Studiegids

nl en

Hoogwaardig openbaar bestuur

Vak
2024-2025

Toegangseisen

Alleen toegankelijk voor studenten van de master management van de publieke sector.

Beschrijving

Hoe kan het openbaar bestuur in Nederland een hoogwaardig niveau behouden en verbeterd worden? In dit vak gaan we uit van een aantal grootschalige en indringende nationale en internationale vragen, eisen en veranderingen die druk uitoefenen op het functioneren en de kwaliteit van de overheid. Wat zijn de gevolgen voor bestuur en samenleving? En hoe werken deze veranderingen uiteindelijk door op afzonderlijke organisaties en ambtenaren?

We kijken in dit vak naar de inhoud en effecten van de (veranderende) afbakening tussen de publieke en private sector met processen van privatisering en collectivisering, en daarnaast regulering, deregulering en re-regulering. Dat bepaalt de omvang van het publieke domein. Binnen dat publieke domein zijn er veranderingen in de verdeling van taken, bevoegdheden en middelen tussen lichamen van territoriaal en functioneel bestuur, zowel binnen Nederland als in internationaal (EU) opzicht. Dat is de (de)centralisatie. De bovengenoemde ontwikkelingen en keuzes zijn niet neutraal: ze hebben gevolgen voor de (gewenste) relatie tussen het openbaar bestuur, politici, ambtenaren en de samenleving, burgers en bedrijven. Denk dan aan eisen die gesteld worden aan samenwerking en sturing tussen overheden en organisaties (netwerkmanagement), hoe keuzes worden gemaakt en hoe beleid wordt geïmplementeerd. Maar even goed aan de eisen die worden gesteld aan transparantie, verantwoording, burgerparticipatie en een regisseursrol voor overheden. Dit betekent ook iets voor de uitvoering van de overheidstaken en de manier waarop hier toezicht op wordt gehouden.

Leerdoelen

Aan het einde van deze cursus is de student in staat om:
1. De omslag van de verzorgingsstaat naar de enabling state te kunnen duiden.
2. De relatie te kunnen leggen tussen deze omslag en multi-level governance (met private en publieke actoren) en deze relatie kritisch te evalueren;
3. Toe te lichten hoe de thematiek van het vak terug te zien is in de de eigen beroepspraktijk;
4. Een eindpaper te schrijven waarin het wetenschappelijk onderzoek op het gebied van management van de publieke sector wordt geëvalueerd en zelfstandig wordt toegepast op een casus;
5. De resultaten van een paper te presenteren aan een groep.

Rooster

Op de openingspagina van de opleiding vind je aan de rechterzijde van de Studiegids doorlinkmogelijkheden naar de website en de roosters, uSis and Brightspace.

Onderwijsvorm

Seminarcolleges en discussies; Gedurende 7 weken twee keer per week bijeenkomsten (met uitzondering van de eerste en de laatste week: daar zal slechts één bijeenkomst verzorgd worden) waarbij we op de onderwerpen ingaan en kijken wat dit betekent voor het openbaar bestuur. De thematiek wordt concreet gemaakt aan de hand van praktijksituaties en cases.

Toetsing en weging

Individueel eindpaper & presentatie (100%)

Literatuurlijst

Via Brightspace wordt de literatuur ter beschikking gesteld.

Inschrijven

Schrijf je in MyStudyMap in voor elk vak, de werkgroepen en de tentamens (niet elk vak heeft werkgroepen en/of tentamens). Doe dit op tijd, voor de start van de cursus; sommige vakken en werkgroepen kennen namelijk een limiet. In MyTimetable zie je na inloggen je persoonlijke studierooster.
Inschrijven voor dit vak kan vanaf woensdag 12 juli 13.00 uur.

Brightspace is de digitale leeromgeving van de Universiteit Leiden. Na je inschrijving voor een vak in MyStudymap ben je ook ingeschreven voor de Brightspace omgeving van het vak.

Meer informatie over inschrijven via MyStudymap is te vinden op deze pagina.

Contact

Mr.dr. G.S.A. Dijkstra g.s.a.dijkstra@fgga.leidenuniv.nl
Dr.mr. RJ. Anderson, r.j.anderson@fgga.leidenuniv.nl
Prof. dr. S.J. Keulen s.j.keulen@fgga.leidenuniv.nl

Opmerkingen