Studiegids

nl en

Geschiedenis van het Openbaar Bestuur

Vak
2023-2024

Toegangseisen

Dit vak is voor bachelorstudenten Bestuurskunde en minorstudenten.

Beschrijving

In dit vak komt aan bod hoe het Nederlandse openbaar bestuur ontstaan is en wat haar fundamenten zijn sinds de vroegmoderne tijd, van ca. 1650 tot nu. In een serie van zeven hoorcolleges bespreken wij grote lijnen van ontstaan, groei, verandering en continuïteit van belangrijke Nederlandse publieke instituties en haar politieke en bestuurlijke geschiedenis. Kennis van dit verleden en kennis van geschiedenis als discipline binnen de bestuurskunde helpt om bestuurlijke ontwikkelingen en vraagstukken in het heden beter te begrijpen, zoals bureaucratisering, het ontstaan en de functie van politiek, vragen omtrent (de)centralisatie en het denken over ‘goed bestuur’.

Leerdoelen

  • Het verkrijgen van een historisch overzicht van het Nederlandse openbaar bestuur van de vroeg-moderne tijd tot nu.

  • Het identificeren en herkennen van de historische achtergronden (continuïteit, verandering en diversiteit) van kenmerkende hedendaagse ontwikkelingen en vraagstukken in politiek en openbaar bestuur.

  • De plaats leren kennen van geschiedenis als discipline binnen de sociale wetenschappen in het algemeen en de Bestuurskunde in het bijzonder.

Rooster

Op de openingspagina van de opleiding vind je aan de rechterzijde van de studiegids doorlinkmogelijkheden naar de website en de roosters, uSis en Brightspace.

Onderwijsvorm

Dit vak bestaat uit 7 hoorcolleges van ieder 2 uur. Er zijn geen werkgroepen bij dit vak.

De colleges bieden een chronologisch overzicht van de Nederlandse bestuursgeschiedenis, waarbij in het bijzonder ook aandacht wordt besteed aan de geschiedenis van enkele belangrijke hedendaagse bestuurlijke ontwikkelingen en vraagstukken. Ook worden de colleges gebruikt om studenten inzicht te verschaffen in de rol van geschiedenis als discipline binnen de sociale wetenschappen en de Bestuurskunde. Er zullen ook twee online responsie momenten worden georganiseerd waar studenten vragen kunnen stellen en stof kunnen bespreken met de docent.

Deelname aan de hoorcolleges en de responsiemomenten is facultatief maar wordt uiteraard sterk aanbevolen. Zelfstandige literatuurstudie ter voorbereiding op de colleges en het tentamen is essentieel. Tijdens de hoorcolleges en via e-mail/telefoon is er bovendien volop ruimte om vragen te stellen.

Studielast

Aantal te besteden uren voor dit vak is 140 uur waarvan:

  • Contacturen: 16 uur (14 uur hoorcollege + 2 uur responsiemomenten)

  • Toetsing: 3 uur + 1 uur inzage/feedback

  • Zelfstudie van verplichte literatuur: 120 uur

Toetsing en weging

Schriftelijk tentamen op locatie met open vragen over de besproken stof uit literatuur en hoorcolleges (100% van het cijfer). De vorm van de herkansing is gelijk aan de eerste kans. Het recht op het maken van herkansingen is aan regels gebonden. Zie de website van de examencommissie van de opleiding Bestuurskunde.

NB: alle eventueel eerder behaalde deelcijfers uit vorige keren dat dit vak is aangeboden zijn – volgens de regels van het instituut Bestuurskunde – komen te vervallen.

Literatuurlijst

  • Wagenaar F.P., Kerkhoff, A.D.N. & Rutgers M.R. (red.). (2011, herdruk 2019). Duizend jaar openbaar bestuur in Nederland. Van patrimoniaal bestuur naar waarborgstaat (Bussum: Coutinho). NB: De secties “Bestuur in Sectoren” in ieder opgegeven hoofdstuk (d.w.z. paragraaf 3.4, 4.4 en 5.3) hoeven NIET bestudeerd te worden!

  • Er worden per week aanvullende artikelen gelezen. Deze artikelen zijn ook tentamenstof. Studenten dienen deze artikelen zelf via de digitale bibliotheek te downloaden. Alle stukken zijn vrij online te vinden. Zie vakwijzer op Brightspace.

Inschrijven

Schrijf je in MyStudyMap in voor elk vak, de werkgroepen en de tentamens (niet elk vak heeft werkgroepen en/of tentamens). Doe dit op tijd, voor de start van de cursus; sommige vakken en werkgroepen kennen namelijk een limiet. In MyTimetable zie je na inloggen je persoonlijke studierooster.

Inschrijven voor dit vak kan vanaf Dinsdag 12 december, 13:00 u.

Brightspace is de digitale leeromgeving van de Universiteit Leiden. Na je inschrijving voor een vak in MyStudymap ben je ook ingeschreven voor de Brightspace omgeving van het vak.

Meer informatie over inschrijven via MyStudymap is te vinden op deze pagina.

Let op: gast-/contract-/exchangestudenten schrijven zich niet in via MyStudymap, maar via uSis.

Contact

Dr. A.D.N. (Toon) Kerkhoff
Turfmarkt 99 Den Haag, kamer 4.86
Spreekuur op afspraak
E-mail: a.d.n.kerkhoff@fgga.leidenuniv.nl

Opmerkingen

Een goede, leuke en effectieve cursus is gebaat bij actieve en betrokken docenten en studenten. Dit betekent dat studenten geacht worden de stof voorafgaand aan het college te bestuderen en vragen te stellen als zaken onduidelijk zijn. Dat laatste kan zowel voor, tijdens als na de colleges, mondeling of via e-mail.