Studiegids

nl en

"Kerker der volkeren"? Het Habsburgse Rijk als multinationale en multiculturele staat van 1867 tot aan de Eerste Wereldoorlog

Vak
2008-2009

Het Habsburgse Rijk ging dan wel aan het einde van de Eerste Wereldoorlog ten onder, maar in de halve eeuw erv?functioneerde het als een multinationale en multiculturele staat. In 1867 kreeg het een grondwet waarin de rechten van de vele nationaliteiten waren vastgelegd en godsdienstvrijheid voor christenen, joden en moslims was gewaarborgd. Toch leek in het Rijk het Duitse en het katholieke element o.l.v. de Habsburgse dynastie (keizer Frans Jozef regeerde van 1848 tot 1916) te domineren. Of was dat maar schijn? Na 1867 ging het nationalisme bij de verschillende volkeren in het Rijk een steeds grotere rol spelen en zorgde voor vele conflicten – zowel met de overheid als tussen de nationaliteiten onderling. Toch bleef het Rijk functioneren, en tegenwoordig wordt er in Midden_Europa zelfs met een zekere nostalgie op teruggezien.

Rooster

Semester II, zie rooster.

Onderwijsvorm

Werkcollege. NB verplichte aanwezigheid (zie studiereglement Instituut voor Geschiedenis, art 2).

Leerdoelen

Inzicht in het begrip multinationale en multiculturele staat in een historische context, het formuleren van onderzoeksvragen, het zelfstandig opzetten van een onderzoek in de secundaire literatuur, het werken met bronnen, het houden van een mondelinge presentatie en het schrijven van een werkstuk.

Literatuur

Verplichte literatuur: Alan Sked, _The Decline and Fall of the Habsburg Empire 1815-1918 _(Londen-New York 1989). Dit boek wordt aan het begin van het college getoetst (instaptoets; wie zakt of de toets niet op dat moment aflegt, wordt niet tot het college toegelaten) en moet van te voren zelfstandig worden bestudeerd. Een exemplaar is ter inzage aanwezig in de Vakgroepsbibliotheek Geschiedenis (op de werkcollegeplank).

Toetsing

Instaptoets (zie onder \‘Literatuur\’) 25%; mondelinge presentatie en actieve deelname aan discussie 25 %; werkstuk 50 %.

Informatie

Bij de docent: M.E.H.N. Mout@hum.leidenuniv.nl

Blackboard/webpagina

Ja.

Aanmeldingen Cursussen, Werkgroepen en Tentamens

Aanmelden via U-TWIST, zie aanmeldingsprocedure.