Studiegids

nl en

De Ierse Kwestie en de Britse Politiek, 1800-1922

Vak
2008-2009

Ierland werd in 1800 een integraal onderdeel van het Verenigd Koninkrijk. Hoewel de afschaffing van het Ierse parlement een redelijk wijd draagvlak had in de Ierse maatschappij, is verzet tegen de staatkundige eenheid met Groot-Brittanni?en constante factor geweest in de Ierse en daarmee ook in de Britse politiek na 1800. De integratie van Ierland in het Verenigd Koninkrijk is mede door dit verzet maar ook door de grote economische en sociale verschillen altijd onvolledig gebleven, en werd in 1922 in zuid Ierland beëindigd met de creatie van de Ierse Vrijstaat.
De onvolledige integratie en het afwisselend parlementaire en gewelddadige verzet gaf de Ierse kwestie, dat is de vraag wat er met Ierland op constitutioneel gebied moest gebeuren, zo een prominente positie in de Britse politiek dat de Britse politieke partijen er uiteindelijk van overtuigd raakten dat Groot-Brittannië beter af was zonder Ierland. De oppositie hiertegen van een grote minderheid van de Ierse bevolking, voornamelijk van Protestantse afkomst, maakte de afscheiding echter een langdurig, onvolledig en vooral bloedig proces dat begon in 1885 en welke nu nog steeds problemen veroorzaakt.
Dit werkcollege richt zich voornamelijk op de vorming van een nationalistische beweging in Ierland maar zal ook veel aandacht besteden aan het verzet hiertegen in Ierland en de rol welke de Britse politieke partijen hebben gespeeld.

Rooster

zie rooster

Onderwijsvorm

Werkcollege. NB verplichte aanwezigheid (zie studiereglement Instituut voor Geschiedenis, art 2).

Leerdoelen

Gedegen kennis van de geschiedenis van Ierland in de beschreven periode, inzicht in de complexe relatie tussen Ierland en Groot-Brittannië; vaardigheid in het verrichten van een beperkte literatuurstudie over een zelfgekozen deelonderwerp en vaardigheid in de mondelinge en schriftelijke rapportage daarover in de werkgroep.

Literatuur

  • D.G. Boyce, Nineteenth Century Ireland: The Search for Stability (Dublin, 1990)

Toetsing

  • werkstuk, paper e.d. (75%)

  • referaat, mondelinge presentatie (25%)

Informatie

Bij de docent: j.augusteijn@hum.leidenuniv.nl

Blackboard/webpagina

Geen.

Aanmeldingen Cursussen, Werkgroepen en Tentamens

Aanmelden via U-TWIST, zie aanmeldingsprocedure.