Studiegids

nl en

Philology 5: Introduction to Late Modern English

Vak
2008-2009

Scheldtirades, recepten, getuigenverklaringen, dagboeken, brieven, memoires en testamenten: dit zijn allemaal verschillende soorten tekst die elk hun eigen taalgebruik hebben. In deze cursus gaan we al dit soort teksten lezen, om het Engels van alledag in kaart te brengen zoals dat gebruikt werd vanaf de 15de eeuw. Dit jaar besteden we aandacht aan het Engels uit de Laatmoderne tijd (1700-1900). Aandachtspunten zullen zijn verschillen met de taal van gedrukte teksten, taalgebruik van mannen en vrouwen, en van mensen met verschillende sociale achtergronden waaronder ongeletterden. Daarbij zullen we kijken naar de spelling, de uitspraak, de grammatica, het vocabulaire en de stijl van de teksten en de taalgebruiker. De cursus wordt ondersteund door Blackboard.

Rooster

Beschikbaar vanaf 1 juni op het internet.

Onderwijsvorm

Twee uur werkgroep per week.

A la carte- en contractonderwijs

Belangstellenden die deze cursus in het kader van Contractonderwijs willen volgen (met tentamen), vinden hier meer informatie over kosten, inschrijving, voorwaarden etc.

Dit college is niet beschikbaar voor A la carte onderwijs.

Leerdoelen

Deze cursus bouwt voort op kennis en vaardigheden opgedaan in de eerste twee jaar van het bachelorprogramma op het gebied van de Engelse filologie, in het bijzonder met betrekking tot het Oud- en Middelengels en de geschiedenis van de Engelse taal. Aan het einde van de cursus beschikken studenten over een gedegen inzicht in de typische eigenschappen van verschillende tekstsoorten uit de laatmodernengelse (1700–1900) periode en in hun relatie tot meer gangbare gedrukte teksten uit die tijd alsmede het Engels van vandaag. Ze zullen tevens in staat zijn tekstuele en taalkundige analyses van de bestudeerde genres en teksten uit te voeren, o.a. met behulp van de gangbare elektronische hulpmiddelen, en hun opgedane vaardigheden in te zetten bij het schrijven van hun bachelor-werkstuk op het gebied van het vroeg- en laatmoderne Engels.

Literatuur

  • Ingrid Tieken-Boon van Ostade (te verschijnen). _Introduction to late Modern English. _Edinburgh: Edinburgh University Press.

  • Aanvullende teksten als leeswerk tijdens de cursus.

Toetsing

Actieve deelname aan de werkgroep en presentatie (20%), essay (80%).

Informatie

Secretariaat Opleiding Engels, P.N. van Eyckhof 4, kamer 102c. Tel. 071-5272144. English@hum.leidenuniv.nl

Blackboard/webpagina

Cursus wordt ondersteund door Blackboard.

Overzicht

Week 1: Introduction: The Eighteenth Century
Week 2: Introduction: The Nineteenth Century
Week 3: Spoken English (drama and the courtroom)
Week 4: Spelling
Week 5: Vocabulary and Early Dictionaries
Week 6: Grammar and Grammars
Week 7: Language and Social Networks
Week 8: Late Modern English Text Types
Week 9: The Language of the Lower Classes
Week 10: The Language of Letters
Week 11: The Language of Diaries, Journals and Newpapers
Week 12: The Language of Wills; Cooking Recipes
Week 13: Essays and Conclusion