Toegangseisen
De volgende vakken dienen succesvol te zijn afgerond:
Alle eerstejaarsvakken van de BA Kunstgeschiedenis
Twee BA2-werkcolleges
Beschrijving
Wat is de relevantie van de laatste ontwikkelingen in digital humanities voor de kunstgeschiedenis? De nieuwe kansen die de digitale revolutie aanbiedt, heeft directe gevolgen voor de manier waarop kunst wordt ervaren en meer specifiek tentoongesteld, beheerd en bestudeerd. In dit college exploreren we het enorme potentieel die de kunsthistoricus momenteel ter beschikking wordt gesteld en dagen we de studenten uit om de mogelijkheden van dit nieuwe onderzoeksveld te verkennen met als einddoel het maken van een virtuele tentoonstelling. Naast een reeks werk- en hoorcolleges laten we de studenten kennis maken met de actualiteit van digital humanities aan de hand van gastcolleges waarbij baanbrekend onderzoek en vernieuwend tentoonstellingspraktijken centraal staan. Een digitale excursie zal ook onderdeel vormen van het programma.
Leerdoelen
Studenten leren zelfstandig onderzoek te verrichten naar de mogelijkheden van digital humanities voor kunstgeschiedenis
Ze verwerven inzicht in de mogelijkheden van digital humanities voor musea, collections, erfgoed en onderzoeksinstituten
Ze kijken krititsch naar de wetenschappelijke literatuur
Ze presenteren hun onderzoeksresultaten in een presentation (15 mins) en een geschreven verslag (c. 3000 woorden)
Studenten raken vertrouwd met tentoonstellingspraktijken en leren de stappen kennen om een tentoonstelling te organiseren.
Studenten verwerven de vaardigheden om een onderzoeksvraag te formuleren en een relevante bibliografie samen te stellen.
Studenten krijgen kennis in de relevante theorievorming op het domein van digital humanities, tentoonstellingspraktijken en collectiebeheer.
Rooster
Kijk op MyTimetable.
Onderwijsvorm
Hoorcollege
Werkcollege
Zelfstandige literatuurstudie
Excursie
Er is bij de werkcolleges aanwezigheidsplicht. Verzuim door omstandigheden dient schriftelijk/per mail te vooraf te worden gemeld bij de docent, met opgaaf van redenen. Bodendien geldt dat deze cursus niet succesvol kan worden afgerond wanneer de student meer dan twee keer afwezig is geweest. Alleen in uitzonderlijke gevallen zal de examencommissie de mogelijkheid van een aanvullende of vervangende opdracht overwegen. Zie ook de Onderwijs- en Examenregelingen.
Toetsing en weging
Toetsing
Presentatie: 20% van het eindcijfer
Final paper: 40% van het eindcijfer
Tentoonstelling: 40% van het eindcijfer
Studenten die de opgegeven literatuur voor de werkgroepen niet gelezen hebben, moeten een langer eindpaper schrijven.
Weging
Het gewogen gemiddelde van de beide toetsonderdelen van het vak moet minimaal een 6,0 (= voldoende) zijn.
Herkansing
Alle onderdelen waarvoor een onvoldoende is behaald, kunnen worden herkanst. Alle herkansingen zullen – voor zover van toepassing - op hetzelfde moment plaats vinden.
Inzage en nabespreking
Uiterlijk bij het bekendmaken van de uitslag van de toets wordt aangegeven op welke wijze en op welk tijdstip de nabespreking van het tentamen plaatsvindt. Er wordt in ieder geval een nabespreking georganiseerd indien een student hiertoe verzoekt binnen 30 dagen na bekendmaking van de uitslag.
Literatuurlijst
Word bekend gemaakt via Brightspace
Inschrijven
Inschrijven via uSis is verplicht.
Let op! Werkgroep 1 wordt op vrijdagen tussen 9:00 en 11:00 door prof. dr. Bussels aangeboden in het Nederlands. Studenten van de studierichting Kunstgeschiedenis (Nederlands) krijgen voorrang bij aanmelding voor deze werkgroep.
Werkgroep 2 wordt op vrijdagen tussen 11:00 en 13:00 aangeboden in het Engels Studenten van de studierichting Arts, Media and Society krijgen voorrang bij aanmelding voor deze werkgroep.
Algemene informatie over uSis vind je op de website
Aanmelden Studeren à la carte en Contractonderwijs
Niet van toepassing
Contact
A.R. Dencher MA Coordinator of Studies Arts, Media and Society
Opmerkingen
Let op! Werkgroep 1 wordt op vrijdagen tussen 9:00 en 11:00 door A.R. Dencher MA aangeboden in het Nederlands. Studenten van de studierichting Kunstgeschiedenis (Nederlands) krijgen voorrang bij aanmelding voor deze werkgroep.
Werkgroep 2 wordt op vrijdagen tussen 9:00 en 11:00 aangeboden in het Engels door Dr. Steven Lauritano. Studenten van de studierichting Arts, Media and Society krijgen voorrang bij aanmelding voor deze werkgroep.