Studiegids

nl en

Language Acquisition 5: Social and Sociolinguistic Approaches in Language Studies

Vak
2008-2009

Deze cursus verschaft een inleiding in sociale aspecten van de stilistiek, sociolinguistiek en socio-culturele / sociolinguistische benaderingen van de tweede-taalverwerving. Hiermee sluit de cursus aan bij de huidige grote belangstelling voor de sociale factoren die van invloed zijn op taalgebruik en taalverwerving en denken over taal. De cursus alsmede de drie hoofdonderdelen ervan worden ingeleid door middel van hoorcolleges van deskundige docenten. Vervolgens wordt de stof van elk van de drie onderdelen verder behandeld en geoefend in werkgroepen van 90 minuten. De nadruk zal liggen op theoretische inzichten en praktische oefeningen binnen de stilistiek, de belangrijkste gebieden die door de sociolinguistiek worden bestreken, alsmede de verschillende stromingen binnen de socio-culturele en sociolinguistische benaderingen van de tweede-taalverwerving. In een aantal werkgroepen aan het einde van de cursus ligt de nadruk op schrijfvaardigheid (produktie van teksten, redigeren, feedback) ter voorbereiding van het afsluitende essay – in principe kan deze worden uitgebouwd tot een Bachelor scriptie.

Rooster

Beschikbaar vanaf 1 juni op het internet.

Onderwijsvorm

Twee uur werkgroep per week.

A la carte- en contractonderwijs

Belangstellenden die deze cursus in het kader van A la carte onderwijs willen volgen (zonder tentamen), vinden hier meer informatie over kosten, inschrijving, voorwaarden etc.

Belangstellenden die deze cursus in het kader van Contractonderwijs willen volgen (met tentamen), vinden hier meer informatie over kosten, inschrijving, voorwaarden etc.

Leerdoelen

  • Het met inzicht kunnen toepassen van stilistische beginselen in de eigen tekst.

  • Inzicht in de hedendaagse sociolinguistiek.

  • Inzicht in de socio-culturele en sociolinguistische benaderingen van de tweede-taalverwerving.

  • Kennis van hedendaagse technieken om wetenschappelijke teksten te genereren, redigeren en van feedback te voorzien alsmede deze te kunnen toepassen terwille van de eigen tekst alsmede de tekst van anderen.

Literatuur

Reader

Toetsing

Essay (50%) en kleinere opdrachten (50%).

Informatie

Secretariaat Opleiding Engels, P.N. van Eyckhof 4, kamer 102c. Tel. 071-5272144. English@hum.leidenuniv.nl

Blackboard/webpagina

Cursus wordt ondersteund door blackboard.