Studiegids

nl en

Moleculaire genetica van planten & microben (voor bioinformatica)

Vak
2024-2025

Toegangseisen

Actieve kennis van Moleculaire Genetica 1 is vereist om aan te kunnen sluiten bij Moleculaire genetica van planten en microben.

Beschrijving

Belangrijke doorbraken in de medische wetenschap, gewasverbetering en biotechnologie zijn vaak tot stand gekomen door begrip van moleculaire genetica en daarop gebaseerde praktische toepassingen. In een korte cursus kunnen natuurlijk niet alle onderwerpen aan bod komen; voortbouwend op Moleculaire Genetica 1 wordt bij Moleculaire genetica van planten en microben vooral nader kennis gemaakt met de mogelijkheden die moleculaire genetica biedt voor het onderzoek aan planten en daarmee ook voor de groene biotechnologie.
Onderwerpen die aan bod komen zijn o.a. het gebruik van mutanten, complementatie, genetische koppeling, meiotische recombinatie, moleculaire markers, transformatie, DNA overdracht via Agrobacterium, genregulatie, epigenetica, plaatsgerichte mutagenese (o.a. via CRISPR/Cas technologie) en gene targeting. Tijdens colleges zullen ook originele onderzoeksartikelen worden geïntroduceerd die door studenten nader worden bestudeerd. Bij de cursus is zelfstudie een zeer belangrijk onderdeel.

Leerdoelen

Na afloop van de cursus kunnen studenten:

  • Essentiële moleculaire en genetische factoren beschrijven die van invloed zijn op plant tolerantie van abiotische stress, met name droogte.

  • Het analyseren van de significantie van het microbioom in het verbeteren van plant tolerantie tegen droogte.

  • Het evalueren van de rol van transcriptiefactoren in plant tolerantie tegen droogte.

  • Het toepassen van verschillende hulpmiddelen en technologieën voor het evalueren van genexpressie regulatie, en reconstructie van genregulatie netwerken waar transcriptiefactoren bij betrokken zijn.

  • Het toepassen van -omics technologieën in microbieel onderzoek.

  • Het interpreteren van genoom reconstructies en alignment methodes.

  • De principes van comparative genomics begrijpen.

  • Wetenschappelijke artikelen over moleculaire genetica effectief samenvatten en presenteren.

Rooster

In MyTimetable (login) kun je alle vak- en opleidingsroosters vinden, waarmee jij je persoonlijke rooster kunt samenstellen. Onderwijsactiviteiten waarvoor je je via MyStudymap hebt ingeschreven, worden automatisch in je rooster getoond. Daarnaast kun je MyTimetable gemakkelijk koppelen aan een agenda-app op je telefoon en worden roosterwijzigingen automatisch in je agenda doorgevoerd; bovendien ontvang je desgewenst per e-mail een notificatie van de wijziging. Je kunt notificaties aanzetten bij Instellingen, na login.

Vragen? Bekijk de video, lees de instructie of neem contact op met de ISSC helpdesk. Let op: Joint Degree-studenten Leiden/Delft dienen de informatie uit de Leidse en Delftse MyTimetables samen te voegen om een volledig rooster te zien. Deze video legt uit hoe dat werkt.

Onderwijsvorm

Hoorcolleges en literatuurstudies. Beide onderdelen zijn verplicht.

Toetsing en weging

Het eindcijfer is opgebouwd uit de volgende onderdelen:

  • Tentamen (70%)

  • Literatuurstudie (30%)

Bodemcijfer:
Voor vakken uit jaar 2 en 3 van de bachelor geldt een bodemcijfer van een onafgeronde 5,5.

Als een vak 2 of meer schriftelijke deeltentamens heeft, geldt het bodemcijfer alleen voor het gewogen gemiddelde van de tentamens.
Bij deelcijfers uit andere onderdelen dan tentamens (bijv. practica, werkcolleges, schrijfopdrachten) geldt wel voor de losse onderdelen het bodemcijfer.

Raadpleeg het Studentenstatuut voor een overzicht van alle richtlijnen (zie daarin Regels en Richtlijnen Examencommissie voor geldigheid van deelcijfers).

Literatuurlijst

  • Wetenschappelijke artikelen (via Brightspace)

  • Alberts et al., Molecular Biology of the Cell, Garland Science NY, 6e ed.

Inschrijven

Met ingang van het collegejaar 2022-2023 ben je als student zelf verantwoordelijk om je tijdig, dat wil zeggen 14 of 28 dagen voor aanvang van het vak, in te schrijven. Dat kan via MyStudymap. Dit doe je twee keer per jaar: één keer voor de vakken die je wilt volgen in semester 1 en één keer voor de vakken die je wilt volgen in semester 2.

Inschrijven voor vakken in het eerste semester is mogelijk vanaf juli; inschrijven voor vakken in het tweede semester is mogelijk vanaf december. Zie voor meer informatie deze pagina (tab Wiskunde en Natuurwetenschappen)

Daarnaast is het voor alle studenten, inclusief eerstejaars bachelorstudenten, verplicht om zich in te schrijven voor tentamens via My Studymap. Zonder geldige voorinschrijving in My Studymap kun je niet deelnemen aan het tentamen.

Uitgebreide informatie over de werking van MyStudymap vind je hier.

Contact

Coördinator: Dr. S. Balazadeh and Dr. V.J. Carrion Bravo
E-mail: s.balazadeh@biology.leidenuniv.nl and v.j.carrion.bravo@biology.leidenuniv.nl

Opmerkingen

Aanwezigheid is verplicht.
De slides van de hoorcolleges, de literatuur en instructies zullen beschikbaar zijn via Brightspace.