Studiegids

nl en

Klassieke teksten

Vak
2024-2025

Toegangseisen

Geen.

Beschrijving

In dit college oefenen we het lezen van een klassieke filosofische tekst. We situeren deze tekst in de interpretatiegeschiedenis en in actuele filosofische debatten.

Als uitgangspunt nemen we Kants beroemde politiek-filosofische tekst Naar de eeuwige vrede, waarin hij zijn kosmopolitische ideaal voorspiegelt: een wereldfederatie van republieken die oorlog onmogelijk zal maken. Kants werk is van grote invloed geweest op historische en hedendaagse discussies over oorlog en vrede, het wezen van de staat, mensenrechten en het al dan niet bestaan van universele waarheden in de politiek.

Om inzicht te krijgen in deze discussies lezen we naast Naar de eeuwige vrede (selecties uit) andere sleutelwerken van Kant, en belichten daarna verschillende historische interpretaties, critici en navolgers van Kant zoals Hegel, Schmitt, Habermas, Rawls en Derrida. Tot slot gaan we dieper in op actuele vraagstukken rond kosmopolitisme en nationalisme, grenzen en gastvrijheid, eurocentrisme en postkolonialisme in relatie tot het werk van Kant aan de hand van enkele hedendaagse kritieken en interpretaties.

Leerdoelen

Het hoofddoel van de cursus is studenten te oefenen in het lezen van een primaire tekst uit de geschiedenis van de moderne wijsbegeerte (inclusief het gebruiken van bibliotheken, filosofische en andere naslagwerken, online digitale bestanden en alternatieve vertalingen). Het tweede doel is een intensieve kennismaking met klassieke filosofische vraagstukken over oorlog en vrede, de staat en internationaal recht en het probleem van universele waarden en waarheden in ethiek en politiek.

De student die de cursus succesvol heeft afgerond heeft kennis van:

  • de vraagstelling, argumentatiestijl en inhoud van een klassieke filosofische tekst, Kants Naar de eeuwige vrede;

  • de manier waarop dit werk gesitueerd is in Kants bredere filosofische project;

  • de manier waarop dergelijke klassieke werken becommentarieerd worden en uitgangspunt vormen voor hedendaagse filosofische debatten;

  • inhoudelijke discussies rond kosmopolitisme, staat en internationaal recht, en universalisme in de politieke filosofie.

De student die de cursus succesvol heeft afgerond is in staat om:

  • passages uit een klassieke tekst helder en in eigen woorden uit te leggen en becommentariëren, en moeilijke passages en begrippen te verhelderen;

  • zich kritisch te verhouden tot alternatieve interpretaties van deze tekst;

  • een klein filosofisch paper te schrijven over deze passages;

  • een goede vraagstelling voor het paper te formuleren;

  • een opzet te maken voor een klein paper;

  • een argumentatief betoog te schrijven.

Rooster

De roosters zijn beschikbaar via MyTimetable.

Onderwijsvorm

  • Werkcollege

Toetsing en weging

Toetsing

  • Wekelijkse opdrachten (20%)

  • Korte presentatie (verplicht maar niet voor een cijfer)

  • Outline eindpaper (10%)

  • Eindpaper (70%)

Weging

Het eindcijfer voor de cursus komt tot stand door (i) bepaling van het gewogen gemiddelde op basis van deelcijfers in combinatie met (ii) aanvullende eisen (deelname presentatie).

Herkansing

Voor de cursus wordt één herkansing aangeboden, bestaande uit een paper. Een voldoende resultaat kan niet worden herkanst. Een student die geen voldoende (6) heeft behaald voor de praktische opdracht (voorbereiding colleges) heeft geen toegang tot het hertentamen. De herkansing vervangt 80% van het eindcijfer, het cijfer voor de wekelijkse opdrachten blijft staan.

Inzage en nabespreking

Uiterlijk bij het bekendmaken van de uitslag van het tentamen wordt aangegeven op welke wijze en op welk tijdstip de nabespreking van het tentamen plaatsvindt. Er wordt in ieder geval een nabespreking georganiseerd indien een student hiertoe verzoekt binnen 30 dagen na bekendmaking van de uitslag.

Literatuurlijst

Kant, Naar de eeuwige vrede, Boom (Amsterdam: 2012).

Inschrijven

Inschrijven via MyStudyMap is verplicht.
Informatie over het inschrijven voor vakken en tentamens kun je hier vinden

Contact

  • Voor inhoudelijke vragen, neem contact op met de docent (rechts in informatiebalk).

  • Voor informatie over inschrijvingen, toelating, etc: Onderwijsadministratie Huizinga.

Opmerkingen

Niet van toepassing.