Toegangseisen
Toegelaten tot de master Recht & Bedrijfskunde
Beschrijving
Dit vak biedt studenten een uitgebreide kennis van theorieën, vaardigheden, tools, raamwerken en denkwijzen die nodig zijn om succesvol te zijn in juridische en zakelijke adviesrollen. Het vak is ontworpen om studenten voor te bereiden op een carrière in consultancy, advocatuur en management, waarbij zowel complexe juridische als bedrijfskundige problemen centraal staan. Het vak is opgezet als practicum wat betekent dat het aanleren van competenties centraal staat en dat studenten diverse opdrachten zelf uitvoeren.
Leerdoelen
Na afronding van het vak hebben studenten de volgende kwalificaties verworven:
1. De student is in staat concepten, theorieën en modellen van probleemanalyse toe te passen op cases uit de praktijk.
2. De student weet de principes van effectieve communicatie toe te passen om juridisch en bedrijfskundig advies te geven.
3. De student is in staat conflicten te analyseren en conflictsituaties op te lossen aan de hand van onderhandelings- en mediation theorieën en modellen.
4. De student is in staat ethische overwegingen op het gebied van juridisch en bedrijfskundig advies te herkennen en te duiden aan de hand van theorieën en modellen.
5. De student is in staat verschillende theorieën over (juridische en bedrijfskundige) advisering en de toepassing ervan binnen organisaties en in juridische gebieden zoals het ondernemingsrecht, contractrecht en insolventierecht.
6. De student is in staat om duidelijke en overtuigende juridische en bedrijfskundige consultancy-documenten te schrijven, gebaseerd op kwalitatieve en kwantitatieve methoden zoals interviewonderzoek, casestudyonderzoek en data-analyse.
Rooster
Zie MyTimetable.
Onderwijsvorm
Hoorcolleges
Aantal à 2 uur: 9;
Namen docenten: Prof. Dr. J.A.A. Adriaanse;
Vereiste voorbereiding door studenten: Voorafgaand aan de colleges dient de voorgeschreven stof voor de week te worden voorbereid. De hoorcolleges hebben deels het karakter van intervisie.
Werkgroepen
Aantal à 2 uur: 9;
Namen docenten: Prof. Dr. J.A.A. Adriaanse;
Vereiste voorbereiding door studenten: voorafgaand aan de colleges dient de voorgeschreven stof voor de week te worden voorbereid en eventuele opdrachten. De werkrgroepen hebben deels het karakter van intervisie.
Toetsing en weging
Toetsvorm(en)
Presentatie (20%),
Caseanalyses (80%)
De cijfers van de afgesloten onderdelen kunnen worden meegenomen naar de herkansing, maar niet naar het volgende jaar (deelcijfers blijven dus alleen gedurende het collegejaar geldig).
Examenstof
Tot de examenstof behoort de verplichte literatuur, de voorgeschreven cases en wetenschappelijke artikelen en hetgeen behandeld is tijdens hoorcollege, werkgroep en tijdens eventuele andere onderwijsvormen.
Regeling herkansen voldoendes
Op dit vak is de regeling herkansen voldoendes van toepassing (artikel 4.1.8 e.v. OER) voor zover dit vak geen onderdeel uitmaakt van de minor. Studenten die bij de eerste kans een voldoende eindcijfer hebben behaald, kunnen onder bepaalde voorwaarden het schriftelijke (eind)tentamen opnieuw afleggen op het reguliere herkansingsmoment. Kijk voor meer informatie op de website > tab ‘Rechtsgeleerdheid’ > ‘Voldoende herkansen’.
Literatuurlijst
Verplicht studiemateriaal
Literatuur wordt bekend gemaakt in de syllabus en, indien nodig, beschikbaar gemaakt op Brightspace.
Inschrijven
Inschrijving voor het onderwijs en het tentamen verloopt in principe via MyStudymap. Heb je geen toegang tot MyStudymap (gaststudent) of ben je propedeusestudent, kijk dan hier onder het tabblad Rechtsgeleerdheid voor meer uitleg over de inschrijfprocedure in jouw situatie.
Contact
Vakcoördinator: Prof. dr. mr. J.A.A. Adriaanse;
Werkadres: KOG, Steenschuur 25, 2311 ES Leiden;
Bereikbaarheid: op afspraak;
Instituut/afdeling
Instituut: Fiscale en Economische vakken;
Afdeling: Bedrijfswetenschappen;
Adres secretariaat: KOG, Steenschuur 25, 2311 ES Leiden. Kamer B2.26;
Openingstijden: Elke werkdag (uitgezonderd woensdag) van 09.00 - 17.00 uur;
Telefoon secretariaat: 071 – 527 7851;