Studiegids

nl en

Lineaire Algebra 1 NA

Vak
2024-2025

Toegangseisen

Wiskunde en Natuurkunde op het niveau van respectievelijk VWO Wiskunde B en VWO Natuurkunde.

Beschrijving

De lineaire algebra is de theorie van vectoren, lijnen, platte vlakken en stelsels lineaire vergelijkingen. Het is ook de taal die nodig is om wat je leert bij het vak Analyse 1 te kunnen uitbreiden naar hogerdimensionale situaties (bewegingen in meerdere richtingen, vectorvelden, gekromde ruimtes). Daarnaast maak je kennis met de manier waarop wiskundigen de kennis in hun vakgebied uitbreiden: door begrippen vast te leggen in definities en er stellingen over te bewijzen met logische bewijstechnieken.

Inhoud:

  • Inleiding in de hogerdimensionale meetkunde: afstanden en hoeken in de n-dimensionale ruimte

  • Stelsels lineaire vergelijkingen op een systematische manier oplossen

  • Deelruimte en dimensie

  • Lineaire transformaties van de n-dimensionale ruimte, en de bijbehorende matrices

  • Determinanten

  • Eigenwaarden en eigenvectoren

  • Oplossen van stelsels lineaire differentiaalvergelijkingen

  • Orthogonale bases, projecties en spiegelingen

Leerdoelen

Na afloop van deze cursus heb je operationele kennis van de bovenstaande wiskundige onderwerpen en kun je hiermee rekenen en redeneren.

Algemene vaardigheden

Je maakt kennis met de manier waarop wiskundigen de kennis in hun vakgebied uitbreiden: door begrippen vast te leggen in definities en er stellingen over te bewijzen met logische bewijstechnieken. Je leert je berekeningen en antwoorden duidelijk en logisch op te schrijven.

Rooster

Rooster
In MyTimetable (login) kun je alle vak- en opleidingsroosters vinden, waarmee jij je persoonlijke rooster kunt samenstellen. Onderwijsactiviteiten waarvoor je je via MyStudymap hebt ingeschreven, worden automatisch in je rooster getoond. Daarnaast kun je My Timetable gemakkelijk koppelen aan een agenda-app op je telefoon en worden roosterwijzigingen automatisch in je agenda doorgevoerd; bovendien ontvang je desgewenst per e-mail een notificatie van de wijziging. Je kunt notificaties aanzetten bij Instellingen, na login.

Vragen? Bekijk de video, lees de instructie of neem contact op met de ISSC helpdesk. Let op: Joint Degree studenten Leiden/Delft dienen de informatie uit de Leidse en Delftse MyTimetable's samen te voegen om een volledig rooster te zien. Deze video leg uit hoe dat werkt.

Onderwijsvorm

Hoorcollege, werkcollege en huiswerk (zowel inleveropdrachten als huiswerk dat niet nagekeken wordt)

Toetsing en weging

  • Schriftelijk tentamen met open vragen

  • Optioneel huiswerk

Het tentamen bestaat uit twee delen. Ongeveer halverwege het semester is er een tussentijdse toets over het eerste deel van de stof, die voor 30% meetelt. Het eindtentamen gaat over het resterende deel van de stof en telt voor 70% mee. Om voor het tentamen te slagen, moet het onafgeronde gewogen gemiddelde van toets- en eindtentamencijfer tenminste een 5,5 zijn.

Als je het tentamen hebt gehaald, wordt dit cijfer verhoogd met een bonus van 5% van het gemiddelde cijfer van alle huiswerkopdrachten, tot een maximum van 10. Het eindcijfer wordt bepaald door het zo verkregen cijfer op de gebruikelijke manier af te ronden.

Er is één hertentamen over de gehele stof, dat de herkansingsmogelijkheid is voor de toets en het eindtentamen gezamenlijk (deze kunnen dus niet afzonderlijk herkanst worden). Hierbij vervalt de huiswerkbonus en is het eindcijfer gelijk aan het afgeronde hertentamencijfer.

Literatuurlijst

We volgen het boek Linear Algebra van J.B. Fraleigh en R.A. Beauregard (3rd edition). Te koop via studievereniging De Leidsche Flesch, maar ook al vele jaren oud, dus goed tweedehands te verkrijgen. De uitgave door Pearson uit de jaren 2010 en de uitgave door Addison-Wesley uit de jaren 1990 zijn identiek. We behandelen de hoofdstukken 1 t/m 6 (en slaan daarvan een paar paragrafen over). Zie Brightspace voor aanvullende korte notities.

Inschrijven

Als student ben je zelf verantwoordelijk om je tijdig, dat wil zeggen 14 dagen voor aanvang van het vak, in te schrijven. Dat kan via Mystudymap. Dit doe je twee keer per jaar: één keer voor de vakken die je wilt volgen in semester 1 en één keer voor de vakken die je wilt volgen in semester 2. Let op: na-inschrijven is niet mogelijk.

Inschrijven voor vakken in het eerste semester is mogelijk vanaf juli; inschrijven voor vakken in het tweede semester is mogelijk vanaf december. Eerstejaars bachelorstudenten worden voor semester 1 door de facultaire studentenadministratie ingeschreven; zij hoeven dit niet zelf te doen. Zie voor meer informatie deze pagina

Daarnaast is het voor alle studenten, inclusief eerstejaars bachelorstudenten, verplicht om zich in te schrijven voor tentamens. Dit kan tot en met uiterlijk 10 kalenderdagen voorafgaand aan het tentamen of tot vijf kalenderdagen in het geval van een hertentamen. Zonder geldige voorinschrijving in My Studymap kun je niet deelnemen aan het (her)tentamen.

Contact

Dr. P.J. Bruin

Opmerkingen

Studenten die een dubbele bachelor natuurkunde en wiskunde of sterrenkunde en wiskunde doen, volgen het vak Lineaire Algebra 1 samen met de wiskundestudenten.