Studiegids

nl en

Linguistics 5B : Advanced English Syntax

Vak
2008-2009

Advanced English Generative Syntax is de verbinding tussen het inleidende Linguistics 5a en de meer gedetailleerde MA en MPhil Taalkunde vakken. In Advanced Syntax gaan we dieper in op een aantal verschijnselen die al in Linguistics 5a aan de orde gekomen zijn, zoals WH-verplaatsing en NP-verplaatsing, waarbij we aandacht besteden aan vragen die nog niet beantwoord zijn. Waarom, waar en hoe bestaat subjacentie? Hoe werkt Logical Form (de semantische component)? Wat is een parameter? Is er verschil tussen condities op verplaatsing en condities op representaties? Bestaat D-structure wel echt? Ook bespreken we een aantal recente theoretische inzichten, zoals (relativized) minimality, minimalism, en het idee dat het aantal functionele projecties fors uitgebreid moet worden.

Rooster

Beschikbaar vanaf 1 juni op het internet.

Onderwijsvorm

1 uur hoorcollege en 1 uur werkgroep per week.

A la carte- en contractonderwijs

Belangstellenden die deze cursus in het kader van Contractonderwijs willen volgen (met tentamen), vinden hier meer informatie over kosten, inschrijving, voorwaarden etc.

Dit college is niet beschikbaar voor A la carte onderwijs.

Leerdoelen

Studenten hebben grondige kennis van enkele belangrijke syntactische verschijnselen in het Modern Engels. Ze zijn bekend met verschillende generatieve benaderingen van deze verschijnselen en ze kunnen deze benaderingen kritisch beoordelen.

Literatuur

  • Reader.

Toetsing

Schrijfopdracht tijdens de cursus (30%); schriftelijk tentamen (70%).

Informatie

Toegangseisen:

Taalkunde 5A of een vergelijkbare cursus moet zijn behaald.

Secretariaat Opleiding Engels, P.N. van Eyckhof 4, kamer 102c. Tel. 071-5272144. English@hum.leidenuniv.nl

Blackboard/webpagina

Geen blackboardondersteuning.

Overzicht

Wordt nader bekend gemaakt.