Studiegids

nl en

De krachtige stad. Een eeuw omgang en ontwijking

Vak
2008-2009

De meeste mensen wonen in een stad, maar menigeen verlangt naar een dorp. Dat verklaart de hunkering naar gemeenschap – de eenvoud van vroeger. Verhalen over de onderlinge banden van weleer zijn populair. De tijd v?de grote veranderingen, met zijn nieuwe wijken, nieuw werk en nieuwe bewoners. De omgeving raakt minder vertrouwd, wat tot onzekerheid leidt en het aanwijzen van zondebokken. De aantrekkingskracht van de stad wordt er intussen niet minder om. Steden werken als een magneet op mensen. Het zijn centra van macht, kennis en handel. Ze bieden opleidingen, werk en bijstand. Er is afwisseling te vinden en volop vermaak. Wie zich wil ontplooien, treft er veel van zijn gading. Tegelijkertijd jagen steden ook angst aan, met hun talloze verleidingen, misdaad en vriendjespolitiek. In een stenen wereld dreigen anonimiteit, vervreemding en eenzaamheid.
In de collegereeks De krachtige stad laten historici en sociale wetenschappers hun licht schijnen over de spanningen tussen wensbeelden over ‘de stad van vroeger’ en de realiteit van alledag. De reeks is opgesplitst in twee blokken: 1) buurtleven, migratie en sociale omgang, en 2) planologie, identiteit en verbeelding. Hoe is er de afgelopen eeuw over deze thema’s gedacht en tot welk beleid heeft dit geleid, daar draait het om. Het huidige debat over het verlies aan samenhang zal uit diverse perspectieven worden belicht. Daarbij staan vragen centraal als: zijn stedelijke identiteiten inderdaad aan het afbrokkelen in het publieke domein? In hoeverre ondermijnen migranten de kracht van grote steden? Bestaat er nog zoiets als gemeenschapsgevoel in wijken of zijn mensen vooral loyaal over de grenzen heen? En hebben leden van de laagste klasse tegenwoordig nog wel voldoende mogelijkheden om de sociale ladder te beklimmen?
De vraag of de dynamische stad een toekomstideaal van de overheid is of een levende werkelijkheid, wordt evenmin ontweken.

Rooster

Semester II, zie rooster.

Onderwijsvorm

hoorcollege

A la Carte- en Contractonderwijs

Belangstellenden die deze cursus in het kader van A la carte onderwijs willen volgen (zonder tentamen), vinden [hier](http://www.letteren.leidenuniv.nl/onderwijs/alacarte/alacarte_inschrijven.jsp meer) informatie over kosten, inschrijving, voorwaarden etc.

Belangstellenden die deze cursus in het kader van Contractonderwijs willen volgen (met tentamen), vinden [hier](http://www.letteren.leidenuniv.nl/onderwijs/contractonderwijs/inschrijven.jsp meer) informatie over kosten, inschrijving, voorwaarden etc.

Leerdoelen

Verwerven van inzicht in diverse aspecten van de stedelijke samenleving in het verleden.

Literatuur

Verplichte literatuur

A: voor het 4-punts tentamen

  • Wim Willems en Leo Lucassen (red.), De krachtige stad. Een eeuw omgang en ontwijking (Amsterdam, Bert Bakker 2007) paperback. – H. van der Cammen en Len de Klerk, Ruimtelijke ordening: van grachtengordel tot vinex-wijk (Utrecht, Spectrum 2003) paperback.
    • Richard Florida, The Rise of the Creative Class. And How It’s Transforming Work, Leisure, Community and Everyday Life (New York, Basic Books 2002) Part 4: Community. Paperback.

B: voor het 8-punts tentamen

Drie studies naar eigen keuze – in overleg met de docent vast te stellen.

Toetsing

Schriftelijk tentamen.

Informatie

Bij de docenten: l.a.c.j.luccassen@let.leidenuniv.nl en wwillems@campusdenhaag.nl.

Blackboard/webpagina

Geen.

Overzicht

4 februari 2009
Prof.dr. Wim Willems (LU/Campus Den Haag)
Inleiding: Een waaier van perspectieven op ‘De krachtige stad’

11 februari 2009
Ir. Reimer von Meding (KAW)
Over architectuur en stedelijke identiteiten

18 februari 2009
Dr. Manon van der Heijden (UL)
Stedelijk samenleven in de Gouden Eeuw

25 februari 2009
Prof.dr. Arnold Reijndorp (UvA)
De Goede Stad. Over theorie en praktijk

4 maart 2009
Prof.dr. Leo Lucassen (UL)
Hollandse steden en de angst voor een onderklasse

11 maart 2009
Dr. Tineke Lupi (UvA)
De stad & sociale cohesie in de 20e eeuw

18 maart 2009
Prof.dr. Jan Rath (UvA)
De functie van culturele economieën in de stad

1 april 2009
Dr. Vincent Smit (Haagse Hogeschool)
De krachtige & de onzekere stad

8 april 2009
Dr, Jan-Hendrik Bakker
Stad en ommeland: een historisch spanningsveld

15 april 2009
Prof.dr. Wim Willems (UL/Campus Den Haag)
Stadscanons & geschiedenis als ontmoetingsplek

29 april 2009
Adri Duijvesteijn (Wethouder Almere)
Duurzaam bouwen & wonen: een terugblik

6 mei 2009
De tweeslachtige stad. Economie, cohesie en civil society

Aanmeldingen Cursussen, Werkgroepen en Tentamens

Aanmelden via U-TWIST, zie aanmeldingsprocedure.