Toegangseisen
Toegang tot de bachelor Geneeskunde.
Beschrijving
De geneeskunde baseert zich veelal op kennis en feiten om ziektes te behandelen. Maar wat is een ziekte? En wat maakt kennis tot een feit of een feit tot kennis? In deze week onderzoeken studenten wat kennis is, en hoe medische kennis zich ontwikkelt door de eeuwen heen. We gaan aan de slag met vragen over hoe het denken over gezondheid en ziekte verandert in de tijd, en wat de betekenis hiervan is voor ons handelen van nu.
In deze lijnweek staat een wetenschapsfilosofische en historische blik op medische kennis centraal. Studenten leren vragen stellen bij de vanzelfsprekendheden in het medisch handelen of bij vaststaande kennis. Studenten gaan ondervinden dat kennis en het handelen binnen de geneeskunde, het weten en doen, tijd en plaats gebonden zijn. Dit geldt bijvoorbeeld voor wat we als ‘ziekte’ beschouwen.
In deze module bestuderen de studenten een aantal ziekten en werken ze aan een opdracht. In de opdrachten wordt de kennisontwikkeling in een filosofisch en historisch kader geplaatst. Studenten oefenen met een academische perspectief en houding, en met het hanteren van een kritische blik. Zij werken met inzichten over de ontwikkelingen van medische kennis en leren over de omgang met onzekerheid in een almaar veranderend kennislandschap.
Leerdoelen
Begrijpen en kritisch reflecteren op hoe medische kennis zich ontwikkelt binnen een historische, en sociaal maatschappelijke context
Signaleren hoe de veranderlijke aard van wetenschappelijke kennis invloed heeft op onzekerheid in de geneeskunde en leren door samenwerking om te gaan met onzekerheid
Wetenschapsfilosofische en historische inzichten toepassen om op een duurzame en blijvende manier na te denken over het eigen geneeskundig handelen
Verklaren hoe het concept ‘ziekte’ aan verandering onderhevig is en dit toepassen op verschillende ziekten
Analytische concepten als presentisme, realisme, constructivisme, reductionisme en paradigmawisseling toepassen op ontwikkeling van ziekte en zorg
Rooster
Het rooster kun je raadplegen via MyTimeTable.
In het rooster en/of op Brightspace wordt bekend gemaakt wanneer en op welke wijze de inzage
en nabespreking van het tentamen plaatsvindt.
Onderwijsvorm
Hoorcolleges
Werkcollege
Werkgroep
Groepsopdracht
Zelfstudie
E-learnings
Toetsing en Weging
Totale studielast: 42 uur (1 week)
Hoor- en werkcollege, werkroep: 9 uur
Schriftelijk tentamen met essayvragen: 2 uur
Zelfstudie, voorbereidende opdrachten en groepsopdracht (video): 30 uur
De studenten werken aan een groepopdracht. Er is een rubric met beoordelingscriteria beschikbaar op Brightspace. In een interactieve nabespreking worden de groepsopdracht en de bijbehorende feedback besproken. Aanwezigheidsverplichting geldt voor de werkgroep en nabespreking van de groepsopdracht.
De studiepunten worden vrijgegeven als aan alle vereisten voor de lijnweek is voldaan. Bij het missen van zowel de werkgroep als de nabespreking van de groepsopdracht dient de lijn volgende studiejaar opnieuw gevolgd te worden. Zie voor nadere uitwerking en herkansingsmogelijkheden het toetsplan op Brightspace.
Literatuurlijst
Zie Brightspace
Inschrijven
Inschrijving vindt plaats via MyStudyMap. Voor dit vak gelden de standaard inschrijftermijnen die genoemd worden in het Protocol Inschrijven voor onderwijs en tentamens van de Universiteit Leiden. Voor meer informatie, zie de studentenwebsite.
Contact
Mail voor contact naar: FGG2@lumc.nl
Coördinatoren:
Dr. M.M.G. (Mieneke) te Hennepe
Dr. mr. M.M. (Marleen) Eijkholt