Toegangseisen
Deze cursus is alleen toegankelijk voor bachelorstudenten Bestuurskunde (DDG).
Beschrijving
Deze cursus onderzoekt hoe digitale technologieën de rol van de staat veranderen. De komst van informatie- en communicatietechnologieën (ICT) (en meer recentelijk opkomende technologieën zoals kunstmatige intelligentie) hebben zowel wat de staat regeert als hoe de staat regeert dramatisch veranderd.
De klassieke conceptualisering van een bureaucratische, hiërarchische staat is niet langer voldoende om legitimiteit te rechtvaardigen. Overheidsdiensten worden nu gedwongen hervormingen door te voeren en de macht te delen met vele andere actoren. Technologie verdringt ook sommige functies van de staat door ze steeds verder te automatiseren.
De cursus volgt de recente historische ontwikkelingen tot op heden. Het laat studenten kennismaken met verschillende conceptualisaties van de staat, zoals de netwerkstaat, de virtuele staat en de surveillancestaat. Op basis van een diversiteit aan succesvol digitale innovaties uit verschillende geografische regio's zullen studenten leren hoe deze technologieën hebben bijgedragen aan de ontwikkeling van de hedendaagse staat, hoe wetenschappers deze ontwikkelingen hebben geïnterpreteerd en ervan hebben geleerd, en hoe ze bijdragen aan de huidige debatten over digitale technologie. beleid en de toekomst van de staat.
Leerdoelen
Aan het einde van de cursus kunnen studenten:
1. Beschrijf de historische evolutie van de digitale staat.
2. Uitleg geven over hervormingen en paradigma's in de publieke sector (bijv. de netwerkstaat en de digitale staat) die verband houden met digitalisering.
3. Bespreek de voordelen, uitdagingen en beperkingen van technologie voor de publieke sector, en koppel ze aan enkele van de belangrijkste concepten van de politieke en administratieve wetenschappen (zoals macht, legitimiteit, vooroordelen…).
4. Bespreek kritisch de belangrijkste beleidsconsequenties van de evolutie van de digitale staat, zoals ecologische duurzaamheid, de digitale kloof en surveillance.
Rooster
Aan de rechterkant van de opleidingsvoorpagina van de studiegids vind je links naar de website en roosters, uSis en Brightspace.
Onderwijsvorm
De cursus volgt een gemengde lesaanpak, waarbij de instructeur delen van de klas gebruikt voor lezingen en op andere momenten de studenten leidt in groepsdiscussies en activiteiten. Tijdens de bijeenkomsten behandelt de instructeur de verplichte literatuur.
De studielast bedraagt 140 uur, als volgt verdeeld:
Hoorcolleges (7 hoorcolleges van elk 2 uur) = 14 uur
Beoordeling (1 schriftelijk eindexamen, 3 uur + inzage + vier kleine opdrachten) = 21 uur
Zelfstudie (lectuur, voorbereiding op de lessen en eindexamen) = 105 uur
Toetsing en weging
De cursus bestaat uit een schriftelijk eindexamen (80%) en vier individuele opdrachten die in vijf van de zeven weken (20%) plaatsvinden. Studenten die op het schriftelijke examen lager dan 5,5 scoren, moeten een herkansing maken. De vier kleinere opdrachten kunnen lager scoren dan een 5,5 en toch gecompenseerd worden door een hogere score op het schriftelijk examen om te slagen voor het vak.
Deelcijfers zijn alleen geldig in het lopende studiejaar; deelcijfers blijven niet geldig na het tentamen en de herkansing van het vak.
Literatuurlijst
Een bibliografie van de verplichte literatuur wordt beschikbaar gesteld op Brightspace. Studenten hoeven voor de cursus geen literatuur aan te schaffen.
Inschrijven
Eerstejaarsstudenten worden door de administratie voor deze cursus ingeschreven. Je persoonlijke rooster kun je bekijken in MyTimetable nadat je bent ingelogd.
De Universiteit Leiden gebruikt Brightspace als online leermanagementsysteem. Na inschrijving voor de cursus in MyStudymap word je automatisch ingeschreven in de Brightspace-omgeving van deze cursus.
Na aanmelding voor een tentamen dien je je aanwezigheid nog te bevestigen via MyStudymap. Als u niet bevestigt, wordt u uiteindelijk uitgeschreven en mag u niet deelnemen aan het examen.
Meer informatie over aanmelden via MyStudymap vind je op deze pagina.
Contact
Alex Ingrams: a.r.ingrams@fgga.leidenuniv.nl