Studiegids

nl en

HUM Seminar Film, manga, literatuur

Vak
2024-2025

Toegangseisen

Er gelden geen specifieke toegangseisen.

Dit college is alleen toegankelijk voor studenten BA Japanstudies.

Beschrijving

Het thema van dit college is “levensverhalen”. Levensverhalen zijn een intrinsiek onderdeel van onze identiteit. Ze vertellen hoe wij door anderen willen worden gezien en hoe wij anderen willen zien. Ze verbinden verleden met heden en plaatsen gebeurtenissen uit het verleden op zo’n manier in relatie tot elkaar dat ze op een logische manier leiden tot het moment van vertellen. Ook in Japan vertellen de mensen levensverhalen, wat onder meer de vraag oproept of we die anders beleven dan Europese. In dit vak zullen we kijken naar Japanse levensverhalen in de breedste zin van het woord, verteld in literatuur, film, anime en manga. Aandacht gaat daarbij vooral uit naar hoe elke keer op verschillende manieren kwesties van gender en genre en van traditie en moderniteit aan bod komen. In het college behandelen we vier categorieën levensverhalen: autobiografische teksten, biografische fictie, biografieën van verzonnen personen en levensverhalen van niet-menselijke vertellers.

Centraal staat de flexibiliteit van levensverhalen centraal. Want hoewel levensverhalen vaak als objectief en statisch worden ervaren, zijn ze dat allerminst, en wordt iedere vertelling beïnvloed door context, publiek, medium en genre. Ook komt in deze twee blokken de spanning naar voren tussen het vertellen van je eigen verhaal (autobiografische tekst) en het vertellen van het verhaal van een ander (biografische tekst) en zullen we gaan nadenken over wat het betekent om het verhaal van een ander te vertellen. Het vertellen van het verhaal van een ander brengt namelijk ook een verantwoordelijkheid met zich mee: hoe vertellen we deze verhalen op zo’n manier dat het representatief blijft voor het leven? Omdat er geen eenduidig antwoord op deze vraag is, zullen we hier iedere week op reflecteren en word je uitgedaagd hierop je eigen antwoord te formuleren.

Leerdoelen

Door een combinatie van leesstof, filmvertoningen, discussies op college en schriftelijke opdrachten zullen studenten:

  • leren hoe je literaire en filmische teksten kunt lezen, met aandacht voor zowel inhoud als vorm, en hoe deze twee samenwerken om betekenis te creëren;

  • bekend raken met bepaalde canonieke werken uit de Japanse literatuur en de technieken die betrokken zijn bij hun aanpassing aan het filmische medium.

  • reflecteren op wat (auto)biografische teksten zijn en hoe ze te interpreteren.

  • kijken hoe levensverhalen worden vertaald naar verschillende media.

Rooster

De roosters zijn beschikbaar via My Timetable.

Onderwijsvorm

Werkcollege

Toetsing en weging

Toetsing

Aanwezigheid en actieve deelname: 25%
Tussentijdse schriftelijke opdrachten: 35%
Eindpaper (ca. 2,000 woorden): 40%

Weging

Zie boven.

Het eindcijfer voor de cursus komt tot stand door de bepaling van het gewogen gemiddelde op basis van de deelcijfers. Om de cursus te behalen moet het gewogen gemiddelde van de deelcijfers een 6 of hoger zijn en moet het eindpaper met een voldoende zijn afgerond.

Herkansing

Er zijn twee deadlines voor de paper; voor degenen die deze beide deadlines missen, betekent dit dat ze bij de eerste poging zijn gezakt. Degenen die bij de eerste poging geen paper inleveren voor de eerste deadline, of een onvoldoende paper inleveren - krijgen nog een (tweede en laatste) kans om hun paper in te leveren voor de tweede deadline.

Een herkansing voor een onvoldoende voor de tussentijdse opdracht(en) wordt geval per geval bepaald en bestaat uit vervangende schriftelijke opdracht.

Inzage en nabespreking

Uiterlijk bij het bekendmaken van de uitslag van de eindopdracht wordt aangegeven op welke wijze en op welk tijdstip de nabespreking van de eindopdracht plaatsvindt. Er wordt in ieder geval een nabespreking georganiseerd indien een student hiertoe verzoekt binnen 30 dagen na bekendmaking van de uitslag.

Literatuurlijst

Relevante literatuur wordt via Brightspace gedeeld

Inschrijven

Inschrijven via MyStudyMap is verplicht.
Informatie over het inschrijven voor vakken en tentamens kun je hier vinden.

Contact

  • Voor inhoudelijke vragen, neem contact op met de docent (rechts in informatiebalk).

  • Voor informatie over inschrijvingen, toelating, etc: Onderwijsadministratie Herta Mohr

Opmerkingen

Geen.