Toegangseisen
Deelname aan de toelating van Fotografie 2 bestaat uit het maken van een toelatingsopdracht, het schrijven van een motivatiebrief en het presenteren van een portfolio. Indien die voldoende zijn, wordt de student uitgenodigd voor een online toelatingsgesprek met de docent.
Op 27 januari 2021 word je geïnformeerd of je bent uitgenodigd voor het toelatingsgesprek.
Het online toelatingsgesprek voor Fotografie 2 vindt plaats op 4 februari 2021.
Fotografie 2 staat open voor zowel studenten die Fotografie 1 hebben gevolgd als nieuwe studenten.
Je kunt je van 1 december 2020 t/m 20 januari 2021 in Osiris aanmelden voor Fotografie 2.
Specifieke informatie over de toelatinsopdracht voor dit vak
Maak de volgende opdracht:
Kies een persoon die jou op de een of ander manier bijzonder lijkt en maak een serie foto’s die door de ogen van die persoon zijn genomen. Dat kan een publiek persoon zijn maar ook iemand uit je familie of vriendenkring. Probeer jezelf in deze persoon te verplaatsen en je voor te stellen wat hij/zij opmerkelijk of interessant zou vinden om door middel van foto’s vast te leggen. Maak deze foto’s en gebruik daarbij je fantasie en verbeelding. Probeer rekening te houden met de achtergrond en interesses van de gekozen persoon en maak dat zichtbaar in jouw foto’s. Het gaat er dus niet om wat jij interessant vindt in de omgeving maar wat jouw gekozen persoon interessant zou vinden. Het is niet belangrijk of je een analoge of digitale camera gebruikt. Maak minimaal 8 foto's voor deze opdracht.
Daarnaast stel je een portfolio samen met eigen werk, van minimaal 10 en maximaal 20 foto's. De 8 foto's en je portfolio voeg je toe als 1 PDF bestand (max. 20 mb) tijdens het aanmeldproces.
Daarnaast schrijf je een motivatiebrief van max. 500 woorden waarin je je opdracht toelicht en vertelt waarom je Fotografie 2 wilt volgen.
Beschrijving
Dit keuzevak is een introductie in het medium fotografie waarbij het onderzoek naar de expressie- en toepassingsmogelijkheden van de fotografie centraal staat. We zien foto’s de hele dag, in het nieuws, als onderdeel van reclames, gepresenteerd als kunstwerken. Meestal denken we dat we onmiddellijk snappen wat we zien, dat de foto makkelijk en begrijpelijk is. Maar is dat wel zo? Weten wij hoe het beeld eigenlijk werkt en hoe wij de werkelijkheid door visuele representaties ervaren? In dit vak gaan studenten door middel van praktische opdrachten en theoretische colleges de macht, complexiteit en werkingsmechanismen van fotografie ontdekken en onder controle krijgen. Het programma van het vak bestaat uit meerdere individuele opdrachten waarin studenten verschillende richtingen van fotografie kunnen uitproberen om zo hun eigen interesses te ontdekken en verder te ontwikkelen. Praktische opdrachten worden ondersteund door theorie en verdieping in de geschiedenis en de hedendaagse fotografie. Tijdens de lessen wordt gebruik gemaakt van het feit dat studenten vanuit verschillende disciplines deelnemen en vanuit hun eigen achtergrond naar fotografie kijken. Ook de rol van fotografie in de wetenschappen, geschiedenis en andere disciplines komt aan bod. Naast praktische opdrachten schrijven de studenten een kort essay (1.000 tot 2.000 woorden) over fotografie met hun eigen studie als uitgangspunt.
Leerdoelen
Doel is te ontdekken op welke wijze fotografie een rol speelt in de maatschappij, hoe de perceptie van beeld werkt en hoe mensen beelden interpreteren. Studenten leren hoe ze deze kennis kunnen gebruiken om hun eigen ideeën via foto’s te communiceren naar de kijker. Door middel van experiment en onderzoek naar verschillende stijlen, technieken en richtingen wordt het bewustzijn van het arsenaal aan mogelijkheden van fotografie groter. De opdrachten zijn gericht op de individuele artistieke ontwikkeling. Aan het eind van dit programma is de student in staat zelfstandig werk te maken.
Rooster
Online toelatingsgesprekken: 4 februari 2021
Lessen: Woensdag van 19:00 - 21:30 uur
Periode: 10 februari 2021 - 26 mei 2021
Locatie: lessen vinden o.v.b. fysiek plaats aan de KABK, Prinsessegracht 4, Den Haag
Leslokaal: info volgt
Onderwijsvorm
Practicum, individuele begeleiding.
Toetsing
Individuele beoordeling van werkstukken na afloop van het keuzevak. 80% Aanwezigheid verplicht.
Induviduele beoordeling van het werk aan het einde van cursus.
Het keuze vak wordt afgelsoten met een tentoonstelling, deelname hieraan is verplicht.
Literatuur
Wordt tijdens de eerste les bekendgemaakt.
Aanmelden
Voor semester 2, 2020-2021 is de uiterste datum voor aanmelding 20 januari 2021.
NB: Dit vak staat NIET in Usis.
Aanmelden: via Osiris, om je aan te melden ga je naar deze pagina
Contact
Opmerkingen
Je moet in het bezit zijn van een digitale of analoge fotocamera. Je dient voldoende tijd buiten de lessen om te hebben/vrij te maken om voor de opdrachten die je mee naar huis krijgt te kunnen fotograferen.
Dit vak is onderdeel van Practicum Artium. Deze vakken zijn uitsluitend bedoeld voor studenten van de Universiteit Leiden.
Voor andere vakken op het gebied van beeldende kunst en muziek, zie s.v.p.: [Keuzevakken muziek en beeldende kunsten](https://www.universiteitleiden.nl/geesteswetenschappen/academie-der-kunsten/onderwijs "Keuzevakken muziek en beeldende kunsten")