Studiegids

nl en

Perspectief op Carrièreplanning (POCP)

Vak
2023-2024

IBP students, see Perspective on Career Planning (POCP)

Toegangseisen

We raden studenten sterk aan eerst de propedeusecursus ‘Tutoraat Academische Vaardigheden’ te volgen.

Beschrijving

De cursus is opgebouwd uit twee modules. In module 1 staat de vraag "wat kan ik van mijn toekomstige werkveld verwachten?" centraal. Deze module richt zich op onderwerpen als het verloop van loopbanen, het oriënteren op je toekomstige loopbaan, het maken van (lastige) loopbaankeuzes en het omgaan met onzekerheid op het gebied van de planning en het verloop van de eigen loopbaan. In module 2 staat de vraag "wat verwacht mijn toekomstige werkveld van mij?" centraal. In deze module komt het professioneel en ethisch handelen van de psycholoog aan bod. Daarnaast wordt er gekeken naar een fundamenteel aspect van het werk van een psycholoog, namelijk probleemoplossend vermogen.

Leerdoelen

  1. Studenten leren ontdekken wat ze kunnen en willen bereiken, en hoe ze zelf vorm kunnen geven aan hun loopbaan;
  2. Studenten verwerven inzicht in hoe loopbanen verlopen;
  3. Studenten verwerven inzicht in de rol van analytische en probleemoplossende vaardigStudheden in het toekomstige werkveld van de psycholoog;
  4. Studenten verwerven inzicht over het managen van de eigen loopbaan wat hen gaat helpen om te gaan met onzekerheden op dit gebied;
  5. Studenten leren wetenschappelijke theorieën te gebruiken voor het analyseren van praktische problemen;
  6. Studenten leren wetenshappelijke inforamatie te presenteren en bediscussieren;
  7. Studenten leren om te gaan met ethische vraagstukken.

Vrijstelling

Slechts in zeer uitzonderlijke situaties zal een vrijstelling voor POCP worden verleend. Studenten kunnen in aanmerking komen voor een vrijstelling als zij voldoen aan drie criteria: (1) De student kan aantonen dat hij/zij meerdere loopbaan/carrière-keuzes heeft gemaakt in het verleden en deze keuzes voldoende kan onderbouwen. (2) De student vanuit eigen ervaring aantoonbaar bekend is met het werkveld van een psycholoog. Dat wil zeggen dat hij/zij werkervaring heeft waar contacten met psychologen deel van uitmaakten. (3) De student kan aantonen en onderbouwen dat hij/zij heeft kunnen leren over zichzelf (bijv. kwaliteiten, valkuilen, vaardigheden & kennis) en manieren om sturing te geven aan eigen gedrag (bijv. door reflectieopdrachten).

Leeftijd of werkervaring alleen zijn niet voldoende om voor een vrijstelling in aanmerking te komen. Vrijstelling dient uiterlijk 6 weken vóór aanvang van de cursus te worden aangevraagd door middel van het indienen van een verzoekschrift via uSis, en goed worden onderbouwd. Vrijstellingsverzoeken die onvoldoende zijn onderbouwd, te laat zijn ingediend of niet via de juiste kanalen zijn ingediend worden niet in behandeling genomen.

Rooster

Het rooster van deze cursus vind je in MyTimetable

Inschrijven

Onderwijs

Studenten moeten zichzelf inschrijven voor alle onderwijseenheden (hoorcolleges, werkcolleges en/of practica) die zij willen volgen. Inschrijven kan tot uiterlijk 14 dagen voorafgaand aan de start van de cursus.

Tentamens (indien van toepassing)

Je moet je uiterlijk 10 dagen voor de tentamendatum inschrijven voor je tentamen in My Studymap. Vergeet dit niet! Raadpleeg het inschrijfprotocol voor meer informatie. Zonder geldige inschrijving in My Studymap kun je niet deelnemen aan het tentamen.

Lees zorgvuldig alle informatie over de procedures en deadlines voor het inschrijven voor vakken en tentamens

Studenten die dit vak als onderdeel van een LDE-minor volgen, premaster studenten, exchangestudenten en externe gaststudenten worden door de onderwijsadministratie geïnformeerd over de geldende inschrijvingsprocedure.

Onderwijsvorm

  • Kennisclips (online beschikbaar)

  • 8 seminarbijeenkomsten van 2 uur

  • 1 kennismakingsgesprek en 2 mentorgesprekken met de mentor

Toetsing

Het eindcijfer van POCP bestaat uit twee deelcijfers die afzonderlijk worden geregistreerd: het seminarcijfer (90%) en het loopbaanevenementcijfer (10%). Beide deelcijfers dienen voldoende te zijn (5,50 of hoger). Succesvolle afronding van POCP levert vijf studiepunten (EC-punten) op. Er is pas sprake van succesvolle afronding van POCP als het eindcijfer voldoende is. Het is niet mogelijk aanspraak te maken op een deel van de vijf studiepunten. Voldoende eindcijfers (5,50 of hoger) mogen niet verder opgehaald worden door herkansingen van afzonderlijke opdrachten. Bij een onvoldoende seminarcijfer (na de hieronder beschreven herkansingsmogelijkheden van afzonderlijke onderdelen) dient de student het volgende studiejaar de seminargroepen opnieuw te volgen en alle bijbehorende opdrachten te maken. Bij een onvoldoende loopbaanevenementcijfer (na de hieronder beschreven herkansingsmogelijkheid) dient de student in het volgende studiejaar (alsnog of opnieuw) een nieuw goedgekeurd loopbaanevenement te volgen en hierover een verslag in te dienen. Herkansingen voor afzonderlijke onderdelen (waar mogelijk) worden na afronding van alle onderdelen van de cursus door de seminardocent aangeboden.

Seminarcijfer (1-10)

Het seminarcijfer wordt berekend als het gewogen gemiddelde van het modulecijfer (70%) en het taakcijfer (30%).

Twee moduleopdrachten vormen samen het modulecijfer. Niet ingeleverde opdrachten, of opdrachten die niet op tijd of niet via de juiste link op Brightspace zijn ingediend leveren nul punten op. Moduleopdrachten worden beoordeeld op een schaal van 0 - 10. De cijfers voor de afzonderlijke moduleopdrachten mogen lager dan 5,0 zijn, mits het gemiddelde cijfer over de twee moduleopdrachten (het modulecijfer) minimaal een 5,0 is. Herkansing van één of beide moduleopdrachten is alleen mogelijk indien het modulecijfer lager dan een 5,0 is. Onder de noemer 'herkansing' valt hier ook het alsnog indienen van een eerder niet ingeleverde opdracht. Bij herkansing kan maximaal een 6,0 worden behaald voor een moduleopdracht omdat studenten tijdens de cursus voldoende gelegenheid hebben gekregen individuele feedback te verkrijgen op de in te leveren opdracht(en).

Het taakcijfer bestaat uit twee polls (totaal 30%), een persoonlijke ontwikkelingsopdracht (PO) (40%) en een persoonlijke reflectieopdracht (30%). Deze opdrachten worden beoordeeld als voldaan (1 punt) of niet voldaan (0 punten). Herkansen van deze opdrachten is niet mogelijk.

Loopbaanevenement cijfer (1-10)

Studenten dienen één goedgekeurd loopbaanevenement te volgen en hier een reflectieverslag over te schrijven. Dit verslag wordt beoordeeld op een schaal van 1 - 10. Niet ingeleverde verslagen, of verslagen die niet op tijd of niet via de juiste link op Brightspace zijn ingediend leveren nul punten op. Ingeleverde verslagen die met een onvoldoende worden beoordeeld kunnen binnen de looptijd van de cursus éénmaal worden herkanst. Voor een herkanst verslag kan maximaal een 6,0 worden behaald omdat studenten tijdens de cursus voldoende gelegenheid hebben gekregen individuele feedback te verkrijgen op het in te leveren verslag. Studenten die geen loopbaanevenement hebben bijgewoond kunnen dit onderdeel niet herkansen. Zij zullen in het volgende studiejaar alsnog een loopbaanevenement moeten bijwonen en hiervan een verslag indienen.

Het instituut hanteert vaste regels rond cijferberekening en verplichte aanwezigheid en volgt tevens het beleid van de Faculteit der Sociale Wetenschappen om, met behulp van software, werkstukken van studenten systematisch op plagiaat te controleren. Alle studenten zijn verplicht om de Toets Wetenschappelijke Integriteit met een score van 100% af te ronden, zodat ze inzicht krijgen in de toepassing van integriteit bij het schrijven van wetenschappelijke teksten. De studenten krijgen toegang tot de toets via een module op Brightspace. Bij het constateren van fraude worden disciplinaire maatregelen genomen. Studenten worden geacht de informatie over deze drie onderwerpen te kennen.

Literatuur

De literatuur bestaat uit wetenschappelijke artikelen en wordt via Brightspace bekend gemaakt. Voorbeelden van de te bestuderen literatuur zijn:

  • Mitchell, K. E., Al Levin, S. and Krumboltz, J. D. (1999), Planned Happenstance: Constructing Unexpected Career Opportunities. Journal of Counseling & Development, 77: 115–124. doi: 10.1002/j.1556-6676.1999.tb02431.x

  • Lent, R.W. & Brown, S.D. (2013). Social cognitive model of career self-management: Toward a unifying view of adaptive career behavior across the life span. Journal of Counseling Psychology, 60, 557-568

Contact information

Esther van Leeuwen, Chris Verhoeven POCP@fsw.leidenuniv.nl