Studiegids

nl en

Literature 4A: American Literature, 1865-1917: The Age of Realism

Vak
2008-2009

Na de Amerikaanse Burgeroorlog (1861-65) beleefde de Verenigde Staten een periode van grote economische en industri? expansie. Miljoenen immigranten uit Europa en Azië wamen naar de VS, gelokt door de Amerikaanse droom van gelijke kansen voor iedereen, ongeacht rang of stand. Vervuld van dezelfde droom trokken tegelijkertijd massa’s jonge mensen van het platteland naar steden als Chicago, dat in luttele decennia uitgroeide van gehucht tot metropool. De economische welvaart had echter haar schaduwzijde; het was geen gouden eeuw maar, in de woorden van Mark Twain, een “Gilded Age”: de politiek werd gekenmerkt door corruptie en schandalen en voor velen maakte de Amerikaanse droom plaats voor de harde realiteit van fabrieken en sloppenwijken. De slavernij was weliswaar afgeschaft, maar de invoering van Jim Crow laws beroofde de vrijgekomen zwarte bevolking in het zuiden van haar politieke en burgerrechten. Door de opkomst van de consumptiemaatschappij en massacultuur veranderden ook de literaire smaak en ambities. Vooral de regionale literatuur, nostalgische verhalen over het landelijke New England of de plantages in het “oude” Zuiden, genoot grote populariteit. Tegelijkertijd was er ook, in navolging van de literaire ontwikkelingen in Europa, behoefte aan realistische romans over het alledaagse leven in de tweede helft van de 19e eeuw. Waarom waren deze genres zo populair? Welke culturele functie hadden zij in een tijd van radicale verandering? In deze cursus zullen we een aantal klassieke Amerikaanse realistische en naturalistische romans lezen, maar ook werken van vrouwelijke, zwarte en immigrantenschrijvers die de waarden en conventies van de dominante literaire cultuur ter discussie stelden.

Rooster

Collegerooster

Onderwijsvorm

2 uur hoor-/werkcollege per week.

A la carte- en contractonderwijs

Belangstellenden die deze cursus in het kader van A la carte onderwijs willen volgen (zonder tentamen), vinden hier meer informatie over kosten, inschrijving, voorwaarden etc.

Belangstellenden die deze cursus in het kader van Contractonderwijs willen volgen (met tentamen), vinden hier meer informatie over kosten, inschrijving, voorwaarden etc.

Leerdoelen

Deze cursus biedt een overzicht van en inzicht in de Amerikaanse literatuur vanaf het eind van de Amerikaanse Burgeroorlog (1865) tot het begin van de Amerikaanse deelname aan de Eerste Wereldoorlog in 1917. Daarbij ligt de nadruk op de opkomst van het realisme en het naturalisme in de roman en de overgang naar het modernisme.

Literatuur

  • Norton Anthology of American Literature, 7th ed. vol. C

  • Edith Wharton, The House of Mirth (Penguin)

  • Theodore Dreiser, Sister Carrie (Penguin)

  • Stephen Crane, The Red Badge of Courage (Penguin)

NB: Uitbreiding tot 10 ECTS is mogelijk voor minor studenten d.m.v. extra literatuur en extra essay.

Extra literatuur voor minorstudenten

  • James, The Portrait of a Lady (Penguin)

  • William D. Howells, The Rise of Silas Lapham (Penguin)

  • Frank Norris, McTeague

  • Stephen Crane, Maggie (Penguin)

Toetsing

Een essay van 3000 woorden (50 %) en schriftelijk tentamen (50 %).

Informatie

Opleiding Engels, P.N. van Eyckhof 4, gebouw 1168, kamer 102c, tel. 071 527 2144,
email: english@hum.leidenuniv.nl.

Blackboard/webpagina

Cursus wordt ondersteund door blackboard.