Studiegids

nl en

Transmedialiteit: Verhaal, Wereld, Multiversum

Vak
2021-2022

Toegangseisen

Geen

Beschrijving

Een verhaalwereld kan bestaan tussen verschillende teksten en kan gerepresenteerd worden in verschillende media. Het Marvel Universum beslaat bijvoorbeeld strips, films, en games, terwijl Hogwarts gerepresenteerd is in boeken, bordspelletjes en fan fiction, en we toegang kunnen krijgen tot Duckstad via een vrolijk weekblad of tekenfilms. Daarnaast lijken sommige personages op te duiken in verschillende tekstsoorten. Sherlock Holmes kennen we uit de literatuur en de cinema maar ook uit het theater en het hoorspel. Elke Sherlock is anders – maar toch is het steeds dezelfde.

In deze cursus bestuderen we de relaties die er bestaat tussen verschillende media en tekstsoorten. We kijken naar de manier waarop fictieve werelden worden opgebouwd door een web van teksten die elkaar soms aanvullen en dan weer tegenspreken. We analyseren de manier waarop een game of strip verhaalmotieven oppikt uit, bijvoorbeeld, de literatuur of cinema, maar ook gebruik maakt van zijn eigen unieke, mediumspecifieke kenmerken om deze motieven te verwerken. Om zicht te krijgen op deze transmediale dynamiek bestuderen we theorieën over fictionaliteit en world-building. We richten ons op prequels, sequels en reboots, analyseren de affordances van verschillende media, en buigen ons over relatie tussen logo en karakter. Onze speciale aandacht zal uitgaan aan niet-canonieke versies van bestaande cultuuruitingen - de wereld van de fan fictie.

Leerdoelen

Na afloop van de cursus heeft de student:

  • Inzicht in de belangrijkste debatten over transmedialiteit zoals deze gevoerd worden in filmstudies, literatuurwetenschap en mediatheorie;

  • Een overzicht van hoe literatuur en film zich in de twintigste eeuw ontwikkelden tot ‘transmediale’ vormen van cultuur;

  • Kennis en inzicht in de belangrijkste sleutelconcepten en analysemethoden op het gebied van transmedialiteit.

Daarnaast is deze in staat om:

  • Deze concepten in te zetten bij het analyseren van individuele teksten en relaties tot teksten;

  • De dynamiek tussen officiële mediateksten en officieuze (door fans geproduceerde) uitingen te begrijpen en te analyseren.

Rooster

De roosters zijn beschikbaar via My Timetable.

Onderwijsvorm

Werkcollege

Toetsing en weging

Onderdeel Weging
Schrijfopdracht 10%
Groepspresentatie 30%
Eindpaper 60%

Herkansing

Enkel het eindpaper kan worden herkanst.

Literatuurlijst

Brightspace

Inschrijven

Inschrijven via uSis is verplicht.

Algemene informatie over uSis vind je op de website

Contact

  • Voor inhoudelijke vragen, neem contact op met de docent (rechts in informatiebalk).

  • Voor informatie over inschrijvingen, toelating, etc: Onderwijsadministratie Arsenaal

Opmerkingen