Studiegids

nl en

Minor (informatie voor bachelorstudenten CAOS)

Vak
2020-2021

Deze informatie is speciaal samengesteld voor de bachelorstudenten Culturele antropologie en ontwikkelingssociologie.

Een minor is een door de universiteit vastgesteld samenhangend pakket van vakken van 30 ECTS. Met een minor kun je je oriënteren buiten de grenzen van je eigen opleiding. Met een goed gekozen minor vul je je eigen opleiding aan met kennis, inzicht en vaardigheden uit andere disciplines. Een minor kan je ook helpen om je voor te bereiden op een master.

Je mag een minor volgen zodra je je propedeuse hebt gehaald. De beste tijd om een minor te volgen is in het derde jaar van je bachelor. Een minor zou idealiter binnen een collegejaar afgerond moeten worden, omdat het aanbod jaarlijks wisselt.

Minor binnen de Universiteit Leiden

Universiteit Leiden biedt meer dan 50 minoren. De keuze is groot, maar bij sommige minoren gelden speciale toegangseisen en bij andere is de aanloop groot en het aantal beschikbare plekken klein. (En uiteraard valt de minor in je eigen discipline af, omdat je de vakken van deze minor al binnen jouw bachelor doet.)
Het is daarom belangrijk om je tijdig en grondig te orienteren: bij voorkeur al in de loop van het 1e semester van je tweede jaar, en aan de aanmeldingsdeadline te denken.
Voor Leidse minoren schrijf je je in via Usis tussen 1 mei en 1 augustus.
Voor toevoeging van de minor aan je bachelorprogramma CA-OS in Usis, neem contact op met het OSC.

Minor aan een andere Nederlandse universiteit

Indien je graag een minor volgt aan een andere universiteit, moet je zelf zorgdragen voor de inschrijving als "gaststudent" aan die universiteit en aanmelding voor vakken volgens de regels aldaar. Collegegeld hoef je niet te betalen, omdat je dat al bij UL doet.

Met de TU Delft en de EU Rotterdam heeft UL een overeenstemming bereikt die het makkelijker maakt om studenten uit te wissellen voor het volgen van de minoren. Dat maakt de aanmelding en inschrijving aan deze universiteiten iets eenvoudiger (lees meer over de LDE samenwerking en de minoren op de UL-webiste).

Om dit soort minor toe te voegen aan je bachelor CA-OS moet je voor de start van de minor een verzoekschrift "toevoeging extern onderwijs" in Usis indienen (zie tabblad keuzevakken, situatie 3). Voor de start van de minor checkt de examencommissie de geschiktheid van de minor, en nadat je het afgerond hebt, wordt de toevoeging van de vakken definitief gemaakt in Usis. Voor de laatste stap moet je bij de betreffende universiteit een officieel cijferlijst opvragen en deze bij het OSC indienen.