Studiegids

nl en

Gastschrijver

Vak
2024-2025

Toegangseisen

Geen.

Beschrijving

Ronald Giphart is dit najaar gastschrijver aan de Universiteit Leiden. Samen met studenten gaat hij enkele van zijn eigen fascinaties onderzoeken, waaronder de evolutionaire functie van verhalen en de invloed van kunstmatige intelligentie op het schrijfproces.
Ronald Giphart (1965) debuteerde in 1992 met de roman Ik ook van jou, die inmiddels geldt als een instant klassieker in de Nederlandse literatuur. Daarna volgden onder meer de romans Giph, Phileine zegt sorry, Ik omhels je met duizend armen, Troost, IJsland, Harem en Alle tijd. Inmiddels beslaat het indrukwekkende oeuvre van Giphart tientallen romans, non-fictieboeken, kookboeken, novelles en zelfs een graphic novel. In juni 2020 publiceerde Giphart Wie waarlijk leeft, een liefdevol en onverbloemd portret van zijn feministische moeder Wijnie Jabaaij. In 2021 verscheen ook zijn novelle Applaus. Liefde in tijden van corona, bedoeld als ode aan de zorg en steun in de rug van lokale boekhandels. Voor zijn oeuvre ontving Giphart in 2004 de C.C.S. Croneprijs, de tweejaarlijkse literatuurprijs van de stad Utrecht.

Leerdoelen

Aan het einde van de cursus:

  • ben je in staat om de in de cursus besproken maatschappelijke thema’s in verband te brengen met literatuur én met je eigen creatieve proces

  • ben je in staat schrijfopdrachten uit te voeren en feedback daarop te verwerken;

  • ben je in staat je medestudenten van constructieve feedback op hun schrijfopdrachten te voorzien.

Rooster

De roosters zijn beschikbaar via My Timetable.

Onderwijsvorm

  • Werkcollege

  • Zelfstandige literatuurstudie

Toetsing en weging

Toetsing

  • Actieve participatie

  • Het inleveren van (schrijf)opdrachten (aan voorwaarden voldaan)

  • Dossier met schrijfopdrachten

Weging

  • Schrijfopdrachten (aan voorwaarden voldaan)

  • Dossier met enkele grotere, becijferde schrijfopdrachten – die herzien worden op basis van feedback van de docent en medestudenten (100%)

Herkansing

Alleen het dossier kan herkanst worden. De herkansing bestaat uit één grote schrijfopdracht (100%).

Inzage en nabespreking

Uiterlijk bij het bekendmaken van de uitslag van het tentamen wordt aangegeven op welke wijze en op welk tijdstip de nabespreking van het tentamen plaatsvindt. Er wordt in ieder geval een nabespreking georganiseerd indien een student hiertoe verzoekt binnen 30 dagen na bekendmaking van de uitslag.

Literatuurlijst

Wordt bij aanvang van de cursus bekendgemaakt.

Inschrijven

Inschrijven via MyStudyMap is verplicht.
Informatie over het inschrijven voor vakken en tentamens kun je hier vinden.

Aanmelden Studeren à la carte en Contractonderwijs

Informatie voor belangstellenden die deze cursus in het kader van Studeren à la carte willen volgen (zonder tentamen), oa. over kosten, inschrijving en voorwaarden.

Informatie voor belangstellenden die deze cursus in het kader van Contractonderwijs willen volgen (met tentamen), oa. over kosten, inschrijving en voorwaarden.

Contact

  • Voor inhoudelijke vragen, neem contact op met de docent (rechts in informatiebalk).

  • Voor informatie over inschrijvingen, toelating, etc: Onderwijsadministratie Reuvensplaats

Opmerkingen

Geen.