Studiegids

nl en

Beeldende Kunst: Fotografie 1

Vak
2019-2020

Toegangseisen

Deelname aan een toelating bij de KABK die bestaat uit een motivatiegesprek met de betreffende docent en een beoordeling van meegebracht beeldend werk. De toelating voor Fotografie 1 is op woensdag 4 september 2019. Na aanmelding wordt eind augustus contact met je opgenomen door de KABK.

Specifieke informatie over de toegangseisen voor dit vak: Maak de volgende opdracht en neem die mee naar de toelating. Kies een persoon die jou op de een of ander manier bijzonder lijkt en maak een serie foto’s die door de ogen van die persoon zijn genomen. Dat kan een publiek persoon zijn maar ook iemand uit je familie of vriendenkring. Probeer jezelf in deze persoon te verplaatsen en je voor te stellen wat hij/zij opmerkelijk of interessant zou vinden om door middel van foto’s vast te leggen. Maak deze foto’s en gebruik daarbij je fantasie en verbeelding. Probeer rekening te houden met de achtergrond en interesses van de gekozen persoon en maak dat zichtbaar in jouw foto’s. Het gaat er dus niet om wat jij interessant vindt in de omgeving maar wat jouw gekozen persoon interessant zou vinden. Het is niet belangrijk of je een analoge of digitale camera gebruikt. Je foto’s moeten wel afgedrukt zijn en het beeldformaat moet tenminste 13×18 cm zijn. De kwaliteit van de afdruk is onbelangrijk.

Beschrijving

Dit keuzevak is een introductie in het medium fotografie waarbij het onderzoek naar de expressie- en toepassingsmogelijkheden van de fotografie centraal staat. We zien foto’s de hele dag, in het nieuws, als onderdeel van reclames, gepresenteerd als kunstwerken. Meestal denken we dat we onmiddellijk snappen wat we zien, dat de foto makkelijk en begrijpelijk is. Maar is dat wel zo? Weten wij hoe het beeld eigenlijk werkt en hoe wij de werkelijkheid door visuele representaties ervaren? In dit vak gaan studenten door middel van praktische opdrachten en theoretische colleges de macht, complexiteit en werkingsmechanismen van fotografie ontdekken en onder controle krijgen. Het programma van het vak bestaat uit meerdere individuele opdrachten waarin studenten verschillende richtingen van fotografie kunnen uitproberen om zo hun eigen interesses te ontdekken en verder te ontwikkelen. Praktische opdrachten worden ondersteund door theorie en verdieping in de geschiedenis en de hedendaagse fotografie. Tijdens de lessen wordt gebruik gemaakt van het feit dat studenten vanuit verschillende disciplines deelnemen en vanuit hun eigen achtergrond naar fotografie kijken. Ook de rol van fotografie in de wetenschappen, geschiedenis en andere disciplines komt aan bod. Naast praktische opdrachten schrijven de studenten een kort essay (1.000 tot 2.000 woorden) over fotografie met hun eigen studie als uitgangspunt.

Leerdoelen

Doel is te ontdekken op welke wijze fotografie een rol speelt in de maatschappij, hoe de perceptie van beeld werkt en hoe mensen beelden interpreteren. Studenten leren hoe ze deze kennis kunnen gebruiken om hun eigen ideeën via foto’s te communiceren naar de kijker. Door middel van experiment en onderzoek naar verschillende stijlen, technieken en richtingen wordt het bewustzijn van het arsenaal aan mogelijkheden van fotografie groter. De opdrachten zijn gericht op de individuele artistieke ontwikkeling. Aan het eind van dit programma is de student in staat zelfstandig werk te maken.

Rooster

Toelatingen: 4 september 2019 vanaf 16.00 uur - Er wordt niet onderhandeld over de toelatingsdatum Lessen: onder voorbehoud Woensdag van 18.30 – 21.00 uur Periode: 11 september t/m 18 december 2019 (m.u.v. herfstvakantie 21-10-2019 t/m 25-10-2019) Locatie: KABK, Prinsessegracht 4, Den Haag Leslokaal: BB216

Onderwijsvorm

Werkgroep, individuele begeleiding.

Toetsing

Aanwezigheidsplicht van 80%. Individuele beoordeling van werkstukken na afloop van het keuzevak. Deelname aan de eindexpositie.

Literatuur

Wordt tijdens de eerste les bekendgemaakt.

Aanmelden

NB: Dit vak staat NIET in Usis. Aanmelden van 10 juni t/m 20 augustus 2019 Voor aanmelden, ga naar de kabk website

Contact

Niki van Strien

Opmerkingen

Je moet in het bezit zijn van een digitale of analoge fotocamera. Je dient voldoende tijd buiten de lessen om te hebben/vrij te maken om voor de opdrachten die je mee naar huis krijgt te kunnen fotograferen.

Dit vak is onderdeel van Practicum Artium. Deze vakken zijn uitsluitend bedoeld voor studenten van de Universiteit Leiden.

Voor andere vakken op het gebied van beeldende kunst en muziek, zie s.v.p.: Keuzevakken muziek en beeldende kunsten