Studiegids

nl en

Integration: Business-IT-Alignment

Vak
2024-2025

Toegangseisen

Er wordt aangenomen dat de student de kennis uit Oriëntatie Informatica & Economie beheerst.

Beschrijving

De nadruk van Oriëntatie Informatica & Economie lag op het creëren van overzicht van Informatica & Economie. Integratie: Business & IT Alignment (IBIA) gaat verder waar Oriëntatie I&E is gebleven. IBIA kent grotendeels dezelfde onderwerp, alleen gaat de nadruk van het uitleggen (begrijpen) naar het toepassen en analyseren. Hierbij wordt ook nadrukkelijk gekeken naar de wetenschappelijke en maatschappelijke ontwikkelingen. Het vak zal een combinatie van wetenschappelijke theorieën en modellen enerzijds, en praktische toepassingen anderzijds zijn. Daarnaast wordt ook aan de presentatievaardigheden van de student gewerkt.

Leerdoelen

Na het voltooien van het vak heeft de student een breed begrip van het vakgebied informatica & economie, de methoden, theoriën en toepassingen. In het specifiek:

  • De student is in staat om over theoriën en modellen uit business technologie onderzoek en praktijk, zoals Enterprise Information Systems, DIKW-piramide te discussieren

  • De student is in staat om over theoriën en modellen in strategisch management, zoals Porter's Five Forces en de Organisatie Ijsberg, te discussieren

  • De student is in staat om over theoriën en modellen uit de integratie van business technologie en strategisch management te discussieren

  • De student is in staat om de verbinding tussen bovengenoemde kennis en voorbeelden uit organisaties te beargumenteren

  • De student is in staat om een toekomstige staat te ontwerpen voor een (fictieve) business case met behulp van bovenstaande theoriën en modellen uit het onderzoeksveld en de praktijk

  • De student is in staat om hun oplossing te presenteren in een (fictieve) bedrijfscontext

  • De student is in staat om de prestaties van een groepsopdracht en de teamdynamiek te evalueren in een groep

Rooster

De meest recente roosters zijn te vinden op de Studenten-website:

Onderwijsvorm

  • Hoorcolleges

  • Groepsopdrachten (teams) - rapport en presentatie

  • Geschreven tentamen (individueel)

Toetsing en weging

Toetsing zal plaatsvinden in de vorm van:

  • Tentamen (40%)

  • Groepsopdrachten:

    • Rapport (30%)
    • Presentatie (30%)
      Voor het tentamen dient minimaal 5.5 gehaald te worden. Een niet voltooide opdracht wordt beoordeeld met een 0.

Herkansing: Het tentamen kent een herkansingsmogelijkheid in de vorm van een hertentamen. De opdracht kent een herkansingsmogelijkheid in de vorm van een individuele opdracht. Deze opdracht dient binnen 3 weken na het bekendmaken van de eindcijfers te worden ingeleverd. De student is zelf verantwoordelijk voor het aanvragen van van de individuele opdracht.
Het tentamencijfer blijft een jaar geldig. De docent zal de studenten informeren wanneer de inzage en de nabespreking van de tentamen zal plaatsvinden.

Literatuurlijst

Literatuur wordt in de vorm van naslagwerk gedeeld met de studenten via Brightspace.

Inschrijven

Aanmelding voor vakken verloopt via uSis. Hiervoor is de uSis-code van het vak nodig, die te vinden zijn in de Studiegids. Meer info over het inschrijven voor vakken of tentamens is hier te vinden.

MyTimetable

In MyTimetable kun je alle vak- en opleidingsroosters vinden, waarmee jij je persoonlijke rooster kunt samenstellen. Onderwijsactiviteiten waarvoor je in uSis staat ingeschreven, worden automatisch in je rooster getoond. Daarnaast kun je My Timetable gemakkelijk koppelen aan een agenda-app op je telefoon en worden roosterwijzigingen automatisch in je agenda doorgevoerd; bovendien ontvang je desgewenst per e-mail een notificatie van de wijziging.

Vragen? Bekijk de video-instructie, lees de instructie of neem contact op met de ISSC helpdesk.

Brightspace

Inschrijving voor vakken verloopt via uSis. Wanneer je je hier inschrijft voor een bepaald vak krijg je automatisch ook toegang tot de omgeving van dit vak via Brightspace.

Voor meer informatie over Brightspace kun je op deze link klikken om de handleidingen van de universiteit te bekijken. Bij overige vragen of problemen kan contact opgenomen worden met de helpdesk van de universiteit Leiden.

Contact

Onderwijscoördinator Informatica, Riet Derogee.

Website

Na aanmelding voor het vak, kan toegang tot de website van het vak verkregen worden via de docent.

Opmerkingen

geen