Studiegids

nl en

Geschiedenis van Ontwikkelingssamenwerking

Vak
2008-2009

Elk jaar worden miljarden euro’s besteed aan ontwikkelingshulp, vaak zonder enig zichtbaar resultaat. Elk jaar verschijnen er honderden artikelen over de voorwaarden voor economische ontwikkeling. Economische historici geven cursussen over hoe economische ontwikkeling is gegaan in het verleden. Toch blijven de armen arm. In deze cursus gaan wij onderzoeken, onder andere op basis van de archieven van Buitenlandse Zaken, hoe effectief ontwikkelingshulp is geweest in de jaren 70 en 80. Als casus is gekozen voor Tanzania, het populairste doel voor Nederlandse hulp in Afrika. Aandacht zal besteed worden zowel aan kapitaalintensieve als aan plattelands projecten. Misschien zijn er geen antwoorden te vinden, maar hopelijk zullen wij na afloop de vragen scherper kunnen formuleren.

Rooster

Semester I, zie rooster.

Onderwijsvorm

Werkcollege. NB verplichte aanwezigheid (zie studiereglement Instituut voor Geschiedenis, art 2).

Leerdoelen

*Inzicht in elementen van ontwikkelingstheorie en -problematiek. *Inzicht in voor- en nadelen van project evaluatietechnieken. *Kennis over de postkoloniale geschiedenis van Afrika. *Ervaring in archiefonderzoek en het gebruik van andere relevante primaire bronnen.Enige besef van de voordelen en beperkingen van dit type onderzoek.

Literatuur

*J. van Buerden en Jan-Bart Gewald, From Output to Outcome. 25 years of IOB Evaluations, Askant, 2004 *R.T. Griffiths, “Development Aid: Some Reference Points for Historical Research” Paper presented at the Conference: The History of Development Aid in Comparative Perspective, Copenhagen, 27-30 April 2006 (mimeo) *S.M. Rugumamu, Lethal Aid. The illusuion of Socialism and Self-reliance in Tanzania, Africa World Press, Trenton, NJ, 1997

Toetsing

*werkstuk, paper e.d. (70%) *referaat, mondelinge presentatie (30%)

Informatie

Bij de docent: r.t.griffiths@let.leidenuniv.nl.

Blackboard/webpagina

Blackboard wordt gebruikt voor het ter beschikking stellen van studiemateriaal, student presentaties enz.

Aanmeldingen Cursussen, Werkgroepen en Tentamens

Aanmelden via U-TWIST, zie aanmeldingsprocedure.