Toegangseisen
Zie het document Ingangseisen Master Farmacie.
Beschrijving
Het coschap in de Klinische Apotheek volg je in het 1e OF 2e jaar van je Master Farmacie opleiding op 2 verschillende manieren. Het coschap bevat de deelcoschappen van de onderwijsthema’s Infectieziekten & Immunologie en Centraal Zenuwstelsel of de deelcoschappen van de onderwijsthema’s Acute en Intensieve Zorg en Oncologie. Volg je bij een van deze twee onderwijsthema’s geen coschap dan zul je deelnemen aan de Apotheekgame. Gedurende de vierweekse deelcoschappen in de (poli)klinische apotheek maak je kennis met de farmaceutische patiëntenzorg in de ziekenhuisfarmacie en leer je wat (poli) klinische apotheken typeren qua bedrijfsvoering, farmaceutische zorg, patiëntenpopulatie en multidisciplinaire samenwerkingen. Je gaat jouw farmaceutische kennis en vaardigheden toepassen op de specifieke patiëntenpopulatie in het ziekenhuis.
Leerdoelen
Tijdens deze (deel)coschappen leert de student:
de organisatie en diensten van de (poli)klinische apotheek te beschrijven, inclusief receptgang, logistieke processen en de toepassing van het ziekenhuisapotheekinformatiesysteem;
samen met andere zorgverleners in het ziekenhuis beleid te ontwikkelen met betrekking tot de farmacotherapie;
patiëntgebonden farmacotherapeutische problemen naar vermogen te signaleren, interpreteren en oplossen ;
een risicoanalyse met betrekking tot medicatieveiligheid uit te voeren;
een farmacotherapeutische analyse uit te voeren waarbij de effectiviteit en veiligheid van de farmacotherapie wordt beoordeeld met behulp van relevante klinische en laboratoriumgegevens
Rooster
De coschapsblokken zijn in het jaarrooster vastgelegd. De afdeling coschapsplanning is in samenwerking met de coschapcoördinator verantwoordelijk voor de plaatsing. Studenten kunnen niet zelf een coschapplaats regelen, maar kunnen wel hun voorkeur uitspreken binnen het dan geldende aanbod van coschapplaatsen. Daaraan wordt zoveel mogelijk tegemoet gekomen.
Onderwijsvorm
Coschappen (stage)
Praktijkopdrachten
Praktijkreflectiebijeenkomsten
Toetsing en Weging
Dit coschap omvat twee deelcoschappen van vier weken (elk vier dagen per week). Voor de coschappen geldt een aanwezigheidsplicht van 90%.
De beoordeling is gebaseerd op:
de praktijkopdrachten van beide deelcoschappen;
het functioneren in de praktijk van de (poli)klinische apotheek.
Aan het einde van het eerste deelcoschap is er een tussenbeoordeling waar feedback gegeven wordt op het functioneren tijdens het coschap en waar adviezen gegeven worden hoe het functioneren te verbeteren. Deze tussenbeoordeling is formatief. Aan het einde van het laatste deelcoschap wordt de summatieve eindbeoordeling gegeven over de gehele coschapperiode. Deze wordt uitgedrukt als Onvoldoende/Voldoende/Ruim Voldoende/Goed of Uitmuntend.
In geval van een onvoldoende tussenbeoordeling kan de student zich verbeteren in het laatste deelcoschap. In geval van een onvoldoende eindbeoordeling wordt samen met de apothekercoschapbegeleider een voorstel voor een reparatietraject gedaan met passende leerdoelen.
Literatuurlijst
Voor de volledige literatuurlijst, zie de kernboekenlijst Farmacie.
Inschrijven
Inschrijving vindt plaats via MyStudyMap. Voor dit vak gelden de standaard inschrijftermijnen die genoemd worden in het Protocol Inschrijven voor onderwijs en tentamens van de Universiteit Leiden. Voor meer informatie, zie de studentenwebsite.
Contact
Coschapcoördinator (poli)klinische farmacie: Hanneke Treep, te bereiken via: farmacie.coschappen@lumc.nl