Studiegids

nl en

Wetenschapsjournalistiek (SCS)

Vak
2024-2025

Toegangseisen

Wetenschapsjournalistiek is een vak van 13 weken en is onderdeel van de specialisatie Science Communication and Society. Dit vak is de Nederlandse variant van Science Journalism en is inhoudelijk hetzelfde. Het vak is beschikbaar voor MSc-studenten vanuit de wetenschapsfaculteit en MSc-studenten vanuit Biomedische Wetenschappen van het LUMC. Studenten van andere faculteiten die interesse hebben in het volgen van dit vak moeten toestemming krijgen vanuit hun eigen studieadviseur.

Opmerking:
Er is beperkte ruimte voor keuzevakstudenten die niet de SCS-specialisatie volgen. Wees op tijd met inschrijven, want vol is vol.
Meld je voor dit vak aan via dit registratieformulier.

Beschrijving

Hoe schrijf je een goed journalistiek verhaal over wetenschap voor een breed publiek? Dat leer je in deze cursus. Aan bod komen genres als achtergrondverhaal, interview en nieuwsbericht. We schrijven én herschrijven. Daarnaast is er aandacht voor interviewtechnieken, nieuwsgaring en populariseren. Na de cursus heb je handvatten voor een carrière in de journalistiek. Beland je hierna toch in het onderzoek? Dan kun je in ieder geval een begrijpelijke tekst schrijven over je gepubliceerde onderzoeksresultaten.

Leerdoelen

Na het afronden van Wetenschapsjournalistiek zijn studenten in staat om:

  • Wetenschapsjournalistieke artikelen te schrijven in verschillende genres: nieuwsbericht, interview en achtergrondverhaal.

  • Te bepalen welk genre ze wanneer moeten inzetten.

  • Te bepalen wat nieuws is en waar een verhaal in zit.

  • Moeilijke onderwerpen concreet uit te leggen voor een breder publiek.

  • Op basis van verschillende bronnen een journalistiek achtergrondverhaal op te bouwen.

  • Interviews voor te bereiden, te houden en te verwerken in een journalistiek artikel.

  • Lezers een verhaal in te trekken met tekst én beeld.

  • Constructieve feedback te geven op werk van medestudenten en feedback op hun eigen werk adequaat te verwerken in een tweede versie.

  • Uit te zoeken waar in het medialandschap van de (wetenschaps)journalistiek hun grootste kansen liggen.

Rooster

Voorlopig rooster: Colleges vinden plaats op donderdagochtend 09.15 - 12 uur van 5 september - 28 november, 2024. Zaalschema volgt.

Onderwijsvorm

Colleges, activiteiten tijdens college, zelfstudie

Toetsing en Weging

Voor elke schrijfopdracht krijg je een cijfer voor de tweede versie. De opdrachten worden onder andere beoordeeld op de criteria zoals die in de checklists achterin het boek staan (Asbreuk, De Moor en Van der Meer: Basisboek Journalistiek Schrijven. Noordhof Groningen, vanaf de 3e druk) en volgens de rubrics op Brightspace. Het eindcijfer voor dit onderdeel is het gemiddelde van deze cijfers. Voor de afronding van je cijfer (naar boven of naar beneden) worden je deadlinebestendigheid en de kwaliteit van je feedback op teksten van anderen meegewogen.

Literatuurlijst

  • Henk Asbreuk, Addie de Moor en Esther van der Meer (2020). Basisboek Journalistiek schrijven. Schrijftechnieken en genres voor online, krant en tijdschrift. Groningen: Wolters Noordhoff. Neem bij voorkeur de 4de druk, maar de 3de druk is ook nog bruikbaar. Druk uit 2013 is niet meer bruikbaar.

Inschrijven

Meld je voor dit vak aan via dit registratieformulier. Meld je ook aan via MyStudyMap (uSis).

Contact

Voor meer informatie over dit vak of de SCS-specilisatie kun je contact opnemen met onze afdeling via: infoscs@biology.leidenuniv.nl.

Opmerkingen

n.v.t.