Toegangseisen
Bachelor Rechtsgeleerdheid (zie OER).
Beschrijving
Zijn fietskoeriers van Deliveroo werknemers of toch zelfstandigen? Heeft een horecamedewerker met een 0-urencontract recht op loon als zijn shift op het laatste moment wordt verplaatst? Mag een werkgever eenzijdig bepalen dat de werknemer meer pensioenpremie moet betalen? Een greep uit de vele vragen die aan de orde komen in het mastervak arbeidsovereenkomstrecht, waarmee de master arbeidsrecht een aanvang neemt. In dit vak wordt met de studenten die in de bachelorfase hebben kennisgemaakt met het sociaal recht, verder en vooral diepgravender ingegaan op het recht met betrekking tot de arbeidsovereenkomst.
Het vak is verdeeld in twee cycli van drie weken. In de eerste cyclus staat de kwalificatie van de arbeidsovereenkomst en flexibele arbeid centraal. In de tweede cyclus wordt ingegaan op het rechten en verplichtingen van werknemer en werkgever.
In de eerste week van een cyclus wordt kennis over het onderwerp opgedaan via kennisclips, bestuderen van literatuur en jurisprudentie en oplossen van casusposities. Aan het eind van de eerste week en in de tweede week wordt in seminars gediscussieerd met topwetenschappers en praktijkspecialisten over actuele leerstukken en wetenschappelijke thema’s. In de tweede week bereidt de student zich door middel van debat, posterpresentaties, peer review en/of discussies voor op de derde week, waarin de kennis en vaardigheden worden getoetst via een schriftelijke opdracht.
Leerdoelen
Na afronding van dit vak kan de student:
de grondbeginselen, systematiek en het geldende recht in het arbeidsovereenkomstenrecht uitleggen;
oplossingen aandragen voor complexe casusposities in het arbeidsovereenkomstenrecht;
een onderbouwde kritische visie geven over een (deel)onderwerp uit het arbeidsovereenkomstenrecht en op basis daarvan nieuwe ideeën genereren;
een juridische vraagstelling formuleren, een schriftelijk stuk structureren, een juridische analyse schriftelijk weergeven en juridische bronnen adequaat te gebruiken.
Rooster
Zie MyTimetable.
Onderwijsvorm
Videocolleges
- Enkele korte video’s betreffende onderwerpen die in hoorcollege of werkgroep niet of beperkt aan de orde zullen komen
Seminars
Aantal à 2 uur: 4
Docenten: Prof. mr. G.J.J. Heerma van voss en mr. M.A. Schneider
Vereiste voorbereiding door studenten: bestudering opgegeven literatuur, video's, wet- en regelgeving en jurisprudentie.
Werkgroepen
Aantal à 2 uur: 7
Docent: mr. M.A. Schneider
Vereiste voorbereiding door studenten: bestudering opgegeven literatuur, wet- en regelgeving en jurisprudentie alsmede uitwerken van eventuele uitgereikte casus.
Toetsing en weging
Toetsvorm(en)
Twee schriftelijke opdrachten (praktische oefeningen).
De afzonderlijke opdrachten tellen ieder gelijkelijk mee bij de bepaling van het eindcijfer (ieder voor 50%).
Compensatie van één of meer onvoldoende deelcijfers met andere voldoende deelcijfers is mogelijk.
Dit vak heeft de status van praktische oefening. Dat wil zeggen dat in principe geen herkansing mogelijk is, tenzij het eindcijfer een onvoldoende is. In dat geval kan één van de schriftelijke opdrachten worden herkanst, mits voor alle afzonderlijke opdrachten minstens een vijf (5) is behaald. Het nieuwe cijfer telt, ook als dat lager is dan het oorspronkelijke cijfer.
NB voldoende deelcijfers komen te vervallen aan het einde van het vak indien het vak dan niet is gehaald. Het vak wordt éénmaal per studiejaar gegeven en kan niet in het lopende studiejaar worden herkanst.
Examenstof
Tot de examenstof behoort de verplichte literatuur en hetgeen behandeld is tijdens hoorcollege, werkgroep en tijdens eventuele andere onderwijsvormen.
Literatuurlijst
Verplicht studiemateriaal
Literatuur:
G.J.J. Heerma van Voss, Asser 7-V Arbeidsovereenkomst, laatste druk.
G.J.J. Heerma van Voss (red.), Wetgeving sociaal recht, Den Haag: Boom juridische uitgevers (juiste druk wordt bekend gemaakt op Brightspace).
B. Barentsen & M.Y.H.G. Erkens, Arresten arbeidsrecht , Den Haag: Boom juridische uitgevers (juiste druk wordt bekend gemaakt op Brightspace).
J.M. Gerlofs en J. Valbracht, Schrijven in de rechtspraktijk, Den Haag: Boom juridische uitgevers, derde druk
Leidraad voor juridische auteurs, Deventer: Wolters Kluwer, 10e druk
Aanvullende literatuur in de vorm van wetenschappelijke artikelen, bekend gemaakt via Brightspace.
Inschrijven
Inschrijving voor het onderwijs en het tentamen verloopt in principe via MyStudymap. Heb je geen toegang tot MyStudymap (gaststudent) of ben je propedeusestudent, kijk dan hier onder het tabblad Rechtsgeleerdheid voor meer uitleg over de inschrijfprocedure in jouw situatie.
Contact
Vakcoördinator: M.A. Schneider
E-mail: m.a.schneider@law.leidenuniv.nl
Instituut/afdeling
Instituut: Publiekrecht
Afdeling: Sociaal recht
Kamernummer secretariaat: B1.11
Telefoon secretariaat: 071-527 7713/7723
E-mail: sociaalrecht@law.leidenuniv.nl