Toegangseisen
Dit blok bouwt voort op de kennis die in het blok Biomoleculen verkregen is.
Beschrijving
In het vorige blok, Biomoleculen, is de kennis over eiwitten, RNA en DNA opgefrist en uitgebreid. In dit blok wordt behandeld hoe de replicatie en schadeherstel van het genoom plaatsvindt en hoe genen tot expressie komen. Er wordt een korte introductie gegeven hoe virussen, die belangrijk zijn voor ziekte en als hulpmiddel bij onderzoek, hun strategie voor replicatie en transcriptie hebben aangepast. Verder komen de processen die verantwoordelijk zijn voor de regulatie van de celcyclus en voor de geprogrammeerde celdood, apoptose, aan bod. Tot slot zullen een aantal moleculaire mechanismen die ten grondslag liggen aan de ontwikkeling van een organisme behandeld worden. Deze kennis zal in de volgende blokken regelmatig nodig zijn. Het biomedische onderzoek betekent tegenwoordig dat men vaak onderzoek doet aan genen en genproducten om de normale processen en de veranderingen bij ziekte te begrijpen en te beïnvloeden. Daarom zal in dit blok ook aandacht besteed worden aan technieken die dit onderzoek mogelijk maken.
Leerdoelen
De student:
kan conclusies trekken over het optreden van DNA replicatie, DNA schadeherstel, en genexpressie in cellen.
heeft inzicht in hoe virussen repliceren in gastheercellen en ingezet kunnen worden voor biomedisch onderzoek.
heeft inzicht in processen die celcyclus en celdood reguleren in gezonde en afwijkende situaties.
toont inzicht in de samenhang tussen processen die bepalen of genen tot expressie komen en hoe deze processen de moleculaire basis zijn voor de ontwikkeling van een organisme.
heeft inzicht in technieken (en inhoudelijke achtergrond) rond genmanipulatie om een moleculair biologische vraagstelling te onderzoeken.
beheerst de vaardigheden om een wetenschappelijk onderzoeksverslag te maken passend binnen de regels geldend in de moleculaire biologie.
past moleculair en biologische kennis en begrip toe in een wetenschappelijk onderzoek.
toont vaardigheid om data banken en computerprogramma’s te gebruiken voor het uitvoeren van analyses.
Rooster
Het rooster kun je raadplegen via MyTimeTable.
De tentamendata zijn vastgesteld door het opleidingsbestuur en staan vermeld in het rooster.
In het rooster en/of op Brightspace wordt bekend gemaakt wanneer en op welke wijze de inzage en nabespreking van het tentamen plaatsvindt.
Onderwijsvorm
Het onderwijs wordt aangeboden als zelfstudie, welke besproken wordt in verplichte werkgroepen. Daarnaast zijn er een paar overzichtscolleges en is er een klinisch college. Voor het beheersen van de stof moeten er ook practica en computeropdrachten worden uitgevoerd. Voor één practicum moet een verlag geschreven worden. Naast de fysieke practica worden er ook een aantal virtuele practica op de computer uitgevoerd.
Toetsing en weging
Het blok wordt afgesloten met een tentamen bestaande uit open vragen. Het is een openboektentamen, waarbij het aantal vragen het onmogelijk maakt om alle antwoorden op te zoeken.
Voor de bepaling van het eindcijfer van het blok telt het tentamen 90% en het practicum 10% mee. Het blok kan pas worden afgesloten als alle practica, computeropdrachten en het VMT tentamen voldoende afgerond zijn.
Literatuurlijst
Voor de volledige literatuurlijst van de opleiding Biomedische wetenschappen, zie de Kernboekenlijst BW 2023-2024.
Inschrijven
Inschrijving vindt plaats via MyStudyMap. Voor dit vak gelden de standaard inschrijftermijnen die genoemd worden in het Protocol Inschrijven voor onderwijs en tentamens van de Universiteit Leiden. Voor meer informatie, zie de studentenwebsite.
Let op: als eerstejaarsstudent word jij ingeschreven voor de werkgroepen door de Studentenadministratie. Voor de (deel)tentamens moeten eerstejaars zich echter wel zelf inschrijven. Ouderejaars studenten moeten zich wel voor werkgroepen inschrijven via MyStudyMap.
Contact
Niet van toepassing.
Opmerkingen
Niet van toepassing.