Toegangseis
Toegankelijk voor zowel tweede- als derdejaars studenten van het Honours College Bèta en Life Science.
Beschrijving
Wil jij leren hoe je je kennis het beste overdraagt aan middelbare scholieren? Geef je bijles en vraag je je af of je dat didactisch goed aanpakt? Zou je weleens gastlessen willen geven over je favoriete vak? Spreekt leerlingen begeleiden met practicum of hun profielwerkstuk je aan?
Is je antwoord op één van deze vragen “JA”, meld je dan aan voor “Excellentie voor de klas”. Dit vak biedt je een oriëntatie op de theorie van didactiek en de praktijk van het docentschap. Je oriënteert je op verschillende aspecten van het docent zijn, zoals het ontwikkelen van eigen lesmateriaal, het begeleiden van leerlingen in hun leerproces, de rol van docent en de school als werkplek.
Een stage op een school maakt deel uit van deze oriëntatie. Deze stage regel je zelf. Bijvoorbeeld op je oude middelbare school, of op een school waar je toevallig contacten hebt. Het is van belang dat je het regelen van de stage tijdig in gang zet zodat je bij de aanvang van dit vak een stageplek hebt. Mocht dit echt niet lukken dan zal tijdens de eerste bijeenkomst gekeken worden hoe wij je daarbij verder kunnen helpen. Je kunt in elk geval vooraf bij de docent van dit vak (cbertona@iclon.leidenuniv.nl) een brief opvragen die je op de school kunt gebruiken om duidelijk te maken wat er van de stage verwacht wordt.
Tijdens dit vak krijg je een theoretische basis (over leermateriaal en het leren van leerlingen) die erop gericht is om je voldoende handvatten te geven om enkele specifieke docententaken uit te voeren, bijvoorbeeld: hoe vertaal je didactische principes naar concreet leermateriaal. Naast het ontwikkelen van leermateriaal zal je tijdens de stage ook actief kennismaken met de doelgroep: je kunt hierbij denken aan het begeleiden van leerlingen, bijvoorbeeld bij projecten, praktische opdrachten of profielwerkstuk of het herhalen/oefenen van leerstof. Dit alles doe je op een school onder begeleiding van een docent. Het geleerde is uiteraard niet alleen toepasbaar in een rol als docent, maar is nuttig voor iedere situatie waar een beroep wordt gedaan op je uitleg- en presentatievaardigheden.
Dit vak vraagt behoorlijk wat initiatief van de student. Je moet/mag, binnen ruime kaders, je eigen leerdoelen formuleren, een eigen stageschool zoeken, en zelf met je stagedocent afspraken maken.
Er zijn totaal vijf bijeenkomsten. De rest van de tijd besteed je aan het ontwikkelen van leermateriaal en de schoolstage. Vier bijeenkomsten zijn bedoeld om je hierbij te ondersteunen en je de nodige theorie aan te reiken. In de eerste bijeenkomst krijg je informatie over inhoud, werkwijze en keuzemogelijkheden binnen de stage. Inhoudelijk zal er in de bijeenkomsten aandacht zijn voor (algemene) didactische theorie en pedagogische aspecten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan vormgeven en begeleiden van leerprocessen, fasen van adolescentie, omgaan met (verschillen tussen) leerlingen, interpersoonlijk gedrag, gespreksvaardigheden, etc. Ook is er in de
bijeenkomsten aandacht voor je eigen leerdoelen en leerproces tijdens deze cursus. In de vijfde bijeenkomst presenteren studenten aan elkaar hun materiaal en stage-ervaringen. Naast de bijeenkomsten heb je tussendoor ook een individuele afspraak met je vakdidacticus om de opzet van je leermateriaal te bespreken en de concrete invulling van de stage.
Dit vak wordt georganiseerd in samenwerking met het ICLON. Dit is de organisatie van de Universiteit Leiden die ook de educatieve minor en de lerarenopleidingen verzorgt.
Het behalen van dit vak geeft een aantal voordelen:
· Na het afronden van dit vak kan je desgewenst een PAL-certificaat krijgen. Normaliter volgen studenten een PAL-training om een certificaat te verkrijgen, maar dat hoef jij nu niet te doen omdat deze cursus alle onderdelen van de PAL-training bevat en meer. Informatie over PAL is te vinden op de webpagina Onderwijsassistenten po/vo gezocht - Universiteit Leiden.
· Als je besluit om je lesbevoegdheid via het ICLON te behalen hoef je bepaalde basistrainingen tijdens de startdagen van de lerarenopleiding niet te volgen.
Leerdoelen
· De student kan met betrekking tot dit vak eigen leerdoelen formuleren, deze leerdoelen vertalen naar concrete acties en evalueren of deze leerdoelen zijn behaald
· De student heeft een beeld wat werken in een schoolorganisatie kan behelzen en wat taken en rollen van een docent kunnen zijn
· De student heeft kennis gemaakt met de doelgroep (middelbare scholieren) vanuit het perspectief van docent zijn
· De student kan individuele leerlingen en/of kleine groepjes leerlingen begeleiden bij hun leerproces
· De student kan (algemeen) didactische uitgangspunten gebruiken voor het ontwerpen van lesmateriaal voor het betreffende schoolvak
· De student kan op grond van ervaringen en kennis bij dit vak opgedaan, beargumenteren in hoeverre docentschap passend is
Rooster
Data (onder voorbehoud):
Dinsdag 16 september 16.15-18.45
Dinsdag 30 september 16.15-18.45
Dinsdag 7 oktober 16.15-18.45
Dinsdag 25 november 16.15-18.45
Dinsdag 20 januari 16.15-18.45
Dinsdag 14 april (reserve datum inhaal presentaties) 16.15-18.45
Onderwijsvorm
· Hoorcollege
· Werkcollege
· Zelfstudie
· Stage
Toetsing en weging
De beoordeling vindt plaats aan de hand van een mondelinge presentatie en een schriftelijk verslag met daarin een uitwerking van de opdrachten van het Iclon, een beschrijving van de uitgevoerde taken en opgedane ervaringen en de zelfgemaakte leermaterialen.
Literatuur
· Janssen, F, Hulshof, H., & K. van Veen (2016). Uitdagend gedifferentieerd vakonderwijs. Praktisch gereedschap om je onderwijsrepertoire te blijven uitbreiden. Leiden/Groningen: UFB. Het boek is gratis beschikbaar als pdf via de volgende link: http://wordpress2.iclon.nl/iclonboekenblog/wp-content/uploads/2016/03/uitdagendgedifferentieerdvakonderwijsdef.pdf.
· Janssen, F, Hulshof, H., & van Veen, K. (2019). Wat is echt de moeite waard om te onderwijzen? Een perspectiefgerichte benadering. Leiden/Groningen: UFB. Het boek is gratis beschikbaar als pdf via de volgende link: https://www.universiteitleiden.nl/binaries/content/assets/iclon/onderzoek/wat-is-echt-de-moeite-waard-om-te-onderwijzen.pdf
· Artikelen aansluitend bij eigen thema’s en leerdoelen worden aanreikt.
Aanmelden
Aanmelden via e-mail honourscollege@science.leidenuniv.nl
Contact
Voor vragen m.b.t. inschrijven etc.: honourscollege@science.leidenuniv.nl
Voor inhoudelijke vragen over de cursus en stage: cbertona@iclon.leidenuniv.nl