Studiegids

nl en

BA-eindwerkstuk

Vak
2024-2025

Toegangseisen

n.v.t

Beschrijving

Het BA-eindwerkstuk is het grootste en belangrijkste werkstuk van de bacheloropleiding. Maar de ‘grootste’ is misschien misleidend. Het gaat om een werkstuk dat studenten binnen drie maanden moeten kunnen schrijven. Ze worden daarin stapsgewijs begeleid.

BA-eindwerkstuk startworkshop
In een werkgroep-bijeenkomst met de scriptie-coördinator ontvangen studenten de nodige informatie over het schrijven van een BA-werkstuk.

Onderwerpkeuze
Het beginpunt van het eindwerkstuk is een film- of literatuurwetenschappelijk probleem waar de student een onderzoeksvraag over stelt. Studenten kiezen zelf een onderwerp voor hun BA-werkstuk. Zij worden aangemoedigd om daarbij zoveel mogelijk aan te sluiten bij de onderzoeksinteresses van de beschikbare scriptiebegeleiders. Nadat studenten hun eerste onderzoeksidee hebben ingeleverd bij de scriptie-coördinator krijgen zij een begeleider toegewezen die zoveel mogelijk aansluit bij het onderwerp waar ze over willen schrijven.

Begeleiding
De verdere begeleiding bestaat uit maximaal 4 bijeenkomsten met de toegewezen scriptiebegeleider. Deze bijeenkomsten kunnen individueel of samen met een klein groepje andere studenten zijn. De student werkt onder supervisie van de begeleider de eerste onderzoeksideeën verder uit, de onderzoeksvraag wordt geformuleerd, er wordt een corpus van te onderzoeken objecten afgebakend, en de student maakt een planning voor het schrijven van het werkstuk. Tijdens het schrijven van het werkstuk voorziet de begeleider de student tijdens geplande bijeenkomsten van feedback op ingeleverd werk indien afgesproken deadlines worden gehaald.

Inleveren
Het afgerond werkstuk dient door de student per email te worden ingeleverd bij de eerste en tweede begeleider met in cc: BAthesis@hum.leidenuniv.nl. Als docenten om een papier versie vragen dienen studenten ook een geprinte versie in te leveren.

Formele eisen:

  • Een BA-eindwerkstuk telt 10.000 woorden, inclusief citaten, exclusief noten, bibliografie en bijlagen. Een dubbelscriptie telt 20.000 woorden.

  • De scriptie omvat a) een omslag of titelblad b) een inhoudsopgave c) een algemene inleiding d) enkele hoofdstukken e) een conclusie, en f) een bibliografie.

  • Op het titelblad dient tenminste vermeld te worden: titel scriptie, naam en studentnummer auteur, naam opleiding en universiteit, datum van inleveren, woordenaantal, naam begeleider. Eventueel de naam van de tweede lezer.

  • Verder dient de student de volgende twee zaken aan het scriptiedocument toe te voegen: een originaliteitsverklaring en een samenvatting van 300 woorden.

  • De scriptie moet voldoen aan de vereisten van het MLA-format.

  • Taal: Nederlands. Bij uitzondering kan hier van worden afgeweken op verzoek van de student, na goedkeuring van de begeleider en de scriptie-coördinator.

Leerdoelen

De student dient met het werkstuk aan te tonen dat die nagenoeg zelfstandig wetenschappelijk onderzoek kan doen. Bij afronding van het werkstuk:

  • Heeft de student op zelfstandige wijze een onderzoeksvraag geformuleerd die blijkt geeft van inzicht in, en kennis van, hedendaagse theorieën en benaderingen in de film- en/of literatuurwetenschap;

  • Is de student in staat om secundaire literatuur op het vakgebied van de Film- en literatuurwetenschap te plaatsen binnen hedendaagse debatten in het vakgebied, en kan de student deze analyseren en er kritisch op te reflecteren;

  • Heeft de student het vermogen om verworven kennis en inzicht toe te passen bij de positionering en analyse van films en/of literaire teksten;

  • Heeft de student het vermogen om met behulp van de verworven kennis en inzicht een beredeneerd en wetenschappelijk onderbouwd oordeel te vormen over een onderwerp op het vakgebied van de Film- en literatuurwetenschap, en zichzelf daarmee te situeren in het theoretisch debat;

  • Kan de student de film- en literatuurwetenschappelijke relevantie van diens onderzoek in een hedendaagse context aangeven;

  • Is de student in staat om zelfstandig gedetailleerde closereadings van teksten en films te maken met behulp van tekst- en beeldanalytische vaardigheden;

  • Is de student in staat om zelfstandig een planning te maken voor het uitvoeren van onderzoek en het schrijven van een werkstuk;

  • Kan de student de bevindingen, observaties en conclusies van het zelfstandig uitgevoerd onderzoek helder schriftelijk verwoorden in een beargumenteerd oordeel.

Rooster

De roosters zijn beschikbaar via MyTimetable.

Onderwijsvorm

  • BA-Eindwerkstuk

Toetsing en weging

Toetsing

N.v.t.

Weging

N.v.t.

Herkansing

N.v.t.

Inzage en nabespreking

N.v.t.

Literatuurlijst

n.v.t

Inschrijven

N.v.t.

Contact

  • Voor inhoudelijke vragen, neem contact op met de docent (rechts in informatiebalk).

  • Voor informatie over inschrijvingen, toelating, etc: Onderwijsadministratie Arsenaal.

Opmerkingen

-