Prospectus

nl en

Bestuurskunde: Economie, Bestuur en Management

Welkom bij het Instituut Bestuurskunde van de Universiteit Leiden. De opleiding bestuurskunde is een internationaal georiënteerde, academische studie, die gericht is op de kernvraagstukken van het openbaar bestuur.

Binnen het Instituut Bestuurskunde bieden wij twee bachelortracks aan, namelijk:

Economie, Bestuur en Management (EBM) is een gecombineerde track van Bestuurskunde én de economische afdeling van de juridische faculteit. Je bestudeert zowel de wereld van het openbaar bestuur als die van de economie. Zoek je de uitdaging? Ben je maatschappelijk betrokken? Dan is EBM de bachelortrack voor jou! In deze opleiding bestudeer je actuele problemen zoals het oplossen van de financiële crisis, het betaalbaar houden van de pensioenen en besturen van de banken. Telkens kijk je met een bestuurskundige en een economische blik naar deze thema’s. Die combinatie van kennis is uniek.

Rooster 2013-2014:

Dit is het rooster, er kunnen door omstandigheden wijzigingen optreden.

Propedeuse EBM

De bachelortrack Bestuurskunde: EBM berust op een aantal pijlers waaronder Bestuurskunde, Organisatie & Management en Economie.

Course EC Semester 1 Semester 2
Introductieprogramma Bachelor Bestuurskunde
Mentoraat Bestuurskunde
Bestuurskunde I: Openbaar Bestuur en Bestuurswetenschap 5
Methoden en Technieken 1A: Inleiding Sociaal-Wetenschappelijk Onderzoek 5
Economische Kijk op Organisaties 5
Bestuurskunde II: Klassieken in de Bestuurskunde 5
Methoden en Technieken 1B: Onderzoeksontwerp 5
Inleiding Economie 5
Organisatietheorie 5
Inleiding Recht 5
Beleidseconomie 5
Publiek Management 5
Economie, Bestuur en Management I: integratief project markt en overheid 5
Methoden en Technieken II 5

Tweede jaar EBM

In het tweede jaar van Bestuurskunde: EBM staat verdieping van economische en bestuurskundige thema’s centraal. Daarnaast wordt in het kernvak ‘Economie, Bestuur en Management: Project Bedrijfsmatig werken’ de kennis en inzichten die je inmiddels hebt verworven met elkaar geïntegreerd. In dit vak doe je ook onderzoek.

Course EC Semester 1 Semester 2
Organisatie en Management 5
Staats- en Bestuursrecht 5
Economie van de Publieke Sector 5
Bedrijfseconomie 5
Comparative Government in International Perspective 5
Kwantitatief Onderzoek 5
Financieel Management in de Publieke Sector 5
EU Politics and Policy 5
Decision Making and Rational Choice 5
Politieke Filosofie en Openbaar Bestuur 5
European Economic Integration 5
Economie, Bestuur en Management II: Integratief project bedrijfsmatig werken in de publieke sector 5

Derde Jaar EBM

In het eerste semester van het derde jaar hebben studenten de mogelijkheid de vrije keuzeruimte te vullen met keuzevakken, minor, stage of studeren in het buitenland. In het tweede semester schrijven studenten hun Bachelorscriptie.

Studenten die in februari 2014 willen beginnen met hun master hebben de mogelijkheid de Bachelorscriptie in het najaar van 2013 schrijven. Medio juni worden bachelorstudenten over de ingangsvoorwaarden geïnformeerd.

Course EC Semester 1 Semester 2
Vrije Keuzeruimte 30
Optioneel: Bachelorproject Najaar 2013 15
Optioneel keuzevak: Introduction to International Relations and Organizations 5
Optioneel keuzevak: Onderzoek in de praktijk 5
Optioneel Keuzevak: Big Issues of Governance Today and Tomorrow 5
Analyse van Sociaal-Economisch Beleid 5
Bachelorproject Voorjaar 2014 15
Wetenschapsfilosofie 5
Ethiek, Governance en Publieke Waarden 5

Keuzevakken Bestuurskunde

Voor niet-bestuurskundestudenten biedt het Instituut Bestuurskunde keuzevakken aan. Via Usis kunnen studenten zich hiervoor aanmelden.

NB: Keuzevakstudenten volgen alleen hoorcolleges en geen werkgroepen!

De actuele lijst met keuzevakken van Instituut Bestuurskunde.

Minoren Bestuurskunde

Binnen het Instituut Bestuurskunde bieden we de volgende twee minoren aan:

Leidse studenten kunnen zich vanaf 1 mei t/m 15 augustus 2012 inschrijven voor deze minor via USis (code: BSKE 6450MI02N – 1 met activiteit 2922). Leidse studenten dienen zich tevens apart voor elk vak van de minor aan te melden in USis. Minimum/maximum aantal deelnemers 15/50.

Universitaire studenten die niet aan de Universiteit Leiden studeren kunnen zich vanaf 15 augustus 2012 aanmelden bij de studieadviseurs Bestuurskunde. Deze studenten kunnen alléén deelnemen indien het maximum van 50 deelnemers niet is bereikt.

Contact
Studieadviseurs Bestuurskunde via E: BSKbacheloradvies@cdh.leidenuniv.nl

Diploma

Afstudeerprocedure Bachelor

Indien je al de bachelorvakken hebt behaald kun je jezelf aanmelden voor het afstuderen van de Bachelor. Aanmelding voor bachelorexamen kan uitsluitend als is voldaan aan de in de OER vermelde vereisten en moet gedaan worden bij het onderwijsbureau van het Instituut Bestuurskunde. Je doet er verstandig aan vroegtijdig bij het onderwijsbureau de benodigde formulieren af te halen én je definitieve tentamenresultaten op te vragen/te controleren. Vanaf begin mei kun je hiervoor bij de onderwijsbureau terecht.

Na je bachelor

Doorstroommasters

Als je bij het Instituut Bestuurskunde aan de Universiteit Leiden een bachelordiploma hebt gehaald, mag je direct instromen in alle doorstroommaster van het Instituut Bestuurskunde.
Dit zijn de volgende masters:

Je hoeft je alleen in te schrijven via studielink. Deadlines voor studenten met een Leidse bestuurskunde bachelordiploma dat rechtstreeks toegang geeft tot onze masters:

  • 31 augustus 2014 voor start in september 2014

  • 31 januari 2015 voor start in februari 2015

Research Master

De Research Master is bij uitstek geschikt voor studenten die toe zijn aan een extra uitdaging na de bachelorfase. Studenten leren academische vaardigheden en doen kennis op die inzetbaar is op meerdere terreinen: de wetenschap, het bedrijfsleven, internationale organisaties, de overheid en meer.

Meer over de opleiding vind je op mastersinleiden.nl. Let op: voor dit programma dien je je voor 1 april aan te melden via het online aanmeldsysteem. Meer weten? Kom naar de voorlichtingsdagen! De data worden bekend gemaakt op mastersinleiden.nl.