Studiegids

nl en

Papyrus en perkament: de overlevering van klassieke bronnen

Vak
2024-2025

Toegangseisen

Dit college is een verplicht onderdeel van de bachelor Griekse en Latijnse taal en cultuur (jaar 2).

Beschrijving

Deze cursus laat studenten kennismaken met de handschriften (paleografie) en de materiële vorm van Latijnse en Griekse handgeschreven teksten vanaf de oudheid tot het begin van de boekdrukkunst. Deze klassieke bronnen – of ze nu op wastabletten, papyrus, perkament of papier zijn geschreven – bevatten daarnaast een schat aan informatie over de tijd en context waarin ze geproduceerd werden.

In deze cursus leer je hoe je klassieke teksten opgeschreven in de oudheid en tijdens de middeleeuwen kunt vinden en analyseren: hoe je een beschrijving van een schriftobject in een bibliotheekcatalogus of editie kan interpreteren, zelf een tekst kan transcriberen vanaf een originele materiële drager en het schrift classificeren. Verder leer je hoe de fysieke kenmerken van manuscripten waardevolle informatie kunnen bevatten over hoe teksten werden geproduceerd en gebruikt, waardoor we dichter bij de schrijvers en lezers uit het verleden kunnen komen en kennismaken met de personages en contexten die het voortbestaan van klassieke teksten tot in de Renaissance en daarna hebben verzekerd.

Leerdoelen

Kennis en inzicht
De student beschikt over:

  • kennis van de materiële eigenschappen van schriftdragers, zoals papyrus en perkament;

  • een globaal overzicht van de Griekse en Latijnse paleografie in handschriften vanaf de derde eeuw v.Chr. tot de opkomst van de boekdrukkunst in de vijftiende eeuw;

  • kennis van de conventies voor de transcriptie van Griekse papyri en Latijnse manuscripten;

  • kennis van historische lees- en schrijfgewoontes, tekstproductie en tekstoverlevering;

  • begrip voor de herkomst en verwervingsgeschiedenis van schriftobjecten.

Vaardigheden
De student is in staat om:

  • digitale en niet-digitale hulpmiddelen zelfstandig te raadplegen om Griekse en Latijnse papyri en manuscripten te vinden en te citeren volgens huidige conventies;

  • originele literaire en documentaire papyri en literaire manuscripten te identificeren en dateren op basis van de belangrijkste schrifttypes, schrifttradities en materiële kenmerken;

  • originele Griekse papyri en Latijnse manuscripten in de belangrijkste schrifttypes te ontcijferen en de tekst weer te geven in overeenstemming met de gangbare conventies voor transcriptie;

  • de tekstoverlevering van een specifieke Griekse of Latijnse tekst op te zoeken en schriftelijk uiteen te zetten met aandacht voor de materiële en culturele context.

Rooster

De roosters zijn beschikbaar via My Timetable.

Onderwijsvorm

Werkcollege
Er bestaat voor deze cursus een aanwezigheidsplicht.

Toetsing en weging

Toetsing

  • Schriftelijke opdrachten over het opzoeken en interpreteren van (informatie over) teksten en schriftdragers online en in de UB (4 x 15 = 60%)

  • Schriftelijk tentamen met open en gesloten vragen (40%)

Weging

Het eindcijfer voor de cursus komt tot stand door de bepaling van het gewogen gemiddelde op basis van deelcijfers. Om de cursus te behalen moet het gewogen gemiddelde van de deelcijfers een 5,5 of hoger zijn en alle opdrachten (op tijd) zijn ingeleverd.

Herkansing

Bij onvoldoende resultaat kan het schriftelijk eindtentamen en/of schriftelijke opdracht(en) worden herkanst (in overleg met de docenten). Het achteraf inhalen van één of meerdere gemiste schriftelijke opdrachten geldt als een herkansing.

Inzage en nabespreking

Uiterlijk bij het bekendmaken van de uitslag van het tentamen wordt aangegeven op welke wijze en op welk tijdstip de nabespreking van het tentamen plaatsvindt. Er wordt in ieder geval een nabespreking georganiseerd indien een student hiertoe verzoekt binnen 30 dagen na bekendmaking van de uitslag.

Literatuurlijst

Literatuur voor deze cursus zal aangekondigd worden via Brightspace.

Inschrijven

Inschrijven via MyStudyMap is verplicht.
Informatie over het inschrijven voor vakken en tentamens kun je hier vinden.

Aanmelden Studeren à la carte en Contractonderwijs

Kies uit de onderstaande mogelijkheden (weghalen wat niet van toepassing is):

Informatie voor belangstellenden die deze cursus in het kader van Studeren à la carte willen volgen (zonder tentamen), oa. over kosten, inschrijving en voorwaarden.

Contact

  • Voor inhoudelijke vragen, neem contact op met de docent (rechts in informatiebalk).

  • Voor informatie over inschrijvingen, toelating, etc: Onderwijsadministratie Arsenaal

Opmerkingen