Studiegids

nl en

Geloof aan de goden. Thema’s uit de godsdienstgeschiedenis van de antieke wereld

Vak
2008-2009

In dit hoorcollege worden enkele thema’s uit de immens rijke geschiedenis van de religie in de antieke wereld, van de Bronstijd tot in de 4de eeuw n.C., nader uitgediept. Na een algemene inleiding komen zaken aan de orde als veelgodendom, religieuze organisatie en priesterschap, gedachten over dood en hiernamaals, goddelijk ingrijpen en (nood)lot, divinatie, offer en wijgeschenk, gebed, heilige ruimte en heilige tijd. Deze en verdere thema’s zullen gevolgd worden door de hele antieke wereld (het Oude Nabije Oosten, Egypte, Griekse wereld, Romeinse rijk), maar met een accent op de Griekse religie, op zichzelf beschouwd en in relatie tot andere religieuze tradities waarmee de Griekse wereld in contact kwam.

Rooster

Semester I, zie rooster.

Onderwijsvorm

Hoorcollege.

A la Carte- en Contractonderwijs

Belangstellenden die deze cursus in het kader van A la carte onderwijs willen volgen (zonder tentamen), vinden hier meer informatie over kosten, inschrijving, voorwaarden etc.

Belangstellenden die deze cursus in het kader van Contractonderwijs willen volgen (met tentamen), vinden hier meer informatie over kosten, inschrijving, voorwaarden etc.

Leerdoelen

Na deze cursus dient de student te beschikken over een basiskennis van de religies in drie millennia geschiedenis van de mediterrane wereld en het Nabije Oosten, en over een vrij compleet inzicht in de kernthema’s van de godsdienstgeschiedenis.

Literatuur

  • Sarah Iles Johnston ed., Religions of the ancient world. A guide (Cambridge, Mass.: The Belknap Press of Harvard University Press 2004) ISBN 0674015177. Bij Amazon.com (VS) met aanzienlijke korting verkrijgbaar.
    5 ECTS: pp. ix-xiv, 1-240, 657-667 en van ieder thema (de 20 key topics op pp. 243-656) de introductie en de delen over Griekenland, Etrurië en/of Rome.
    Voor wie dit college wil volgen voor 10 ECTS is de stof het gehele boek.

Voor de classici die dit college volgen in combinatie met Methoden & Technieken is het boek NIET verplicht: zij worden alleen over de collegestof getentamineerd

Toetsing

Schriftelijk tentamen met enkele essayvragen over collegestof en literatuur

Informatie

Bij docent: Dr F.G. Naerebout ( f.g.naerebout@hum.leidenuniv.nl)

Blackboard/webpagina

www.oudgeschiedenis.info

Aanmeldingen Cursussen, Werkgroepen en Tentamens

Aanmelden via U-TWIST, zie aanmeldingsprocedure.