Studiegids

nl en

Human-Robot Interaction

Vak
2022-2023

Toegangseisen

Programmeermethoden.

Beschrijving

Robots spelen een steeds grotere rol in onze samenleving. Ze helpen kinderen op school, ze ontvangen je op het vliegveld of in het restaurant. Ze helpen kinderen en ouderen bij ziekte. Sommige hebben zelfs een rol als maatje. Maar, hoe programmeer je mens-robot-interactie (HRI in het Engels) eigenlijk? Hoe zorg je voor een prettige dialoog? Hoe reageer je op een mens? Hoe meet je wat een mens denkt, en hoe doe je dat op een slimme manier zodat de mens het niet vervelend vindt? Ook moet je om kunnen gaan met veel verschillende AI technieken die allemaal niet perfect werken? Bijvoorbeeld, de robot hoort een verkeerd antwoord…wat doe je dan? In dit vak leer je hoe je de interactie tussen mensen en mensachtige robots vorm kunt geven, kunt programmeren door slim gebruik te maken van AI technieken, en kunt testen door een experiment uit te voeren met proefpersonen. Dit vak loopt synchroon met de vakken machine learning, cognitive robotics, en research methods in psychology. Je zult uit deze vakken een hoop kunnen gebruiken voor je practicum HRI.

Aanbevolen voorkennis:
Menselijke cognitie (Vak: cognitieve science)
Software ontwikkelen, python, c++ (Vak: software development, programmeertechnieken)
Agent logic, kennisrepresentatie en planning (Vak: Symbolic AI)

Leerdoelen

In dit vak leer je hoe je de interactie tussen mensen en mensachtige robots vorm kunt geven, kunt programmeren door slim gebruik te maken van AI technieken, en kunt testen door een experiment uit te voeren met proefpersonen

Rooster

Roosters Kunstmatige Intelligentie

In MyTimetable (login) kun je alle vak- en opleidingsroosters vinden, waarmee jij je persoonlijke rooster kunt samenstellen. Onderwijsactiviteiten waarvoor je je via MyStudymap hebt ingeschreven, worden automatisch in je rooster getoond. Daarnaast kun je MyTimetable gemakkelijk koppelen aan een agenda-app op je telefoon en worden roosterwijzigingen automatisch in je agenda doorgevoerd; bovendien ontvang je desgewenst per e-mail een notificatie van de wijziging. Je kunt notificaties aanzetten bij Instellingen, na login.

Vragen? Bekijk de video, lees de instructie of neem contact op met de ISSC helpdesk. Let op: Joint Degree-studenten Leiden/Delft dienen de informatie uit de Leidse en Delftse MyTimetables samen te voegen om een volledig rooster te zien. Deze video legt uit hoe dat werkt.

Onderwijsvorm

Colleges: on-site
Practicum: on-site locatie : LIACS

Toetsing en weging

Tentamen (50%)
Practicum (50%)

De docent zal de studenten informeren hoe de inzage en de nabespreking van het tentamen zal plaatsvinden.

Literatuurlijst

Bartneck et al "Human robot Interaction: An Introduction".

Inschrijven

Met ingang van het collegejaar 2022-2023 ben je als student zelf verantwoordelijk om je tijdig, dat wil zeggen 14 of 28 dagen voor aanvang van het vak, in te schrijven. Dat kan via MyStudymap. Dit doe je twee keer per jaar: één keer voor de vakken die je wilt volgen in semester 1 en één keer voor de vakken die je wilt volgen in semester 2.

Inschrijven voor vakken in het eerste semester is mogelijk vanaf juli; inschrijven voor vakken in het tweede semester is mogelijk vanaf december. Zie voor meer informatie deze pagina (tab Wiskunde en Natuurwetenschappen)

Daarnaast is het voor alle studenten, inclusief eerstejaars bachelorstudenten, verplicht om zich in te schrijven voor tentamens én de inschrijving voor elk tentamen in My Studymap te bevestigen. Dit kan tot en met uiterlijk 10 kalenderdagen voorafgaand aan het tentamen. Zonder geldige voorinschrijving én bevestiging in My Studymap kun je niet deelnemen aan het tentamen.

Uitgebreide informatie over de werking van MyStudymap vind je hier.

Contact

Onderwijscoördinator Informatica, Onderwijscoördinator LIACS bachelors

Opmerkingen

Niet van toepassing.