Studiegids

nl en

Start tot arts

Vak
2023-2024

Toegangseisen

Beschrijving

Dit blok is een introductieblok en vormt de basis voor de studie Geneeskunde en de latere beroepsuitoefening als arts. In het blok staat het klinisch redeneerproces centraal: van klacht tot diagnose, de behandeling en de evaluatie hiervan. Er is aandacht voor alle dimensies van het biopsychosociaal model voor ziekte. Ook komen alle aspecten aan bod die met het beroep arts verbonden zijn, namelijk de maatschappelijke, organisatorische, ethische, juridische en wetenschappelijke aspecten. Deze onderwerpen worden toegelicht aan de hand van aandoeningen van het bewegingsapparaat.

Leerdoelen

Overkoepelend leerdoel. De student:
1. is in staat gezondheidsvraagstukken te analyseren, gebruikmakend van relevante biopsychosociale kennis en wetenschappelijke bronnen.

Overige leerdoelen. De student:
2. Kan de verschillende factoren en aspecten toepassen die van belang zijn in het opbouwen van een arts-patiënt relatie.
3. Beschrijft de fases in het klinisch redeneer proces voor de individuele en populatiegerichte gezondheidszorg en legt de verschillen tussen beiden uit.
4. Ontwikkelt zich tot professional.
5. Benoemt de kenmerken de in dit blok besproken bewegingsletsels van de enkel, rug, pols, schouder en knie.
6. Vergelijkt de gezondheidsstatus van populaties met behulp van gezondheidsindicatoren.
7. Kan verschillen in gezondheidsstatus tussen individuen en populaties verklaren met behulp (modellen over) determinanten van gezondheid
8. Kan uitleggen hoe verschillende vormen van preventie de gezondheidstoestand van populaties beïnvloeden.
9. Integreert Evidence Based Medicine (EBM) en historische en (wetenschaps)filosofische gezichtspunten in het klinisch denken en handelen.

Rooster

Het rooster kun je raadplegen via MyTimeTable.

De tentamendata zijn vastgesteld door het opleidingsbestuur en staan vermeld in het rooster.
In het rooster en/of op Brightspace wordt bekend gemaakt wanneer en op welke wijze de inzage en nabespreking van het tentamen plaatsvindt.

Onderwijsvorm

HC, RC, PD, werkgroepen.

Toetsing en weging

Verplichtingen:

  • Aanwezigheid bij minimaal zes van de zeven werkgroepen

Beoordelingen

  • Beoordeling 1. Aanwezigheidsverplichting bij 6 van de 7 werkgroepen. Niet voldoen: vervangende opdracht. Bij > 2 gemiste werkgroepen werkgroepen volgend jaar inhalen.

  • Beoordeling 2. Formatieve Deeltoets aan het eind van de vierde week

  • Beoordeling 3. Eindtoets

Literatuurlijst

Voor de volledige literatuurlijst van de bachelor Geneeskunde, zie de Studiematerialenlijst GNK 2023-2024.

Inschrijven

Inschrijving vindt plaats via MyStudyMap. Voor dit vak gelden de standaard inschrijftermijnen die genoemd worden in het Protocol Inschrijven voor onderwijs en tentamens van de Universiteit Leiden. Voor meer informatie, zie de studentenwebsite.

Let op: als eerstejaarsstudent word jij ingeschreven voor de werkgroepen door de Studentenadministratie. Voor de (deel)tentamens moeten eerstejaars zich echter wel zelf inschrijven. Ouderejaars studenten moeten zich wel voor werkgroepen inschrijven via MyStudyMap.

Contact

G1SA@lumc.nl

Opmerkingen