Studiegids

nl en

Coschap Poliklinisch werken

Vak
2024-2025

Toegangseisen

nvt

Beschrijving

De poliklinische zorg is een belangrijk onderdeel binnen de geneeskunde, zowel binnen als buiten het ziekenhuis. Het coschap Poliklinisch Werken is een geïntegreerd coschap, waarin de coassistent de mogelijkheid krijgt om kennis en ervaring op te doen met poliklinische zorg in de specialismen dermatologie, KNO, oogheelkunde en pijngeneeskunde. Het werken in de poliklinische setting vormt de rode draad door het coschap. De coassistent maakt kennis met een breed scala aan patienten en leert hoe verschillende aandoeningen kunnen worden gediagnosticeerd en behandeld in een poliklinische omgeving. Hierbij ontwikkelt de coassistent compententies om efficient spreekuren te voeren, poliklinische consulten vast te leggen, en effectief te communiceren en samen te werken met patienten en collega’s. Daarnaast maakt de coassistent kennis met technologische innovaties in de poliklinische zorg, o.a. teleconsultaties, videoconsultaties, telemonitoring. In dit coschap komen bovendien vakinhoudelijke kennis en vaardigheden van de 4 specialismen uitgebreid aan bod. Het coschap Poliklinisch Werken biedt een waardevolle ervaring om de coassistent goed voor te bereiden op het werken op een polikliniek.

Leerdoelen

  1. De coassistent is in staat een poliklinisch consult af te ronden binnen de daarvoor gestelde tijd en kan zijn/haar timemanagement goed toepassen.
  2. De coassistent is in staat om een poliklinisch consult op een duidelijke en efficiente manier te verslaan (verslaglegging) in de status en in een huisartsenbrief, en kan hierbij hoofd- van bijzaken onderscheiden.
  3. De coassistent is in staat samen te werken met alle teamleden werkzaam op te polikliniek zoals dokterassistenten, verpleegkundigen en medisch specialisten.
  4. De coassistent is in staat aan het einde van een poliklinisch consult de patient te informeren over de werkdiagnose en het ingestelde behandelplan.
  5. De coassistent kent de toepassing van digitale consultatie (bv teleconsultatie, videoconsult, e-consult) en is in staat een digitaal consult uit te voeren.
  6. De coassistent beheerst de vraagstukken uit het raamplan, die zijn toegewezen aan het coschap Poliklinisch Werken.
  7. De coassistent in staat de vaardigheden uit het raamplan, die zijn toegewezen aan het coschap Poliklinisch Werken naar behoren te verrichten
  8. De coassistent voert op professionele en systematische wijze een anamnesegesprek passend bij de doelgroep
  9. De coassistent voert op professionele en systematische wijze een lichamelijk onderzoek uit passend bij de doelgroep
  10. De coassistent stelt een differentiaaldiagnose op passend bij de gegevens uit de anamnese en het lichamelijk onderzoek
  11. De coassistent weet welk aanvullend onderzoek aangevraagd moet worden op basis van de differentiaal diagnose en interpreteert de uitkomsten hiervan
  12. De coassistent stelt op basis van de uitkomsten (farmaco)therapeutisch/behandel beleid op
  13. De coassistent voert eigen administratie en stelt zorgvuldig statussen op
  14. De coassistent presenteert bevindingen mondeling op professionele wijze
  15. De coassistent weet welke determinanten een negatieve dan wel positieve invloed kunnen hebben in het voorkomen, het ontstaan en/of de progressie van het probleem van de patiënt
  16. De coassistent assisteert op polikliniek en operatiekamer (bewaakt hierbij o.a. de steriele werkomgeving)
  17. De coassistent communiceert op professionele wijze met patiënten en hun naasten, opleiders, begeleiders, collega-coassistenten, verpleegkundigen en andere betrokkenen bij het dagelijks functioneren
  18. De coassistent werkt in teamverband op professionele wijze samen met zorgverleners en specialisten
  19. De coassistent heeft inzicht in de organisatie van geneeskundige processen rond de individuele patiënt en logistiek van zorg
  20. De coassistent reflecteert op het eigen functioneren, benoemt kwaliteiten en beperkingen en stelt op basis hiervan persoonlijke leerdoelen op.
  21. De coassistent is in staat anamnese en lichamelijk onderzoek uit te voeren gericht op de pijngeneeskunde en kan hierna een differentiaal diagnose en behandelplan opstellen.
  22. De coassistent weet onderscheid te maken tussen benigne en maligne pijn, kan de patiënt hierover voorlichten en is in staat een behandelvoorstel te doen.
  23. De coassistent kent de voor- en nadelen van het starten van sterke opioïden en weet de indicatie en de contra-indicatie van deze middelen.

Rooster

Het rooster kun je raadplegen via MyTimeTable.

De tentamendata zijn vastgesteld door het opleidingsbestuur en staan vermeld in het rooster.
In het rooster en/of op Brightspace wordt bekend gemaakt wanneer en op welke wijze de inzage en nabespreking van het tentamen plaatsvindt.

Onderwijsvorm

Toetsing en weging

Entreetoets
IOP
KPF’s
EPA’s
Bespreking status/brief
Voortgangsgesprekken
Eindgesprek
Eindbeoordeling: voldaan/ niet voldaan

Literatuurlijst

Zie Brightspace.

Inschrijven

Er vindt één keer per jaar een indelingsronde plaats voor de coschappen die starten in het volgende collegejaar. Deze indeling vindt plaats in de periode januari-maart. Voor meer informatie, zie Brightspace en de studentenwebsite.

Contact

Dermatologie: Dr. Deepak Balak
Email: D.M.W.Balak@lumc.nl
KNO: Dr. Ton Langeveld
Email a.p.m.langeveld@lumc.nl
Oogheelkunde: Prof.dr. Gre Luyten
Email: g.p.m.luyten@lumc.nl
Anesthesiologie: Dr. Marieke Niesters
Email: M.Niesters@lumc.nl

Opmerkingen