Toegangseisen
Alleen toegankelijk voor studenten van de master Management van de Publieke Sector.
Cohorten Public Affairs 2020-2021 en eerder die dit vak volgen ter vervanging van niet behaalde specialisatievakken, gelieve contact op te nemen met Prof. dr. Arco Timmermans a.timmermans@fgga.leidenuniv.nl.
Beschrijving
Het profielvak Stakeholders, Public Affairs en Maatschappij verdiept je inzicht en vaardigheden om een effectieve en verantwoorde professionele rol te kunnen spelen in de relatie tussen het openbaar bestuur en allerlei soorten organisaties en groepen in de omgeving. Stakeholders met belangen en idealen verschillen sterk in de manier waarop zij invloed proberen uit te oefenen. Omgekeerd is vanuit het openbaar bestuur de omgang met stakeholders zoals bedrijven, belangenorganisaties, ngo’s en groepen burgers vaak nog onwennig. De interactie tussen overheidsprofessionals en stakeholders loopt niet altijd optimaal. Een beter begrip van al die soorten stakeholders en hun handelen geeft beleidsmakers meer zicht op maatschappelijke vraagstukken en meer kansen om de input van stakeholders te benutten bij het oplossen van maatschappelijke vraagstukken. Stakeholders op hun beurt zijn succesvoller in hun toegang en invloed wanneer zij leren begrijpen hoe beleidsprossen verlopen en beleidsmakers daarin afwegingen moeten maken.
Tijdens dit profielvak gaat we dieper in op de interactie tussen stakeholders en het openbaar bestuur, op welke wijze deze interactie kan worden georganiseerd, welke effecten dit heeft en welke dilemma’s kunnen optreden. De term die vaak wordt gebruikt is ‘coproductie’ tussen publieke en private spelers, tussen openbaar bestuur en stakeholders, van bedrijven tot burgers. Hoe breng je dit proces op gang op basis van een sterk ontwikkeld inzicht in de belangen, doelen en logica van handelen van allerlei organisaties?
Dit profielvak vergroot niet alleen je kennis en inzicht, maar biedt ook een handelingsperspectief om competenties te kunnen inzetten in de praktijk waarin stakeholders en burgers in relatie staan tot het decentrale, nationale en Europese openbaar bestuur. De opgave hierbij is om tegenstellingen te overbruggen en, bij soms bijzonder netelige kwesties, tegenwerking in samenwerking te veranderen, burgerparticipatie te bevorderen en ‘coproductie’ tussen publieke en private spelers in het beleidsproces op gang te brengen.
We besteden aandacht aan het managen van relaties met stakeholders en burgers, het organiseren van samenwerking binnen je eigen organisatie en met spelers van buiten en het actief managen van issues die in de relaties met stakeholders centraal staan.
Hiermee geeft het profielvak een stevige basis voor je afstudeerproject en helpt het je bij je rol in de praktijk na het afstuderen.
Leerdoelen
Met het volgen van dit profielvak bereik je de volgende leerdoelen:
- Je bent in staat kennis uit onderzoek en analyse toe te passen op de praktijk om zo de
evidence basis van praktisch handelen te versterken. - Je hebt inzicht in de dilemma’s die kunnen ontstaan wanneer uiteenlopende belangen
worden behartigd en afgewogen en geïntegreerd moeten worden. - Je hebt inzicht in soorten burgergroepen (‘grassroots’ lobbygroepen, doelgroepen van
beleid, burgers als klanten van de overheid en burgers als partners van de overheid),
hun doelen en werkwijzen in hun contacten met het openbaar bestuur. - Je begrijpt de voorwaarden voor het werken in coalities tussen verschillende
organisaties en groepen van stakeholders. - Je hebt inzicht in de ‘ontvangende rol’ van het openbaar bestuur ten opzichte van
stakeholders en burgers en het handelingsperspectief daarbij. - Je kent het repertoire voor het managen van stakeholders en issues en bent in staat
daar goed onderbouwde concrete keuzes in te maken voor de praktijk. - Je kunt je verplaatsen in de rol van de professionele ‘boundary spanner’ die de
verbinding legt tussen de interne wereld van de organisatie en de buitenwereld van
beleid en maatschappij.
Rooster
Op de openingspagina van de opleiding vind je aan de rechterzijde van de Studiegids doorlinkmogelijkheden naar de website en de roosters, uSis and Brightspace.
Onderwijsvorm
In dit vak worden werkcolleges gegeven met ruimte voor een of meer gastsprekers.
De nadruk ligt op interactie tussen docenten en studenten en tussen studenten onderling.
Tijdens het vak wordt een spelsimulatie georganiseerd waarin praktijksituaties worden nagebootst. Deze sessie is bedoeld om kennis en vaardigheden toe te passen.
De studiebelasting voor dit 10 EC vak bedraagt 280 uur. Deze uren zijn als volgt verdeeld:
Interactief hoorcollege: totaal 4 uur (2 colleges in week 1 en week 7);
Werkcollege: totaal 20 uur (2 werkcolleges per week in week 2 tot en met week 6; 1 sessie omvat een spelsimulatie);
Zelfstudie te weten lezen van literatuur en voorbereiding colleges: 160 uur;
Werk aan individuele opdracht: 96 uur.
Toetsing en weging
Actieve deelname aan werkcolleges en spelsimulatie (15% van het eindcijfer).
Schriftelijke opdracht (85% van het eindcijfer).
Voor het succesvol kunnen afronden van het vak gelden de volgende regels:
voor alle onderdelen afzonderlijk moet je minimaal een beoordeling van 5,5 hebben;
deelcijfers zijn niet te compenseren;
behaalde deelcijfers zijn alleen geldig in het lopende academisch jaar. Deelcijfers vervallen na kans en herkansing van het vak.
Literatuurlijst
Timmermans, A. e.a. (2019). Public affairs in maatschappelijk perspectief (dit boek hebben jullie al).
Verdere literatuur wordt in de vakwijzer bekend gemaakt. Deze literatuur gaat over stakeholdermanagement, issuemanagement en coproductie tussen overheid en burgers.
Inschrijven
Schrijf je in MyStudyMap in voor elk vak, de werkgroepen en de tentamens (niet elk vak heeft werkgroepen en/of tentamens). Doe dit op tijd, voor de start van de cursus; sommige vakken en werkgroepen kennen namelijk een limiet. In MyTimetable zie je na inloggen je persoonlijke studierooster.
Inschrijven voor dit vak kan vanaf woensdag 12 juli 13.00 uur.
Brightspace is de digitale leeromgeving van de Universiteit Leiden. Na je inschrijving voor een vak in MyStudymap ben je ook ingeschreven voor de Brightspace omgeving van het vak.
Na inschrijving voor een tentamen dien je jouw deelname nog te bevestigen via MyStudymap. Doe je dit niet, dan word je uiteindelijk weer uitgeschreven voor het tentamen en mag je niet deelnemen.
Meer informatie over inschrijven via MyStudymap is te vinden op deze pagina.
Contact
Dr. C.J.A.van Eijk c.j.a.van.eijk@fgga.leidenuniv.nl
Prof. dr. Arco Timmermans a.timmermans@fgga.leidenuniv.nl