Studiegids

nl en

Management and Performance

Vak
2020-2021

Toegangseisen

Bachelor 3 Bestuurskunde studenten.

Beschrijving

Overheidsorganisaties worden voortdurend geconfronteerd met eisen om effectief en responsief te zijn, innovatieve diensten te introduceren, de efficiëntie te verhogen of anderszins hun prestaties te verbeteren. De cursus Management and Performance richt zich op de vraag hoe de publieke organisaties en in het bijzonder leiderschap van publiek managers kunnen bijdragen aan het optimaliseren van de performance van de organisatie. Deze cursus bouwt voort op dominante opvattingen over leiderschap in de literatuur over organisatiegedrag en management en past deze theorieën toe op de publieke sector. Deze cursus beoordeelt hoe verschillende aspecten van leiderschap kunnen worden toegepast om de prestaties in overheidsorganisaties te verbeteren, gezien hun organisatorische context en structuur. Daarbij probeert deze cursus theoretische en conceptuele inzichten te verbinden met de echte wereld van publiek management en prestaties.

Leerdoelen

  • Studenten hebben begrip van de belangrijkste theorieën op het gebied van leiderschap en kunnen deze toepassen op de context van de publieke sector;

  • Studenten begrijpen van de (uitdagingen van) organisatorische prestaties van publieke organisaties;

  • Studenten zijn in staat onderscheid te maken tussen verschillende leiderschapsstijlen en hun respectievelijke prestatieresultaten;

  • Studenten kunnen reflecteren op hun persoonlijk leiderschap en persoonlijke leerdoelen ontwikkelen;

  • Studenten hebben de vaardigheid om de effectiviteit van (leiderschap in) publieke organisaties te evalueren en theoretische aanbevelingen te formuleren.

Rooster

Op de openingspagina van de opleiding vind je aan de rechterzijde van de E-gids doorlinkmogelijkheden naar de website en de roosters, uSis en Brightspace.

Onderwijsvorm

De cursus wordt gegeven door middel van hoorcolleges en seminars (werkgroepen). De kernconcepten en theorieën van deze cursus worden in de hoorcolleges geïntroduceerd.

In de wekelijkse seminars wordt de inhoud van de cursus uitgewerkt, toegepast op praktijkcases en geoefend door middel van simulaties, oefeningen, leesopdrachten en presentaties.

Deelname aan alle wekelijkse seminars is verplicht om de cursus te halen. Maximaal één seminar kan worden gemist, onder de voorwaarden dat 1) de student een geldige reden heeft en 2) dat dit voorafgaand aan de les per e-mail is meegedeeld aan de werkgroepdocent. Aan het einde van de cursus moet een extra opdracht worden gemaakt voor het missen van een seminar.

Studielast

  • Hoorcollege: 14 uur

  • Seminars: 14 uur

  • Toetsing: 5 uur

  • Opdrachten en zelfstudie: 107 uur

Toetsing en weging

  • Tentamen (70%)

  • Individueel Paper (30%)

Voor het tentamen en paper moet minimaal een 5,5 zijn behaald om het vak met een voldoende af te ronden. Compensatie is niet mogelijk. Het eindcijfer is een gewogen gemiddelde van bovenstaande onderdelen.

Informatie over toetsing vind je op de website. De inlevertermijn van papers is terug te vinden op Brightspace.
Links naar onder andere de website, uSis en Brightspace vind je terug op de openingspagina van Bestuurskunde in de E-gids.

Herkansing
Indien een toets is behaald (5,5 of hoger) vervalt het recht op herkansing.

Vanaf 2020-2021 komen behaalde deelcijfers te vervallen na kans en herkansing van het vak.

Literatuur

Relevante literatuur zal meegedeeld worden via Brightspace.

Inschrijven

Schrijf je in uSis in voor elk vak en de werkgroepen. Doe dit op tijd (voor de start van de cursus): sommige vakken en werkgroepen kennen namelijk een limiet. In uSis zie je je persoonlijk rooster en worden de cijfers ingevoerd. Inschrijven in uSis kan vanaf vier weken voor de start van het vak.

Vanaf het academisch jaar 2020-2021 is Brightspace de digitale leeromgeving van de Universiteit Leiden. Na je inschrijving voor een vak in uSis ben je ook ingeschreven voor de Brightspace omgeving van het vak.

Contact

Dr. Tanachia Ashikali t.s.ashikali@fgga.leidenuniv.nl
Spreekuren op afspraak.