Studiegids

nl en

Innovatie- en informatiemanagement

Vak
2024-2025

Toegangseisen

Alleen toegankelijk voor bachelor Bestuurskunde studenten.

Beschrijving

Publieke organisaties zijn sterk afhankelijk van de informatie die zij verzamelen, opslaan en gebruiken. Ontwikkelingen op het vlak van digitale technologie stellen de organisaties steeds meer in staat om deze informatie slim te gebruiken om de steeds complexere maatschappelijke uitdagingen het hoofd te bieden. Hierbij zijn digitale informatie, informatiesystemen en hun componenten belangrijke hulpmiddelen, die zowel toekomstige innovaties als bestaande diensten en processen ondersteunen.

Overheidsorganisaties hebben echter een zeer complex informatiesysteemlandschap. Daarin bestaan veel informatiesystemen, die zijn op elkaar zijn gestapeld, incrementeel gegroeid en aangepast. Deze systemen zijn tegelijkertijd heel nauw verweven met specifiek beleid, taken en de werkprocessen zoals die in het verleden ingericht zijn. Dit heeft grote gevolgen voor de sturing op de informatiefunctie, op de implementatie van (nieuw) beleid, en op het innovatievermogen. In deze cursus gaan we in op de complexe relaties die tussen deze aspecten bestaan.

Leerdoelen

Na deze cursus zullen de studenten:

  • Digitale systemen begrijpen in termen van de kenmerken van complexe informatie-infrastructuren;

  • Kunnen uitleggen waarom deze kenmerken het beheren en veranderen van het informatielandschap bij de overheid bemoeilijken;

  • In staat zijn uit te leggen hoe digitale innovaties en transformatie zijn georganiseerd in publieke organisaties;

  • Praktijkvoorbeelden van digitale innovatie of informatiebeheer in de publieke sector kunnen analyseren aan de hand van de concepten uit deze cursus;

  • In staat zijn deze analyse te verbinden met theoretisch inzichten om daarmee oplossingen of verbeteringen voor de casus aan te bevelen.

Rooster

Aan de rechterkant van de eerste pagina van de studiegids vind je links naar de website en rooster, uSis en Brightspace.

Onderwijsvorm

  • Deze module wordt gegeven naast het brede bachelorvak Governance and Digitalisation en studenten uit dit vak zullen deels colleges uit dat vak volgen.

  • Verdiepende colleges en werkgroepen die specifiek ingaan op innovatie- en informatiemanagement. In deze bijeenkomsten worden instructie en toepassing gecombineerd.

  • Studenten werken aan een individueel product en aan een groepsproduct waarin zij zich richten op cases uit de actuele praktijk van de overheid.

Contacturen: 28 uur (2x2 uur per week x 7 weken)
Zelfstudie en groepswerk: 250 uur.
Overig: 2 uur.

Toetsing en weging

Individueel eindwerk: 70%
Groepsproduct: 30%

Compensatie tussen deelcijfers is mogelijk. Behaalde deelcijfers zijn alleen geldig in het lopende academisch jaar. Deelcijfers vervallen na kans en herkansing van het vak.

Literatuurlijst

Het studiemateriaal zal via Brightspace worden gecommuniceerd en bestaat uit wetenschappelijke artikelen, nieuwsartikelen, video’s en cases.

Inschrijven

Contact

Prof.dr.ing. A.J. Klievink a.j.klievink@fgga.leidenuniv.nl

Opmerkingen