Studiegids

nl en

Corporate Finance

Vak
2025-2026

Toegangseisen

Toegelaten tot de master Recht & Bedrijfskunde.

Er is wel voorkennis vereist. Dit komt aan de orde in een inleidende syllabus, opgenomen hoorcolleges en een aantal hoofdstukken uit de basisliteratuur (Brealey et al, hoofdstuk 1, 3, 4 en 5.). Dit wordt ook samengevat in de eerste week. De basiskennis omvat accounting, cash flow-berekening, financiële rekenkunde en ratio-analyse.

Beschrijving

Ondernemingen staan voor vele uitdagingen en snelle veranderingen. Hun concurrentievoordeel staat voortdurend onder druk. Succes is niet verzekerd en vereist onder andere het inspelen op technologische ontwikkelingen en het transitieproces naar duurzaamheid.

Deze ontwikkelingen betekenen dat bedrijven voortdurend hun middelen en activiteiten moeten afstemmen op de markt waarin ze opereren. Dit betekent vaak dat ze hun activiteiten herstructureren of opnieuw organiseren. Dit kan bijvoorbeeld door het verkopen van onderdelen, door het aangaan van fusies of overnames, door het doorvoeren van strategische of financiële herstructureringen, of, in geval van insolventie, het liquideren van de onderneming. Bij deze strategische keuzes speelt de financiële situatie van de onderneming – en specifiek: de waardering – vaak een belangrijke rol.

In dit vak staat dan ook de waardering van de onderneming centraal. We gaan in op verschillende manieren om de waarde van een bedrijf te bepalen. Hierbij bespreken we enkele financiële theorieën om de cijfers te kunnen begrijpen. Ook behandelen we relevante strategische theorieën die fungeren als de “verhalen achter de cijfers”. Tijdens de werkgroepen passen de studenten de stof toe op een waardering van een kleine beursgenoteerde onderneming. Het vak wordt afgerond met een presentatie van deze waardering.

Leerdoelen

Na afronding van het vak hebben studenten de volgende kwalificaties verworven:
1. De student heeft kennis van relevante ondernemings- en strategische theorieën als onderbouwing van de cijfers.
2. De student is in staat de voor de bepaling van de ondernemingswaarde relevante financieringstheoretische onderdelen uit te leggen en toe te passen.
3. De student is in staat waarderingsprincipes en -theorieën te begrijpen en deze toe te passen op fusies en overnames (M&A)-beslissingen.
4. De student is in staat een bedrijfswaardering uit te voeren, te interpreteren en te beoordelen
5. De student is in staat een bedrijfswaardering te presenteren.

Rooster

Zie MyTimetable.

Onderwijsvorm

Hoorcolleges * Aantal à 2 uur: 5;

  • Namen docenten: Dr T.L.M. Verdoes;

  • Vereiste voorbereiding door studenten: Voorbereiden van kleine case.

Werkgroepen

  • Aantal à 2 uur: 5;

  • Namen docenten: Dr T.L.M. Verdoes;

  • Vereiste voorbereiding door studenten: Voorbereiden van kleine case.

Toetsing en weging

Toetsvorm(en)

  • Tentamen (80%);

  • Presentatie (20%).
    Het schriftelijk tentamen is het enige onderdeel van de deeltoetsen dat herkanst kan worden.
    De cijfers van de afgesloten onderdelen kunnen niet worden meegenomen naar het volgende jaar (deelcijfers blijven dus alleen gedurende het collegejaar geldig).

Examenstof
Tot de examenstof behoort de verplichte literatuur, het werkboek en hetgeen behandeld is tijdens hoorcollege, werkgroep en tijdens eventuele andere onderwijsvormen.

Regeling herkansen voldoendes
Op dit vak is de regeling herkansen voldoendes van toepassing (artikel 4.1.8 e.v. OER) voor zover dit vak geen onderdeel uitmaakt van de minor. Studenten die bij de eerste kans een voldoende eindcijfer hebben behaald, kunnen onder bepaalde voorwaarden het schriftelijke (eind)tentamen opnieuw afleggen op het reguliere herkansingsmoment. Kijk voor meer informatie op de website > tab ‘Rechtsgeleerdheid’ > ‘Voldoende herkansen’.

Literatuurlijst

Verplicht studiemateriaal

Literatuur:

  • Brealey, R.A., Myers, S.C, en Marcus, A.J. Fundamentals of corporate finance, 9e of latere druk.

  • Nader bekend te maken artikelen.

Inschrijven

Inschrijving voor het onderwijs en het tentamen verloopt in principe via MyStudymap. Heb je geen toegang tot MyStudymap (gaststudent) of ben je propedeusestudent, kijk dan hier onder het tabblad Rechtsgeleerdheid voor meer uitleg over de inschrijfprocedure in jouw situatie. 

Contact

  • Vakcoördinator: Dr. T.L.M. Verdoes;

  • Werkadres: KOG, Steenschuur 25, 2311 ES Leiden;

  • Bereikbaarheid: op afspraak;

  • E-mail: t.l.m.verdoes@law.leidenuniv.nl

Instituut/afdeling

  • Instituut: Fiscale en Economische vakken;

  • Afdeling: Bedrijfswetenschappen;

  • Adres secretariaat: KOG, Steenschuur 25, 2311 ES Leiden. Kamer B2.26;

  • Openingstijden: Elke werkdag (uitgezonderd woensdag) van 09.00 - 17.00 uur;

  • Telefoon secretariaat: 071 – 527 7851;

  • E-mail: bedrijfswetenschappen@law.leidenuniv.nl.

Opmerkingen