Studiegids

nl en

Talen van de wereld

Vak
2024-2025

Toegangseisen

Geen.

Beschrijving

Welke talen worden waar gesproken? En welke taalkundige eigenschappen hebben ze? Deze vragen staan aan de basis van de cursus Talen van de Wereld. In deze cursus leer je over taalkunde en taaldiversiteit middels een taalkundige toer door de wereld. Aan de ene kant krijg je inzicht in de verdeling en diversiteit van talen over de wereld en leer je over de belangrijkste kenmerken van bepaalde talen en taalfamilies of gebieden, waaronder ook de classificatie van talen op genealogische en/of typologische kenmerken, socio-historische informatie, en hun vitaliteitsstatus. Aan de andere kant raak je bekend met basisconcepten in de taalkunde, die het mogelijk maken om over gemeenschappelijke fenomenen in taal te praten. Dit doen we door middel van in het oog springende talige fenomenen in een aantal (hoofdzakelijk niet-Europese) talen, zoals overgankelijkheid, ergativiteit, en morfologische complexiteit. Tijdens deze toer word je uitgedaagd om taalkundige puzzels op te lossen en generalisaties te ontdekken.

Leerdoelen

Aan het eind van deze cursus kunnen studenten:

  • basisconcepten in de taalwetenschap toepassen op verschillende taalstructuren;

  • een basisbeschrijving geven van de taaldiversiteit in de wereld, waaronder ook de genealogische en typologische classificaties;

  • betrouwbare informatie vinden over verschillende talen in de wereld (bijvoorbeeld over hun classificatie, hun vitaliteit, hun taalkundige structuren, de socio-historische informatie, en bibliografieën);

  • een aantal specifieke kenmerken herkennen en beschrijven van de gebieden die in de cursus aan bod komen.

Rooster

De roosters zijn beschikbaar via MyTimetable.

Onderwijsvorm

  • Hoorcollege

  • Werkcollege

Let op: er is één uur hoorcollege in het Engels (aansluitend bij het boek dat ook in het Engels is, en waardoor de Engelstalige terminologie meteen bekend raakt), en één uur werkcollege in het Nederlands waarin geoefend wordt met de stof en verdere uitleg gegeven kan worden.

Toetsing en weging

Toetsing

Toetsing vindt plaats door middel van een tussentoets halverwege het semester en een schriftelijk eindtentamen.

Weging

  • Tussentoets (25%)

  • Eindtentamen (75%)

Het eindcijfer voor de cursus komt tot stand door de bepaling van het gewogen gemiddelde op basis van deelcijfers. Om de cursus te behalen moet het gewogen gemiddelde van de deelcijfers een 5,5 of hoger zijn.

Herkansing

Bij een onvoldoende eindcijfer, kan het eindtentamen herkanst worden.

Nabespreking tentamen

Uiterlijk bij het bekendmaken van de uitslag van het tentamen wordt aangegeven op welke wijze en op welk tijdstip de nabespreking van het tentamen plaatsvindt. Er wordt in ieder geval een nabespreking georganiseerd indien een student hiertoe verzoekt binnen 30 dagen na bekendmaking van de uitslag.

Literatuurlijst

  • Pereltsvaig, Asya (2021).* Languages of the World: An Introduction*, derde editie. Cambridge: Cambridge University Press.

Inschrijven

NB: Eerstejaarsstudenten Taalwetenschap worden voor de cursussen in semester 1 door de Onderwijsadministratie ingeschreven.

Inschrijven via MyStudyMap is verplicht.
Informatie over het inschrijven voor vakken en tentamens kun je hier vinden.

Aanmelden Studeren à la carte en Contractonderwijs

Informatie voor belangstellenden die deze cursus in het kader van Studeren à la carte willen volgen (zonder tentamen), o.a. over kosten, inschrijving en voorwaarden.

Informatie voor belangstellenden die deze cursus in het kader van Contractonderwijs willen volgen (met tentamen), o.a. over kosten, inschrijving en voorwaarden.

Contact

Voor vragen over de inhoud van het vak kan je contact opnemen met de docent, de contactgegevens van de docent vind je door op de naam te klikken in de sidebar.

Voor vragen over het inschrijven voor vakken in usis kan je contact opnemen met de onderwijsadministratie [Reuvensplaats]https://www.organisatiegids.universiteitleiden.nl/faculteiten-en-instituten/geesteswetenschappen/faculteitsbureau/onderwijs--en-studentzaken/onderwijsondersteuning/onderwijsadministratie-reuvensplaats).

Opmerkingen

N.v.t.