Studiegids

nl en

Beeldende Kunst: Drawing Dimensions

Vak
2021-2022

Toegangseisen

Deelname aan de toelating voor Drawing Dimensions bestaat uit het schrijven van een motivatiebrief, het maken van een opdracht en het presenteren van een portfolio. Deze drie documenten dienen voor 15 augustus te worden geupload tijdens het aanmeldproces in Osiris. Indien deze over voldoende kwaliteit beschikken, wordt de student uitgenodigd voor de tweede ronde waarin er een online toelatingsgesprek plaatsvindt met de docent.
Eind augustus word je geïnformeerd of je bent uitgenodigd voor het toelatingsgesprek.
De deadline voor aanmelden is 15 augustus 2021.
Het online toelatingsgesprek voor Drawing Dimensions vindt plaats 2 september 2021.

Je kunt je aanmelden voor de toelating in Osiris (zie onder).

Specifieke informatie over de toegangseisen voor dit vak:

  • Stel een uitgebreid portfolio samen met tekeningen en kunstprojecten rondom tekenen. Zorg dat er een variëteit zit in materiaalgebruik en onderwerp. Uploaden als PDF en max. 20 mb

  • Maak een werk (met gebruik van tekenen) dat kan worden gezien als een zelfportret, maar is gemaakt zonder gebruik van een spiegel of selfie camera. Uploaden als PDF en max. 20 mb

  • Daarnaast schrijven studenten een motivatie brief van max 500 woorden waarin wordt uitgelegd waarom ze mee willen doen aan dit keuzevak.

Beschrijving

De lessen van Drawing Dimensions zijn samengesteld rondom het gebruik van waarneming, het creëren van een persoonlijk perspectief en het ontwikkelen van een conceptuele en een sociale dimensie. In dit vak kan het medium tekenen worden verkend in performatieve, sculpturale en digitale of filmische richtingen. Verschillen tekenpraktijken worden geïntroduceerd, zodat de studenten vertrouwd raken met uiteenlopende technieken, composities en methodes in het tekenen. Er wordt van de studenten verwacht onderzoek te doen naar het intensiveren van de kwaliteit van het werk door het werken aan de opdrachten. De uiteindelijke tekening, of het kunstwerk, zelf is niet het hoofddoel van dit vak, het proces van het tot stand brengen van het werk is minstens zo belangrijk. Tijdens de lessen zullen er zowel groep discussies plaatsvinden over het gemaakte werk van de studenten, als individuele gesprekken met de docent over het werk en het artistieke proces. Deze discussies zullen worden gevoerd op het niveau van materiaalgebruik en vormtaal (Wat zie je?) en op conceptueel en sociaal niveau (Wat is de reikwijdte van het werk en welke relaties worden er aangegaan?)
Binnen de lessen zullen er een aantal opdrachten worden gegeven die experiment en het ontwikkelen van een persoonlijk perspectief kunnen stimuleren. Richting het einde van het les jaar werken de studenten aan een gezamenlijk of individueel project.

Leerdoelen

De leerdoelen zijn om de toepassing van verschillende materialen te leren kennen, alsmede verschillende technieken en concepten. De interactie tussen verschillende beeldende elementen en hun context te begrijpen. Te onderzoeken waar het werk over gaat (conceptuele analyse), het herkennen van belangrijke onderdelen en het verbeteren of benadrukken ervan. Het ontwikkelen van een tekenpraktijk die bij je past.
If you are intersted in viewing the works of this year's students, please visit the online exhibition Reef of Art here.

Rooster

De roosters zijn beschikbaar via My Timetable.

Onderwijsvorm

Praktijklessen met individuele begeleiding en groepsgesprekken.

Toetsing

Aanwezigheidsplicht van 80%. Individuele beoordeling van werkstukken na afloop van het keuzevak. Alle opdrachten moeten gemaakt en aanwezig zijn. Deelname aan de eindexpositie.

Literatuur

Boeken en tijdschriften over tekenen en kunst.

Aanmelden

Voor 2021-2022 is de uiterste datum voor aanmelding 15 augustus 2021.

NB: Dit vak staat NIET in Usis. Aanmelden via Osiris, op de KABK website

Informatie

Liza Swaving

Opmerkingen

Dit vak is onderdeel van Practicum Artium. Deze vakken zijn uitsluitend bedoeld voor studenten van de Universiteit Leiden.

Voor andere vakken op het gebied van beeldende kunst en muziek, zie s.v.p.: [Keuzevakken muziek en beeldende kunsten](https://www.universiteitleiden.nl/geesteswetenschappen/academie-der-kunsten/onderwijs "Keuzevakken muziek en beeld "Keuzevakken muziek en beeldende kunsten")