Studiegids

nl en

De Verdeelde Stad: migratie, identiteit en sociale cohesie

Vak
2008-2009

Centraal in dit college staan de overeenkomsten en verschillen tussen grootschalige processen van immigratie en integratie in heden en verleden, in het bijzonder in steden. Dan gaat het om thema’s als: in hoeverre verloopt de integratie van immigranten de afgelopen decennia wezenlijk anders dan die van eerdere groepen nieuwkomers? En leidt immigratie tegenwoordig meer tot het verdwijnen van de sociale cohesie in buurten en wijken dan in eerdere perioden? Als achtergrond voor het onderwerp zal eerst enige internationale literatuur over de Verenigde Staten en over Europa worden besproken. Daarna wordt afgedaald naar een concrete stad, te weten Den Haag in de twintigste eeuw. De afgelopen honderd jaar veranderde de samenstelling van de bevolking van de hofstad ingrijpend. Onder meer door grootschalige interne migraties vanaf het platteland, maar ook door een toestroom vanuit de (voormalige) koloni?Nederlands-Indi?n Suriname, en door latere migraties van arbeidsmigranten en vluchtelingen. Na het lezen van secundaire literatuur over de stad, zullen studenten onder begeleiding van de docenten zelf onderzoek doen, onder andere in het gemeentearchief. Een aantal wijken zal op verschillende momenten in de tijd worden vergeleken, op basis van uiteenlopende bronnen., zoals het archief van diverse gemeentelijke diensten, van de politie, het bevolkingsregister, lokale kranten en de verhalen van Hagenaars zelf.

Rooster

Semester II, zie rooster.

Onderwijsvorm

Werkcollege. NB verplichte aanwezigheid ( zie studiereglement Instituut voor Geschiedenis, art 2).

Leerdoelen

Evalueren van literatuur, kennismaken met en eigen maken van theorievorming; het doen van zelfstandig archiefonderzoek en uitwerken van een eigen onderzoeksopzet.

Literatuur

* Leo Lucassen, _The Immigrant Threat. Old and New migrants in Western Europe since 1850 _(University of Illinois Press, Urbana and Chicago 2005). Paperback ISBN 0-252-07294-4. *Maria Kefalas, _Working-class heroes. Protecting home, community, and nation in a Chicago Neighborhood _(Berkeley 2003). Paperback 0-520-23543-6.

Toetsing

*werkstuk *referaat, mondelinge presentatie

Informatie

Bij de docenten: l.a.c.j.luccassen@let.leidenuniv.nl en wwillems@campusdenhaag.nl.

Blackboard/webpagina

Geen.

Aanmeldingen Cursussen, Werkgroepen en Tentamens

Zie aanmeldingsprocedure.