Toegangseisen
(Zgn. Voorlopig) Toegelaten tot Honours College Law.
Voorlopig toegelaten deelnemers volgen de zogenoemde 'Oriëntatiefase'. Dit is een programma van in totaal 10 bijeenkomsten.
Oriëntatiefase
Dit programma bevat:
(1) Twee introductiebijeenkomsten; (2) twee workshops die zijn gericht op persoonlijke ontwikkeling, (3) Het volgen van 1 van de 2 verbredende/verdiepende vakken 'Criminaliteitsbestrijding' of 'Recht, literatuur en film'. Beide vakken beslaan 5-6 bijeenkomsten, en (4) een Afsluitende bijeenkomst.
De Oriëntatiefase loopt van maart tot half juni (NB: in tentamenweken vinden geen bijeenkomsten plaats).
Nadere informatie volgt op de Brightspace-pagina van (het voorlopig) Cohort 24-25.
Beschrijving
In het interdisciplinaire vak 'Recht, literatuur en film' staat het denken over grondslagen en kernbegrippen van het recht centraal. Dit doen wij vanuit literaire of filmische verhalen; vanuit verhalen over de mens en de werkelijkheid die belangrijke inzichten verschaffen over het recht. Het recht is immers een menselijk construct dat gebaseerd is op een bepaald mens- en wereldbeeld. Het reflecteren op en van gedachten wisselen over (beginselen en idealen van) het recht begint daarom met nadenken over de eigen wereld- en levensbeschouwing.
Wat is rechtvaardigheid, en welke rol kan rechtvaardigheid spelen in de theorie en de praktijk van het recht? Wat betekent het om te oordelen over een ander als rechter, of als lid van een jury? Helpt empathie misschien om tot een beter oordeel te komen? Zou er ruimte moeten zijn voor vergeving in het recht, of dient het recht juist de vergelding? In hoeverre zou er ruimte moeten zijn voor vergeving en herstel, in plaats van vergelding? Dit zijn kernvragen die in dit vak aan de orde komen. In de bijeenkomsten ligt de nadruk op filosofische duiding van de verschillende werken.
Voor onze reflectie vertrekken wij vanuit film, literatuur en filosofie. Een breed scala van denkers en schrijvers komt aan bod: onder meer Martha Nussbaum (1948), Fjodor Dostojevski (1821-1881) en Albert Camus (1913-1960). Ook de film Twelve Angry Men (1957) en het proces van O.J. Simpson (1995) hebben een prominente rol.
Dit vak is bedoeld voor zowel studenten Criminologie als Rechtsgeleerdheid. Een achtergrond in filosofie is niet vereist.
Leerdoelen
Doelstelling van het vak:
Doel is om studenten inzicht te verschaffen in verschillende filosofische en theoretische achtergronden van grondbeginselen van het recht, als ook kennis bijbrengen van centrale rechtsfilosofische uitgangspunten en kernbegrippen binnen Law and Humanities. Studenten worden uitgedaagd om zelf gedachten te formuleren over deze beginselen en kernbegrippen in relatie tot het recht.
Eindkwalificaties (eindtermen van het vak).
Na afronding van het vak kunnen studenten:
filosofische, literaire en filmische verhalen interpreteren en begrijpen;
grondbeginselen van het recht kritisch evalueren aan de hand van een (zelfgekozen) literair werk of film;
teksten analyseren, verbanden leggen en een eigen standpunt innemen ten aanzien van het begrip ‘rechtvaardigheid’ naar aanleiding van filosofische, literaire teksten en films;
reflecteren op de ontwikkeling van het eigen denken, en het denken kritisch bevragen.
Onderwijsvorm
Werkcolleges
Werkcolleges, waarbij de studenten academisch en intellectueel worden uitgedaagd (o.a. vragen stellen, inhoudelijke participatie en discussie).
Aantal à 3 uur (eventueel eenmalig 4 uur in verband met het kijken van de film): 6
Vereiste voorbereiding door studenten: het bestuderen van de opgegeven literatuur.
Voorafgaand aan iedere bijeenkomst (inclusief het eerste werkcollege!) dient een opdracht te worden ingeleverd, en wordt gevraagd dat 1 van de deelnemers de bijeenkomst kort inleidt.
Aanwezigheid bij en participatie aan dit vak is verplicht, zoals bij alle vakken van HC Law. Dit, mede i.v.m. het karakter en de opzet van HC Law en de vakken daarvan, die daardoor mede de status van praktische oefening hebben.
Toetsing
Toetsvorm(en)
Wordt nader bekend gemaakt.
In dit vak worden geen cijfers gegeven: de student rondt het vak wel of niet af volgens de pass/fail-methode.
Inleverprocedures
Via Brightspace.
Examenstof
De wekelijkse voorgeschreven stof en datgene wat tijdens de werkcolleges aan de orde is gekomen. Voor de eindopdracht kiezen studenten zelf een specifiek onderwerp binnen een van de thema’s die behandeld zijn.
Periode
Tijd: 17:15-20:00 uur
Woensdag 17 april 2024
Woensdag 24 april 2024
Woensdag 1 mei 2024
Woensdag 8 mei 2024
Woensdag 15 mei 2024
Woensdag 22 mei 2024
Locatie B0.13
Brightspace
Bij dit vak wordt gebruik gemaakt van Brightspace.
Literatuur
De verplichte en aanbevolen literatuur wordt via Brightspace bekendgemaakt. De film Twelve Angry Men kijken wij gezamenlijk op locatie.
Aanmelden
De aanmelding verloopt via uSis.
Contact
Contactpersoon/vakcoördinator: mr.dr. C. Bouteligier
Werkadres: n.v.t.
Telefoon: -
E-mail: honours@law.leidenuniv.nl