Studiegids

nl en

Optica

Vak
2024-2025

Toegangseisen

Wiskunde en Natuurkunde op het niveau van respectievelijk VWO Wiskunde B en VWO Natuurkunde. De wiskundige vaardigheden uit het vak AN1na (AN1) worden in dit vak gebruikt.

Beschrijving

Deze cursus biedt een uitgebreide introductie op het gebied van de optica, waarbij de fundamentele principes en toepassingen van licht worden onderzocht. Studenten leren over het gedrag van licht als zowel stralen als golven met als doel om sleutelconcepten zoals reflectie, breking, interferentie, diffractie en polarisatie te begrijpen. De cursus behandelt geometrische optica, waarbij de principes van lenzen en spiegels aan bod komen, evenals fysische optica, inclusief interferentie, diffractie en polarizatie van licht.

Inhoud van de cursus

  1. Geometrische Optica (1/4 van de stof)
  • Beschrijving van breking en reflectie van licht (wet van Snell, principes van Huygens en Fermat)

  • Optische systemen met lenzen en spiegels (e.g. het oog, microscoop, telescoop)

  • Afbeelding, vergroting en beperkingen (abberaties) van optische instrumenten

  1. Fysische Optica (3/4 van de stof)
  • Eigenschappen van golven (geluid, watergolven etc.) en licht

  • Interferentie en coherentie (dubbelspleet van Young, Michelson en Fabry-Perot interferometer)

  • Diffractie en diffractie patronen (enkele spleet, dubbelspleet, tralie)

  • Diffractie limiet van optische instrumenten en tralie spectrometers

  • Lineare en cirulaire polarizatie van light, λ/2 en λ/4 plaatjes, Brewsterhoek.

Leerdoelen

Het begrijpen en kunnen uitleggen van de sleutelbegrippen in de geometrische en fysische optica. Uitrekenen van de eigenschappen en beperkingen van eenvoudige optische instrumenten en opstellingen.

Aan het eind van de cursus kan de student:
1. De wetten van reflectie en breking van licht toepassen
2. Het gedrag van licht analyseren in verschillende optische systemen (lenzen, het oog, telescope, microscope)
3. De principes van interferentie en diffractie uitleggen
4. De verschillende types polarizatie van licht en hun toepassingen beschrijven
5. Beperking van verschillende optische instrumenten berekenen; e.g. de diffractielimiet van telescopen en tralie spectrometers.

Rooster

Rooster
Voor gedetailleerde informatie ga naar Timetable in BrightspaceIn MyTimetable (login) kun je alle vak- en opleidingsroosters vinden, waarmee jij je persoonlijke rooster kunt samenstellen. Onderwijsactiviteiten waarvoor je je via MyStudymap hebt ingeschreven, worden automatisch in je rooster getoond. Daarnaast kun je My Timetable gemakkelijk koppelen aan een agenda-app op je telefoon en worden roosterwijzigingen automatisch in je agenda doorgevoerd; bovendien ontvang je desgewenst per e-mail een notificatie van de wijziging. Je kunt notificaties aanzetten bij Instellingen, na login.

Vragen? Bekijk de video, lees de instructie of neem contact op met de ISSC helpdesk. Let op: Joint Degree studenten Leiden/Delft dienen de informatie uit de Leidse en Delftse MyTimetable's samen te voegen om een volledig rooster te zien. Deze video leg uit hoe dat werkt.

Onderwijsvorm

Wekelijks hoor- en werkcollege. 4 huiswerksets, een tussentoets en eindtentamen. Brightspace

Toetsing en weging

Om het vak met een voldoende af te sluiten moet het cijfer van het gehele eindtentamen minimaal voldoende (5,5 of hoger) zijn. Het eindcijfer bestaat uit een gewogen gemiddelde van de cijfers van de tussentijdse toets (30%), eindtentamen (minimaal 60%) en huiswerk opdrachten (maximaal 10%).

Het eindtentamen bestaat uit twee delen. Je moet altijd beide delen maken. Deel A van het eindtentamen (geometrische optica) kan het cijfer van de tussentijdse toets vervangen indien het cijfer voor deel A hoger is dan dat van de tussentijdse toets. Deel A geldt dus tevens als een herkansing voor de tussentijdse toets.

Zie voor de gedetailleerde informatie de informatie op Brightspace.

Literatuurlijst

University Physics, H.D. Young and R.A. Freedman, Addison Wesley 15th edition (ISBN-13: 978-1292314730)
Oudere versies (12th, 13th en 14th edition) kunnen ook goed gebruikt worden.

Inschrijven

Als student ben je zelf verantwoordelijk om je tijdig, dat wil zeggen 14 dagen voor aanvang van het vak, in te schrijven. Dat kan via Mystudymap. Dit doe je twee keer per jaar: één keer voor de vakken die je wilt volgen in semester 1 en één keer voor de vakken die je wilt volgen in semester 2. Let op: na-inschrijven is niet mogelijk.

Inschrijven voor vakken in het eerste semester is mogelijk vanaf juli; inschrijven voor vakken in het tweede semester is mogelijk vanaf december. Eerstejaars bachelorstudenten worden voor semester 1 door de facultaire studentenadministratie ingeschreven; zij hoeven dit niet zelf te doen. Zie voor meer informatie deze pagina

Daarnaast is het voor alle studenten, inclusief eerstejaars bachelorstudenten, verplicht om zich in te schrijven voor tentamens. Dit kan tot en met uiterlijk 10 kalenderdagen voorafgaand aan het tentamen of tot vijf kalenderdagen in het geval van een hertentamen. Zonder geldige voorinschrijving in My Studymap kun je niet deelnemen aan het (her)tentamen.

Contact

Contactgegevens docent: Dr. M.J.A. de Dood

Opmerkingen

geen