Studiegids

nl en

Revolutie, religie en rijk: Engeland onder de Stuarts (1603-1714)

Vak
2008-2009

Engeland groeide gedurende de zeventiende eeuw uit tot een macht van formaat, maar bleef politiek en religieus verdeeld en kampte voortdurend met interne crises. Tijdens de regering van Karel I gleed het land af naar chaos en burgeroorlog. Na de Restauratie wisten ook Karel II en zijn opvolger Jacobus II geen duurzame religieuze en politieke stabiliteit te bewerkstelligen. Bovendien voerden zij een buitenlandse politiek die het conflict met het parlement slechts aanzwengelde. Pas met de Glorieuze Revolutie in 1688 en de regering van Willem III werd interne stabiliteit bereikt die het mogelijk maakte om de strijd met Lodewijk XIV aan te gaan, tijdens welke Engeland tevens uitgroeide tot een politieke en economische wereldmacht.
In deze cursus zal aandacht worden geschonken aan interne politieke (in)stabiliteit van Engeland, de religieuze ontwikkelingen, de verhoudingen met Schotland en Ierland, de relaties met het Europese continent en het overzeese rijk. De centrale vraag is hoe Engeland van een relatief onbeduidende en instabiele staat kon uitgroeien tot een wereldmacht.

Rooster

zie rooster

Onderwijsvorm

Werkcollege. NB verplichte aanwezigheid zie studiereglement Instituut voor Geschiedenis, art 2).

Leerdoelen

Grondige kennis van de Engelse geschiedenis in de zeventiende eeuw; analyseren van politieke processen; mondelinge en schriftelijke presentatietechnieken; kritische houding ten aanzien van literatuur.

Literatuur

  • Barry Coward, The Stuart Age: England 1603-1714 (Longman, 3e editie, 2003)

  • aanvullende teksten/reader

Toetsing

  • Referaat (10%)

  • Schrijfopdracht (30%)

  • Essay (60%)

Informatie

Bij de docent: d.onnekink@hum.leidenuniv.nl.

Blackboard/webpagina

Geen.

Aanmeldingen Cursussen, Werkgroepen en Tentamens

Aanmelden via U-TWIST, zie aanmeldingsprocedure.