Studiegids

nl en

Formeel Belastingrecht

Vak
2024-2025

Toegangseisen

Aangeraden wordt dat u pas deelneemt aan het onderwijs en de toetsen van het vak Formeel Belastingrecht indien u tenminste 100 ECTS aan vakken van het bachelor curriculum Fiscaal recht heeft behaald (inclusief het propedeusediploma).

Beschrijving

Het vak Formeel Belastingrecht heeft een interdisciplinair karakter en is erop gericht de student kennis en inzicht te verschaffen over de systematiek van het fiscale bestuursprocesrecht en enkele verdiepende (internationale) leerstukken alsmede vaardigheden te laten ontwikkelen voor de toepassing en analyse ervan. In dat kader wordt onder meer aandacht besteed aan de Algemene wet bestuursrecht (Awb), de Algemene wet inzake rijksbelastingen (AWR), de Wet op de internationale bijstandsverlening bij de heffing van belastingen (WIB) en de Invorderingswet (IW). Voor wat betreft de Awb gaat het om daaruit voortvloeiende regels voor het verkeer tussen overheid en burger, de voorbereiding en uitvoering van overheidshandelingen alsmede rechtsbeschermingsmogelijkheden voor de burger. Ook wordt stilgestaan bij de vaststelling van bestuursrechtelijke sancties en de betaling van geldschulden. Voor wat betreft de AWR gaat het vooral om de besluitvorming in belastingzaken, de handhaving van belastingwetgeving, de (toetsing aan) algemene rechtsbeginselen, waaronder de beginselen van behoorlijk bestuur, de fiscale bezwaarprocedure en de procedure bij de belastingrechter. Daarnaast wordt aandacht besteed aan het tegengaan van (internationale) belastingontwijking/ontduiking (anti-misbruikleerstukken) en regelnaleving bevorderende ontwikkelingen in de fiscale uitvoeringssfeer, zoals de internationale uitwisseling van inlichtingen en het ‘compliance-gestuurde’ horizontale belastingtoezicht (Cooperative Compliance/ICAP/Tax Governance). De IW geeft, in samenhang met titel 4.4 Awb en civielrechtelijke bepalingen voor schuldeisers, aanvullende regels voor het incasseren van belastinggelden ten behoeve van de Nederlandse schatkist. Tot slot wordt kort aandacht besteed aan alternatieve wijzen van geschillenbeslechting (o.a. mediation).

Leerdoelen

Inhoud (kennis en inzicht):

  • Het kunnen toepassen van de regels uit de Awb en AWR met betrekking tot het formaliseren van een belastingschuld, de informatieverplichtingen van de belastingplichtige en sanctiebepalingen.

  • Het kunnen beoordelen of belastingaanslagen rechtmatig tot stand zijn gekomen en op welke wijze deze in rechte kunnen worden bestreden tot in hoogste instantie (bezwaar- en beroepsprocedure).

  • Het kunnen toepassen van algemene beginselen bij de uitvoering en toetsing van fiscale regelgeving (beginselen van behoorlijk bestuur en beginselen van behoorlijke wetgeving).

  • Het kunnen benoemen van de taken van de belastingrechter en het tegen die achtergrond kunnen duiden van beslissingen van de belastingrechter.

  • Het in eenvoudige situaties kunnen toepassen van antimisbruikleerstukken als schijnhandeling, fiscale (her)kwalificatie en fraus legis (teneinde belastingontwijking en -ontduiking tegen te gaan).

  • Het op hoofdlijnen kunnen beschrijven hoe de regels van internationale inlichtingenuitwisseling werken en deze in eenvoudige situaties kunnen toepassen.

  • Het op hoofdlijnen kunnen beschrijven hoe de regels van (internationaal) horizontaal belastingtoezicht werken en deze in eenvoudige situaties kunnen toepassen.

  • Het op hoofdlijnen kunnen beschrijven hoe de regels van fiscaal invorderingsrecht en alternatieve vormen van geschilbeslechting werken en deze in eenvoudige situaties kunnen toepassen.

Academische vorming en professionele vaardigheden (optioneel participantensysteem):

  • Het kunnen destilleren van de relevante fiscale problematiek uit een casus op het terrein van het fiscaal bestuursrecht.

  • Met één of meer studenten planmatig kunnen samenwerken om tot een oplossing van een fiscaal vraagstuk te komen.

  • Het kunnen analyseren van een uitspraak van de fiscale rechter en in dat kader aangeven wat de rechtsvragen zijn, wat het belang van die rechtsvragen is en onder woorden brengen op welke wijze de rechter tot zijn oordeel is gekomen.

  • Het kunnen aandragen van gemotiveerde oplossingen voor vraagstukken die zich voordoen op onderdelen van de in dit vak behandelde problematiek.

  • Een eigen mening kunnen vormen ten aanzien van vraagstukken op de genoemde terreinen van het fiscaal bestuursrecht en die mening mondeling en schriftelijk kunnen onderbouwen.

  • Een eigen mening kunnen vormen ten aanzien van een stellingname van een ander op de genoemde terreinen van het fiscaal bestuursrecht en die stelling mondeling en schriftelijk kritisch becommentariëren.

  • Het kunnen uitvoeren van eenvoudig juridisch onderzoek bestaande uit het zelfstandig kunnen opzoeken en toepassen van relevante wet- en regelgeving en jurisprudentie evenals het zelfstandig kunnen opzoeken van voorgeschreven vakliteratuur en daarbij gebruik te maken van digitale hulpbronnen.

NB Deelname aan het participantensysteem is niet verplicht, maar wordt sterk aangeraden. Het biedt training in de volgende vaardigheden: projectmatig werken, samenwerken en mondeling en schriftelijk communiceren.

Rooster

Zie MyTimetable.

Onderwijsvorm

In het kader van de ontwikkeling naar blended en flipped onderwijs worden op basis van didactische afwegingen fysieke en online onderwijsvormen gecombineerd. Flipped onderwijs faciliteert studenten om voorbereid in de les te komen en contacturen te benutten voor de bevordering van het leerproces. Zie de handleiding.

Weblectures/hoorcolleges

  • Aantal à 2 uur: 10

  • Namen docenten: info volgt later

  • Vereiste voorbereiding door studenten: de te bestuderen literatuur is vermeld op Brightspace.

Werkgroepen

  • Aantal à 2 uur: 10

  • Namen docenten: info volgt later

  • Vereiste voorbereiding door studenten: de te bestuderen literatuur en te maken opgaven zijn vermeld op Brightspace. Voor dit vak is het participantensysteem van toepassing.

Andere onderwijsvorm(en): verdiepingscolleges

  • Aantal à 2 uur: maximaal 10

  • Inhoud: vaardighedencolleges (zoals wetboekinstructie en belastingarresten lezen) en gastcolleges (presentatie over actueel onderwerp)

  • Namen docenten: info volgt later

  • Vereiste voorbereiding door studenten: wordt via Brightspace bekendgemaakt.

Toetsing en weging

Toetsvorm(en)

Op dit vak is het participantensysteem van toepassing.

Summatieve toetsing met formatieve feedback:

  • Tussentijds schriftelijk/digitaal werk, via participantensysteem, telt mee voor credit (bonuspuntensysteem) (zie uitleg Brightspace)

Summatieve toetsing:

  • Schriftelijk (digitaal) deeltentamen (na week vijf)

  • Schriftelijk (digitaal) eindtentamen (na week tien)

  1. Het deeltentamen is verplicht.
  2. Het deeltentamen gaat over de stof van de weken 1 tot en met 5 van het vak.
  3. Het deeltentamen telt voor 50% mee in het eindcijfer van het vak.
  4. Het eindtentamen telt voor 50% mee in het eindcijfer en gaat over de stof van de weken 6 tot en met 10 van het vak.
  5. Hertentaminering (in een studiejaar) in dit vak:
    5.1. Het hertentamen van dit vak heeft betrekking op de gehele stof; en telt voor 100% mee.
    5.2. Het cijfer voor het deeltentamen telt niet mee bij het hertentamen.
    5.3. De credit (bonuspunt) behaald met het participantensysteem telt niet meer voor de herkansing. Het bonuspunt komt te vervallen als niet zowel is deelgenomen aan het deeltentamen als aan het tentamen.
  6. Het deeltentamen is niet herkansbaar.
  7. Het cijfer voor het deeltentamen is geen toegangsvoorwaarde voor het daarop volgende eindtentamen. Het cijfer van het deeltentamen mag dus een onvoldoende zijn.
  8. Voor deeltijdstudenten gelden dezelfde regels als voor voltijdstudenten.
  9. Afhankelijk van het aantal studenten dat (her)tentamen doet, kan in plaats van het houden van een schriftelijk/digitaal tentamen ook worden gekozen voor een mondeling examen.

Inleverprocedures
Zie regels participantensysteem, zoals omschreven in de handleiding en toegelicht op Brightspace.

Examenstof
Tot de examenstof behoort de verplichte literatuur, de werkboekopgaven en hetgeen behandeld is tijdens weblectures/hoorcolleges, werkgroepen en andere onderwijsvormen (zoals verdiepingscollege).

Regeling herkansen voldoendes
Op dit vak is de regeling herkansen voldoendes van toepassing (artikel 4.1.8 e.v. OER) voor zover dit vak geen onderdeel uitmaakt van de minor. Studenten die bij de eerste kans een voldoende eindcijfer hebben behaald, kunnen onder bepaalde voorwaarden het schriftelijke (eind)tentamen opnieuw afleggen op het reguliere herkansingsmoment. Kijk voor meer informatie op de website > tab ‘Rechtsgeleerdheid’ > ‘Voldoende herkansen’.

Literatuurlijst

Verplicht studiemateriaal

Literatuur: wordt vermeld in de handleiding en de werkboekopgaven die via Brightspace kunnen worden gedownload.

Handleiding en werkgroepopgaven:

Staan op Brightspace.

Reader:
Geen.

Aanbevolen studiemateriaal
Wordt bekendgemaakt via Brightspace.

Inschrijven

Inschrijving voor het onderwijs en het tentamen verloopt in principe via MyStudymap. Heb je geen toegang tot MyStudymap kijk dan hier onder het tabblad Rechtsgeleerdheid voor meer uitleg over de inschrijfprocedure in jouw situatie.

  • Inschrijven voor het hoorcollege in My Studymap en dan aanvullend via Brightspace voor het participantensysteem (werkgroepen)

  • Inschrijving in participantengroep sluit voor aanvang van het vak, raadpleeg Brightspace voor de exacte sluitingsdatum;

Contact

  • Vakcoördinator: mevr. mr. dr. E.A.M. Huiskers-Stoop

  • Werkadres: Kamerlingh Onnes Gebouw, Steenschuur 25, Leiden

  • Bereikbaarheid: na overleg met secretariaat

  • Telefoon: 071 – 527 7840

  • E-mail: e.a.m.huiskers@law.leidenuniv.nl

Instituut/afdeling

  • Instituut: Fiscale en economische vakken

  • Afdeling: Belastingrecht

  • Kamernummer secretariaat: B 2.11

  • Openingstijden: dagelijks van 9.00 – 17.00 uur (onder voorbehoud)

  • Telefoon secretariaat: 071 – 527 7840

  • E-mail: belastingrecht@law.leidenuniv.nl

Opmerkingen

Deeltijdonderwijs mogelijk.