Studiegids

nl en

Archeologie van W-Azie: Inleiding 2

Vak
2008-2009

De cursus is het vervolg op de zeer beknopte Inleiding in de Archeologie van het Nabije Oosten van de Propedeuse. Kort wordt ingegaan op de geografie van het hele Nabije Oosten en op de ontwikkeling van de archeologiebeoefening in het hele gebied. Vervolgens wordt dieper ingegaan op de proto-historische en historische archeologie van twee regio’s.
Ten eerste (door D?g) die van Anatoli?Syri?n Mesopotami?Belangrijke onderwerpen die hierbij aan bod komen zijn het ontstaan van steden, de ontwikkeling van het schrift, en de formatie van almaar grotere staten, culminerend in grote imperia. Een ander aspect dat centraal staat is de vorming van internationale handelsnetwerken en het ontstaan van internationale elites.
De tweede regio is de Levant (door van der Kooij). Daarover wordt eerst de geografie van het gebied en de geschiedenis van de vakbeoefening behandeld en vervolgens een overzicht van de archeologische periodes en ontwikkelingen, waarin ook actuele discussies zijn opgenomen.
NB: de archeologie van faraonisch Egypte kan als bijvak in de Faculteit Letteren, bij Egyptologie gevolgd worden.

Leerdoelen

*Kennis van de geografie en ontwikkeling van de archeologie-beoefening van het Nabije Oosten (verschillende regio’s weten, de belangrijkste sites kunnen plaatsen, de verschillende ecologische landschappen kunnen plaatsen, relatie mens-landschap, etc.); *Kennis van de proto-historische en historische periode van Anatolie, Syrië, Mesopotamie en de Levant; *Kennis van lopende en recente discussies in de archeologie van het Nabije Oosten, voorbeelden, theoretische achtergronden en de ontwikkelingen hiervan kunnen noemen; *Kennis van en inzicht in de maatschappelijke relevantie van de archeologie van het Nabije Oosten; *Kennis van de literatuur, kritisch leren beschouwen van de literatuur.

Onderwijsvorm

Responsiecollege.

Toetsing

Tentamen met ‘essayvragen’ om aan te tonen dat men de kennis aangeboden in het college en de literatuur kan reproduceren en kritisch is nagedacht over de in college en literatuur aangegeven problemen.

Literatuur

Voor geografie Nabije O.:
P. Beaumont, G.H. Blake, J.M. Wagstaff, The Middle East: a geographical study, Londen: John Wiley 1976, Hst.1-4 (hoofdlijnen).
Voor Mesopotamië, etc.:
R. Matthews, The Archaeology of Mesopotamia: Theories and Approaches. London: Routledge 2003;
C. A. Burney, From Village to Empire: An Introduction to Near Eastern Archaeology. Oxford: Phaidon 1977, Hst. 2, 3, 5, 6, en 7.