Studiegids

nl en

Coschap Neuropspychiatrie

Vak
2024-2025

Toegangseisen

nvt

Beschrijving

De vakken neurologie en psychiatrie houden zich beide bezig met hetzelfde orgaan: de hersenen en het zenuwstelsel. Dientengevolge bestaan er aandoeningen die in beide specialisaties gediagnosticeerd en behandeld worden. Ook de diagnostiek, het lichamelijk onderzoek (neurologisch onderzoek / psychiatrisch onderzoek) en het aanvullend onderzoek hebben grote raakvlakken. Het ligt dus voor de hand om een gezamenlijk coschapcluster aan te bieden, waarbij verbindingen tussen neurologisch en psychiatrie tussen de separate coschappen gelegd kunnen worden.

Voorbeelden van ziektebeelden zijn bewustzijn & delier, extrapiramidale bijwerkingen, de ziektes van Parkinson, Huntington en Alzheimer, maar ook somatisch onverklaarbare lichamelijke aandoeningen (SOLK) versus functionele neurologische stoornissen, episodische hersenaandoeningen zoals (cluster)hoofdpijn en de bipolaire stoornis, herseninfarcten en depressie.

Leerdoelen

  1. Kan onderdelen van medisch consult (neurologische en psychiatrische (hetero-)anamneses, neurologisch en psychiatrisch onderzoek, diagnose en beleid) uitvoeren in de context van het coschap NeuroPsych (EPA-1)
  2. Kan neurologische en psychiatrische patiënten begeleiden en informeren in de context van het coschap NeuroPsych (EPA-2)
  3. Kan communiceren en samenwerken met collega’s in de context van het coschap NeuroPsych (EPA-3)
  4. Kan medische verrichtingen uitvoeren relevant voor het coschap NeuroPsych (EPA-4)
  5. Professionaliteit. Kan op een zorgvuldige wijze omgaan met zichzelf, de anderen (patiënten en collega’s) en taken behorend bij de algemeen arts. Weet door middel van gesprekstechnieken op een adequate manier neurologische en psychiatrische patiënten te benaderen.
  6. Extramurale zorg. Kan de indicatie stellen voor een zorgaanbieder in de geestelijke gezondheidszorg (POH-GGZ/huisarts, polikliniek, wijkteam of afdeling). Heeft inzicht in het traject van de neurologische patiënt (intramuraal, revalidatiecentrum, verpleeghuis, thuis met thuiszorg en begeleiding huisarts).
  7. Gezondheid, preventie en leefstijl. Kan leefstijladviezen (inclusief cardiovasculair risicomanagement) geven aan de neurologische patiënt. Kan een inschatting maken van preventieve leefstijlinterventies die een positieve invloed hebben op de mentale gezondheid van de patiënt.
  8. Interprofessioneel samenwerking. Kan een casus inbrengen in het multidisciplinaire overleg (MDO), de overdracht of de visite in aanwezigheid van andere disciplines (zoals de verpleging, neurochirurgie, intensive care, interne geneeskunde, psychologie, crisisdienst en het palliatieve team).
  9. Diversiteit en Inclusie. Kan omgaan met culturele verschillen en gender-aspecten in de zorg bij de neurologische en psychiatrische patiënt.
  10. Beroepsoriëntatie. Toont in een reflectie waarom de neurologische of psychiatrie goed, of minder goed bij de student past.
  11. Ouderengeneeskunde. Kan zorg leveren op een adequate manier aan zowel ouderen als kinderen binnen de neurologische en psychiatrie
  12. Technologie & Innovatie. Kan omgaan met automatische beeldherkenning (AI-technieken bij de beoordeling van CT en MRI beelden, zoals bij acute beroerte, etc.), eHealth (apps) en videoconsulten binnen de neurologie en psychiatrie.
  13. Suïcidaliteitbeoordeling. Kan een inschatting maken van suïcide risico op basis van anamnese, psychiatrisch onderzoek en hetero-anamnese.
  14. Kan neurologische aspecten onderscheiden in de context van een psychiatrisch ziektebeeld, en vice versa.

Rooster

Het rooster kun je raadplegen via MyTimeTable.

De tentamendata zijn vastgesteld door het opleidingsbestuur en staan vermeld in het rooster.
In het rooster en/of op Brightspace wordt bekend gemaakt wanneer en op welke wijze de inzage en nabespreking van het tentamen plaatsvindt.

Onderwijsvorm

VVV-week met colleges, werkgroepen en zelfstudie
Stage

Toetsing en weging

Toetsing en Weging
Entreetoets
IOP
KPF’s
EPA’s
Presentaties
Voortgangsgesprekken
Eindgesprek
Eindbeoordeling: voldaan/ niet voldaan

Literatuurlijst

Zie Brightspace

Inschrijven

Er vindt één keer per jaar een indelingsronde plaats voor de coschappen die starten in het volgende collegejaar. Deze indeling vindt plaats in de periode januari-maart. Voor meer informatie, zie Brightspace en de studentenwebsite.

Contact

Psychiatrie: Dr Max de Leeuw
Email: M.de_Leeuw@lumc.nl
Neurologie: Dr. Rolf Fronczek
Email: R.Fronczek@lumc.nl